ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ, ЩО ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ, ЩО ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток фінансового контролю в Україні відбувається в умовах економічної та політичної нестабільності. Кризові явища, що відбуваються, характеризуються насамперед ослабленням узгоджених зв’язків між найважливішими елементами системи державного управління, незбалансованістю бюджетних доходів і видатків, нераціональною структурою бюджетних витрат, неоптимальним рівнем податкових вилучень для формування бюджетів усіх рівнів. При цьому відсутнє комплексне та систематизоване законодавство, яке б урегулювало основні питання організації та здійснення фінансового контролю як засобу налагодження порядку, забезпечення фінансової дисципліни та законності у державі. 

Усе це негативно впливає на загальний рівень економіки, поглиблює кризові явища й псує імідж держави в зовнішньоекономічних відносинах, перешкоджає вступу України до Європейського Союзу. Для подолання цих негативних явищ необхідно переосмислити механізм контролю за формуванням, розподілом і перерозподілом, використанням фінансових ресурсів.

Контроль за державними фінансами покладений як на низку спеціальних органів, для яких контрольна функція є основною, так і на правоохоронні органи, що діють у межах, визначених нормативними актами. Але зростання показників порушень чинного законодавства у сфері економіки в 2009 році відносно попередніх років (на 14,3% збільшилася питома вага злочинів з використанням бюджетних коштів, на 4,3 % у сфері приватизації, на 7,1 % у сфері земельних відносин) свідчить про недостатність наявних засобів контролю та їх недосконалість, відсутність єдності у діяльності суб’єктів, що наділені контрольними повноваженнями. Враховуючи те, що правоохоронні органи, а саме підрозділи органів внутрішніх справ, податкова міліція, наділені спеціальними повноваженнями, їхня участь у загальнодержавному механізмі фінансового контролю потребує окремого дослідження. Зазначені правоохоронні органи у сфері державного фінансового контролю не повинні заміняти або частково дублювати функції контролюючих органів, вони покликані лише доповнити загальну систему контрольного механізму держави, зробити її більш цілісною й ефективною. З метою чіткого визначення організаційно-правового механізму контролю за фінансами необхідно вдосконалити законодавчу базу, окреслити коло державних органів наділених контрольними повноваженнями у сфері економіки.

Питання фінансового контролю як основного засобу забезпечення законності й дисципліни у економічній діяльності держави завжди цікавило вчених і частково знайшло відображення у публікаціях як теоретиків, так і практиків. Під час роботи над дисертаційним дослідженням автором використано наукові дослідження вітчизняних і зарубіжних учених у галузі державного управління, фінансового та адміністративного права, представників економічної науки: М.Т. Білухи, В.В.Бурцева, Ф.Ф.Бутинця, Е.О. Вознесенського, Л.К. Воронової, В.М. Гаращука, О.Ю. Грачової, Д.Л. Зими, Є.В. Калюги,

Л.М. Касьяненко, О.А. Кузьменко, М.П. Кучерявенка, В.А. Лебедєва, О.П. Лебедєва,  Ю.І. Пивовара, Л.А. Савченко, І.Б. Стефанюка, Б.Ф. Усача, В.О. Шевчука,                  А.А. Яблуганова та багатьох інших.

Незважаючи на наявність значної кількості наукових праць в Україні поки не розроблено концепції, у якій було б визначено місце і роль правоохоронних органів у загальнодержавному механізмі фінансового контролю.

Відсутність чітко визначеного понятійного апарату, розходження в тлумаченні понять, колізії з ратифікованими міжнародними положеннями, стандартами, прогалини в законодавстві, що регулює контрольні повноваження органів, які спеціально створені або частково забезпечують додержання в державі режиму законності та фінансової дисципліни, породжують цілу низку проблем у діяльності державних органів, що наділені цими вищезазначеними повноваженнями, а іноді й зловживання з боку посадових осіб.

Потребують чіткого визначення місце й роль правоохоронних органів, окремих їхніх структурних підрозділів, наділених контрольними повноваженнями у сфері фінансового контролю, серед суб’єктів загальнодержавного механізму фінансового контролю та окреслення методів, які вони застосовують у своїй діяльності. Отже, актуальним є глибоке дослідження як теоретичних джерел, так і практичного досвіду проведення фінансового-контрольних заходів правоохоронними органами. Зазначене і зумовлює актуальність теми дисертаційного дослідження.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)