АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ МІСЬКОГО ГОЛОВИ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ МІСЬКОГО ГОЛОВИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Суттєвою рисою сучасного погляду на зміст предмета адміністративного права є суспільні відносини, що складаються у сфері управління в межах реалізації не лише державної, а в цілому публічної влади, складовими якої є державна влада і місцеве самоврядування.

Організація діяльності міського голови є складовою проблеми становлення та розвитку місцевого самоврядування в Україні, яке відіграє важливу роль в загальній структурі управління державою. В зв’язку із суспільно-державною значимістю ролі та місця міського голови, його адміністративно-правовий статус, організаційно-правові засади діяльності міського голови потребують сучасного наукового дослідження. Ця необхідність зумовлена перш за все тим, що міський голова є головною посадовою особою територіальної громади міста, а міст в Україні нараховується близько 500, в яких проживає більше 30 млн. громадян (2/3 населення України). Міський голова здійснює вплив на організацію життєдіяльності як всього населення міста, так і окремої людини; несе відповідальність за здійснення делегованих органами державної влади повноважень, які становлять більшість від загального обсягу повноважень виконавчого комітету міської ради; займає одну з ключових посад в організації міської ради та її структурних підрозділів. Практика діяльності міського голови сьогодення багато в чому свідчить про невідповідність існуючих відносин тим ідеям місцевого самоврядування, які закріплені в Конституції України 1996 року.

В юридичній науці рівень дослідження адміністративно-правових засад діяльності міського голови є недостатнім, що не відповідає ролі та місцю цієї посади у функціонуванні системи місцевого самоврядування. З проблем організації діяльності міського голови відсутні спеціальні комплексні дослідження, за винятком окремих наукових статей, виступів на науково-практичних конференціях та кількох робіт науково-популярного характеру. Праці часів радянської науки в більшій мірі стосуються організації діяльності міськвиконкомів та їх голів і не задовольняють розв’язання питань сутності та функціональної характеристики посади міського голови, його місця, ролі та значення для дієздатності системи місцевого самоврядування, забезпечення реалізації прав та інтересів територіальних громад.

Прогалини в дослідженні організації діяльності міського голови призвели до того, що ці питання постійно знаходяться в центрі уваги практично всіх вищих органів державної влади. Зокрема, одним із головних питань політичної реформи постає реформа місцевого самоврядування. Відсутність наукових розробок, обґрунтованості тих чи інших пропозицій роблять проблеми діяльності міського голови предметом політичної боротьби. На місцевому рівні виникає протиріччя в розумінні багатьох питань організації діяльності міського голови, що негативно впливає на процес становлення демократичного місцевого самоврядування. Саме ці обставини визначають актуальність обраної теми дисертації і науково-практичну важливість її для місцевого самоврядування України.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п.п. 3, 4 Пріоритетних напрямків розвитку правової науки на 2005-2010 рр., рекомендованих Академією правових наук України (Відділення державно-правових наук і міжнародного права), п.п. 1.3, 1.4 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 рр., схвалених Вченою радою Національного університету внутрішніх справ від 23 березня 2001р., п.9.3 Пріоритетних напрямків наукових досліджень Харківського національного університету внутрішніх справ на 2006-2010 рр., схвалених Вченою радою Харківського національного університету внутрішніх справ від 12 грудня 2005 р.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у всебічному вивченні цілісної моделі інституту міського голови в системі місцевого самоврядування України та системі суб’єктів адміністративного права, розробці теоретико-прикладних питань організації його діяльності як головної посадової особи територіальної громади міста з огляду на їх важливість з точки зору забезпечення прав і законних інтересів громадян.

Для досягнення мети всебічного і повного дослідження теми дисертант поставив своїми науковими завданнями:

  зясувати сутність посади міського голови, визначити його місце в системі місцевого самоврядування України та в системі суб’єктів вітчизняного адміністративного права;

  розглянути адміністративно-правовий статус міського голови, визначити його структуру та підстави виникнення;

  вивчити адміністративно-правове забезпечення повноважень міського голови;

  проаналізувати місце і роль міського голови в організації роботи міської ради, її структурних підрозділів та сесій міської ради; особливості організації роботи міського голови з виборцями, громадськими організаціями та депутатами міської ради;

  розкрити особливості взаємодії міського голови з органами виконавчої влади;

  визначити шляхи удосконалення діяльності міського голови;

  дослідити проблеми адміністративно-правового реформування місцевого самоврядування в Україні та шляхи їх розв’язання;

  розглянути адміністративно-правові засади здійснення прокурорського нагляду та судового контролю як основних засобів забезпечення законності в діяльності міського голови.

Обєктом дослідження є суспільні відносини, які виникають в процесі організації діяльності міського голови.

Предметом дослідження є соціальна сутність, правова природа, функції, повноваження міського голови, його взаємовідносини з органами державної виконавчої влади, виборцями, депутатами міської ради та громадськими організаціями, проблеми адміністративно-правового реформування місцевого самоврядування в Україні, забезпечення законності в діяльності міського голови.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є сукупність методів і прийомів наукового пізнання, комплексний підхід до аналізу адміністративно-правових засад діяльності міського голови та його правового статусу, зумовлений специфікою теми роботи, що дає можливість досліджувати проблеми в єдності їх соціального змісту і юридичної форми. Застосовуючи історико-правовий і порівняльно-правовий методи, автор досліджує вітчизняне та зарубіжне законодавство щодо регулювання адміністративно-правового статусу та організації діяльності міського голови. За допомогою методу тлумачення права з’ясовується зміст норм, що становлять нормативну основу організації діяльності головної посадової особи територіальної громади міста; формально-логічного – визначається сутність посади міського голови. Системний підхід дозволив визначити проблемні питання правового регулювання діяльності міського голови, а також розв’язати їх у межах сучасної національної правової системи. Застосовувались також методи класифікації, групування, узагальнення, соціологічний, статистичний тощо.

Науково-теоретичне підґрунтя дисертаційного дослідження складають наукові положення з теорії та історії держави і права, конституційного, адміністративного права, державного права зарубіжних країн, теоретичні питання функціонування та організації діяльності міського голови та органів місцевого самоврядування, що містяться в працях як вітчизняних, так і зарубіжних правників різних періодів: С.А. Авак’яна, В.Б. Авер’янова, О.М. Бандурки, Г.В. Барабашева, О.В. Батанова, Д.М. Бахраха, І.Л. Бачило, Ю.П. Битяка, В.І. Борденюка, В.І. Васильєва, Б.Н. Габричідзе, І.П. Голосніченка, В.Г. Джарти, В.М. Кампо, С.В. Ківалова, А.Т. Комзюка, В.В. Конопльова, М.І. Корнієнка, В.В. Кравченка, А.Р. Крусян, В.С. Куйбіди, О.Є. Кутафіна, В.О. Кучинского, М.І. Матузова, В.С. Основіна, М.В. Пітцика, В.С. Погорілка, О.П. Рябченко, Е. Сенктона, Ю.О. Тихомирова, Ю.М. Тодики, І.В. Трякова, В.І. Фадєєва, О.Ф. Фрицького, А.О. Черемиса, А.І. Черкасова, К.Ф. Шеремета та ін.

Нормативно-правову базу наукової роботи становлять Конституція України, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі – Закон), інші нормативно-правові акти України та зарубіжних країн, а також правові акти міського голови та місцевих рад. Науковому аналізу піддавалися як діючі акти, так і ті, що втратили чинність, але мають наукову цінність в історично-правовому аспекті.

Емпіричною базою роботи стала діяльність міських голів та місцевих рад міст Алчевська (Луганської області), Бердянська (Донецької області), Комсомольська (Полтавської області), Макіївки (Донецької області), Харкова тощо.

Особливістю дисертаційного дослідження є комплексний підхід до розгляду організаційно-правових проблем адміністративно-правового статусу та діяльності міського голови з використанням результатів наукових досліджень теорії держави і права, конституційного права, адміністративного права, державного будівництва та місцевого самоврядування.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше у вітчизняній юридичній науці на теоретичному рівні проаналізовано адміністративно-правовий статус міського голови, його місце в системі місцевого самоврядування України та в системі суб’єктів адміністративного права, поняття та сутність посади міського голови, повноваження головної посадової особи територіальної громади міста, шляхи удосконалення його діяльності.

Дисертація являє собою перше комплексне дослідження адміністративно-правових засад діяльності міського голови, яке здійснене на основі чинного законодавства України. В результаті проведеного дослідження сформульовано ряд нових наукових положень, висновків і пропозицій, а саме:

  вперше проаналізовано адміністративно-правові засади діяльності міського голови з огляду на їх важливість з точки зору забезпечення прав і законних інтересів територіальної громади міста;

  удосконалено характеристику адміністративно-правового статусу міського голови, досліджено поняття та сутність посади міського голови, його місце і роль в системі місцевого самоврядування, суб’єктів адміністративного права;

  дістало подальший розвиток визначення особливостей організації діяльності міських голів міст Києва та Севастополя, що наділені специфічним правовим статусом;

  дістало подальший розвиток теоретичне обґрунтування можливості та необхідності удосконалення організації влади на місцевому рівні, створення повноцінної та ефективної системи місцевого самоврядування;

  сформульовано і обґрунтовано низку пропозицій щодо підготовки та проведення місцевих виборів, зокрема виборів міських голів, а також необхідності додаткового нормативного врегулювання порядку дострокового припинення повноважень міського голови;

  дістало подальший розвиток поняття та характеристика функцій і повноважень міського голови, а також аналіз його місця і ролі в організації роботи міської ради, її структурних підрозділів та сесій міської ради;

  удосконалено розуміння взаємовідносин міського голови, органів місцевого самоврядування з органами виконавчої влади; з’ясовано необхідність чіткого розподілу сфер компетенції та повноважень між органами місцевого самоврядування та органами державної влади, визначення способів забезпечення реалізації зазначених повноважень;

  вперше розглянуто особливості організації роботи та форми взаємодії міського голови з виборцями, громадськими організаціями та депутатами міської ради, спрямованої на ефективне вирішення питань місцевого значення;

  дістали подальшого розгляду адміністративно-правові засади здійснення прокурорського нагляду та судового контролю як засобів забезпечення законності в діяльності міського голови; наголошено на необхідності удосконалення методів і форм здійснення прокурорського нагляду та судового контролю в Україні, що має забезпечити підвищення ефективності діяльності міського голови.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони становлять як науково-теоретичний, так і практичний інтерес:

  у науково-дослідній сфері: сформульовані в дисертації теоретичні положення, висновки та рекомендації може бути використано для подальших теоретичних розробок проблем місцевого самоврядування;

  у правотворчості: використання результатів дослідження сприятиме удосконаленню чинного законодавства щодо організації діяльності міського голови;

  у правозастосуванні: одержані результати може бути використано з метою удосконалення практичної діяльності міських голів та відповідних рад;

  у навчальному процесі: матеріали дисертації доцільно використовувати під час проведення занять з дисциплін «Адміністративне право України», «Конституційне право України», «Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні».

Апробація результатів дисертації. Підсумки розробки проблеми в цілому, окремі її аспекти, одержані узагальнення і висновки знайшли відбиття у виступах автора на науково-практичних конференціях: «Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених» (м. Харків, травень 2005 р.), «Актуальні проблеми децентралізації державного управління та розвитку місцевого самоврядування» (м. Алушта, вересень 2005 р.), «Сучасні проблеми юридичної науки» (м. Харків, жовтень 2005 р.), «Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених» (м. Харків, травень 2006 р.), «Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених» (м. Харків, травень 2007 р.).

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в практичній діяльності міських голів та відповідних рад м. Луганська, про що свідчить акт впровадження результатів дисертаційного дослідження від 21 серпня 2007 року, м. Сєвєродонецька Луганської області – акт впровадження від 5 липня 2007 року, м. Стаханова Луганської області – акт впровадження від 28 серпня  2007 року.

Публікації. Сформульовані в дослідженні положення, висновки та пропозиції викладені автором у шести наукових статтях, опублікованих у фахових виданнях, і п’яти тезах доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації. Відповідно до мети, завдань, предмету і логіки дослідження дисертація складається із вступу, трьох розділів, дев’яти підрозділів, висновків та списку використаних джерел (276 найменувань). Загальний обсяг дисертації становить 221 сторінку, з яких основного тексту – 195 сторінок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)