ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЮДЖЕТНОГО ВІДШКОДУВАННЯ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ БЮДЖЕТНОГО ВІДШКОДУВАННЯ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Будь-яка держава в процесі виконання покладених на неї функцій потребує наявності публічних грошових фондів, які створюються переважно за рахунок надходжень від податків та зборів. Розвиток та зміцнення України в умовах незалежності нерозривно пов’язується з реформуванням системи оподаткування, що передбачає, перш за все, реформи в системі публічних доходів країни, зміну правового регулювання справляння податків і зборів, удосконалення їх адміністрування.

Забезпечення державою обов’язковості платежів, визначення їх розміру і строків внесення, сприяють повноті, стабільності і регулярності надходжень коштів до централізованих державних фондів. Зміни, які відбуваються в фінансовій і, зокрема, податковій та бюджетній системах України, вимагають концептуального перегляду основних фінансово-правових категорій та понять, обґрунтування еволюційного розвитку та трансформації фінансово-правових інститутів. Ці вимоги безпосередньо торкаються і правового регулювання державних доходів в цілому, окремих їх видів, оскільки ефективна діяльність держави та її інституцій в значній мірі залежить від вироблення чіткого механізму правового регулювання відносин в сфері оподаткування.

Основним джерелом формування державних доходів є податки і збори, чим і обумовлена обов'язкова участь підприємств, установ, організацій і громадян у формуванні доходів держави. За рахунок цих надходжень наповнюється не тільки державний бюджет України, а й місцеві бюджети, забезпечується діяльність місцевого самоврядування. При надходженні податків та зборів гроші рухаються від платників податків та зборів до відповідних бюджетів та позабюджетних фондів. Таким чином, відбувається рух публічних грошових ресурсів «знизу до гори». Але на практиці часто створюються умови, за наявності яких виникає потреба у зворотньому русі публічних грошових ресурсів, не пов‘язаному із витрачанням державних коштів на реалізацію державних програм. Ці процеси отримали назву бюджетного відшкодування, при якому відбувається повернення певних сплачених сум податків та зборів їх платникам. Воно може виникати як у разі зайво сплачених податків та зборів, так і в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Важливість бюджетного відшкодування пов‘язана саме із зворотнім рухом публічних коштів. Цим же й обумовлене особливе ставлення держави до таких поцесів, запровадження складних конструкцій здійснення бюджетного відшкодування на рівні національного законодавства. Проте реалізація цього механізму має відповідати також і сучасним міжнародним вимогам до регулювання оподаткування, що, безумовно, сприятиме розширенню співробітництва як між самими державами, так і між національними та іноземними суб‘єктами господарювання.

Останнім часом питання, що торкаються аналізу теоретичних проблем правового регулювання бюджетного відшкодування, прав та обов‘язків суб‘єктів цього процесу залишались поза увагою наукових інтересів вчених в Україні, Російській Федерації. Тільки починаючи з 1998 року з’являються видання, що охоплюють або підходять впритул до даних проблем. Було б несправедливо, звичайно, стверджувати повну нерозробленість цієї галузі фінансово-правових відносин. Неможливо уявити аналіз практично будь-якого питання без екскурсу до фундаментальних праць Ісаєва О.,  Лебєдева В., Львова Д.,  Нітті Ф., Рау К., Озерова І., Селігмена Д., Тарасова І. та інших.

Теоретичну основу роботи склали дослідження Алєксєєва С.С., Брату­ся С.Н., Горшеньова В.М., Самощенко Н.С., Рабіновича П.М., Халфіної Р.Й., Шерше­нєвича Г.Ф. Значний внесок в розвиток теорії і практики оподат­кування зробили вчені в радянський період: Безчеревних В.В., Мартья­нов І.В., Пискотін М.І., Ровинський Ю.А., Ципкін С.Д. Але багато в чому їх праці торкались аналізу фінансового права в цілому і припадають на період 1950-х – 1970-х років.

Вагомий вплив на формування тенденцій і напрямків даної дисертаційної роботи мали праці і публікації вчених Російської Федерації: Бєльського К.С., Горбунової О.М., Гурєєва В.І., Жданова О.О., Кара­сє­вої М.В., Козиріна О.М., Конюхової Т.В., Кочеткова О.І., Куфакової Н.А., Петрової Г.В., Пепеляєва С.Г., Старилова Ю.М., Тихонова Ю.О., Толсто­п'ятенко Г.П., Хімічевої Н.І., Худякова В.І., Шаталова С.Д., Черніка Д.Г. Серед досліджень українських авторів, які аналізують питання  оподаткування в Україні, проблеми, пов'язані з ними, необхідно виділити публікації юристів, економістів, практичних працівників: Авер’янова В.Б., Азарова М.І., Бекерської Д.А., Василика О.М., Воронової Л.К., Воротіної Н.В., Геги П.Т., Дмитрик О.О., Кучерявенка М.П., Криницького І.Є., Лукашева О.А., Пришви Н.Ю., Федосова В.М., Храброва А.О.

Але в цілому проблеми правового регулювання бюджетного відшкодування податків та зборів аналізувались неповно, нерідко поряд з іншими питаннями. При цьому низка важливих проблем залишилася поза увагою дослідників, а в окремих напрямах сформувалися спірні судження. Таким чином, вважаємо необхідним і своєчасним узагальнити накопичений теоретичний і практичний матеріал і обгрунтувати на цій основі висновки, рішення, викладені в даній дисертації.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)