ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІСКАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІСКАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Будучи предметом фіскальних правовідносин податки, збори (обов’язкові платежі) є важливим інструментом стимулювання підприємництва та інвестиційної активності, фінансовим гарантом реалізації соціальних програм та забезпечення наповнюваності бюджетів та цільових фондів. Економічна реформа в Україні вимагає пошуку нових шляхів адаптації фіскального механізму до конкретного етапу розвитку економіки, структуризації фіскальної системи, систематизації окремих форм оподаткування, оптимізації останніх відповідно до потреб ринкової економіки. Не є секретом і те, що між суб’єктами фіскальних правовідносин, а саме податковими органами та платниками податків існує чимало невирішених проблем правового, економічного, організаційного та соціального характеру, що, насамперед, зумовлено непослідовністю бюджетно-податкової реформи, не виваженістю фіскально-економічної політики, частою зміною податків та їх ставок, переглядом механізмів їх справляння, зміною напрямків фінансових пріоритетів у державі. Вказані проблеми постійно загострюються внаслідок непослідовної комплексної економічної реформи та вимагають подальшого вивчення. Таким чином, дослідження проблем правового регулювання фіскальних правовідносин, набуває особливого змісту і актуальності.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п.п.3, 4 Стратегічного плану розвитку державної податкової служби України на період до 2013 року, затвердженого наказом ДПА України № 160 від 7 квітня 2003 року, п.2.5 Тематики пріоритетних напрямків фундаментальних та прикладних досліджень вищих навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 2002-2005 років, затверджених наказом МВС України № 635 від 30 червня 2002 року, п.1.2 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004-2009 рр., затверджених наказом МВС України № 755 від 5 липня 2004 р. п.3.1, 9.1 Пріоритетних напрямів наукових досліджень Харківського національного університету внутрішніх справ на 2006-2010 рр., схвалених Вченою радою Харківського національного університету внутрішніх справ від 12 грудня 2005 р.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в тому, щоб на основі аналізу теоретичних засад та практики правового регулювання фіскальних правовідносин визначити їх сутність, структуру та особливості, надати пропозиції та рекомендації щодо удосконалення їх організаційно-правових засад. 

Для досягнення поставленої мети в дисертації необхідно вирішити такі основні завдання:

-   з’ясувати сутність, зміст та особливості фіскальних правовідносин;

-   здійснити історико-правовий аналіз виникнення та розвитку фіскальних відносин;

-   проаналізувати сучасну податкову політику в Україні, з’ясувати її сутність, принципи та вплив на фіскальні відносини;

-   дослідити особливості правового регулювання фіскальних відносин в Україні;

-   надати загальну характеристику податкам та іншим обов’язковим платежам, як предмету фіскальної діяльності податкових органів;

-   проаналізувати правовий статус суб’єктів фіскальних правовідносин;

-   визначити місце методів переконання та примусу в організації фіскальних взаємовідносин між податковими органами та платниками податків;

-   охарактеризувати способи забезпечення законності в сфері фіскальних правовідносин;

-   на підставі виконання цих завдань виробити конкретні пропозиції та рекомендації щодо удосконалення правового регулювання фіскальних правовідносин в Україні.

Об’єктом  дослідження є суспільні відносини, які формуються у сфері фіскальної діяльності між податковими органами та платниками податків.

Предмет дослідження становлять теоретико-методологічні засади,  нормативні основи та сучасний стан правового регулювання фіскальних правовідносин.

   Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є сукупність методів і прийомів наукового пізнання. За допомогою логіко-семантичного методу поглиблено понятійний апарат (розділи 1, 2). Для історико-правового аналізу виникнення та розвитку фіскальних відносин, дослідження правового регулювання фіскальних відносин в Україні використовувались  порівняльно-правовий метод та метод єдності логічного та історичного (підрозділи 1.2, 1.4). Методи аналізу та синтезу використовувались для з’ясування особливостей сучасної податкової політики в Україні, її впливу на фіскальні відносини (підрозділ 1.3). Методи системно-структурний та структурно-функціональний застосовувалися під час дослідження предмету та суб’єктів фіскальних відносин (підрозділи 2.1, 2.2). Для з’ясування місця методів переконання та примусу в організації фіскальних взаємовідносин між податковими органами та платниками податків застосовувались методи класифікації та групування (підрозділ 2.3). За допомогою статистичного методу і документального аналізу досліджувались способи забезпечення законності в сфері фіскальних правовідносин (підрозділ  2.4).

   Науково-теоретичне підґрунтя для виконання дисертації склали наукові праці із загальної теорії держави і права, розробки фахівців у галузі адміністративного, фінансового та податкового права, теорії управління, – С.С.Алексєєва, В.Б.Авер’янова, О.М.Бандурки, Т.С.Воїнової, П.Т.Геги, Є.В.Калюги, А.Т.Комзюка, О.М.Клюєва, С.О.Кузніченка, М.П.Кучерявенка, Я.В.Литвиненка, Н.П.Матюхіної, С.Г.Пепеляєва, Н.Ю.Пришви, Ю.О.Самури, О.Ф.Скакун, М.М.Тищенка, О.І.Остапенка, В.П.Пєткова, О.Г.Фролової, В.К.Шкарупи, О.Н.Ярмиша, та ін. Нормативною основою роботи є Конституція України, чинні законодавчі та інші нормативно-правові акти, які регулюють фіскальні правовідносини. Емпіричну базу дослідження становлять статистичні та архівні матеріали із зазначених питань.

Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що дисертація є одним із перших комплексних досліджень правового регулювання фіскальних правовідносин. В результаті проведеного дослідження сформульовано ряд нових наукових положень і висновків, запропонованих особисто здобувачем, зокрема:

-   дістало подальшого розвитку дослідження сутності, змісту та особливостей фіскальних правовідносин;

-   подальший розвиток одержав історико-правовий аналіз виникнення та розвитку фіскальних відносин;

-   в новому аспекті розглянуто сучасну податкову політику в Україні, з’ясовано її сутність, принципи та вплив на фіскальні відносини;

-   продовжено дослідження сучасного стану правового регулювання фіскальних правовідносин;

-   вперше надано загальну характеристику податкам та іншим обов’язковим платежам, як предмету фіскальної діяльності податкових органів;

-   подальший розвиток одержав аналіз правового статусу суб’єктів фіскальних правовідносин;

-   вперше порушено ряд проблемних питань щодо реалізації методів переконання та примусу у фіскальних взаємовідносинах між податковими органами та платниками податків;

-   дістала подальшого розвитку характеристика способів забезпечення законності в сфері фіскальних правовідносин;

-   сформульовано ряд конкретних пропозицій та рекомендацій, спрямованих на удосконалення правового регулювання фіскальних правовідносин в України.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони становлять як науково-теоретичний, так і практичний інтерес:

  у науково-дослідній сфері – положення та висновки дисертації можуть бути основою для подальшої розробки проблемних питань правового регулювання фіскальних правовідносин;

  у правотворчості – в результаті дослідження сформульовано низку пропозицій щодо внесення змін і доповнень до нормативних актів, які регулюють фіскальні правовідносини, зокрема до Законів України „Про систему оподаткування”, „Про державну податкову службу в Україні”;

  у правозастосовчій діяльності – використання одержаних результатів дозволить покращити взаємовідносини між податковими органами та платниками податків;

  у навчальному процесі – матеріали дисертації можуть використовуватись під час проведення занять із спецкурсу „Правове регулювання фіскальних правовідносин в Україні”;

  у правовиховній сфері – положення і висновки дисертації може бути використано в роботі щодо підвищення рівня правової культури населення, зокрема платників податків та працівників податкових органів.

Апробація результатів дисертації. Підсумки розробки проблеми в цілому, окремі її аспекти, одержані узагальнення і висновки було оприлюднено дисертантом на двох науково-практичних конференціях: „Захист соціальних та економічних прав людини: міжнародні стандарти та законодавство України” (Київ, 2004), Соціально-захисна діяльність держави в умовах ринкових відносин” (Чернігів, 2007), а також на теоретичних семінарах та засіданнях науково-дослідної лабораторії з проблем кадрового забезпечення ОВС України, кафедри управління в органах внутрішніх справ та кафедри адміністративного права і адміністративної діяльності органів внутрішніх справ Харківського національного університету внутрішніх справ.

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження викладені у п’яти наукових статтях в наукових журналах і збірниках наукових праць, а також у двох тезах доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів‚ поділених на 8 підрозділів, висновків і списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 185 сторінок. Список використаних джерел складається із 201 найменування і займає 16 сторінок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)