ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСУВАННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження обумовлюється складними трансформаційними процесами, які відбуваються в суспільстві та недофінансуванням сфери охорони здоров’я. Це пов’язано, перш за все, з різким скороченням бюджетних витрат на медичну сферу, які за всі роки не перевищували 3,5 % валового внутрішнього продукту (далі – ВВП), у той час, як у статті 12 Основ законодaвства України про охорону здоров’я зазначено, що державна політика охорони здоров’я повинна бути забезпечена бюджетним фінансуванням у розмірі, який відповідає її науково обґрунтованим потребам, але на рівні не менш як 10 % від ВВП. Декларативними залишаються і норми статті 49 Конституції України про надання безоплатної медичної допомоги громадянам держави будь-якого обсягу і рівня.

У статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування» вказано, що лікувальні заклади є об’єктами власності територіальних громад, а отже знаходяться в управлінні відповідних рад, які ними розпоряджаються на власний розсуд, часто неефективно. Конституційні норми щодо заборони скорочення медичних закладів і медичних працівників фактично не діють. Втрачено і вертикаль управління галуззю від міністерства до закладу, що є неприпустимим в умовах наявної кризи та проведення реформ у медичній сфері. Тому постає завдання пошуку правових підстав та нових джерел фінансового забезпечення медичної сфери, що вимагає проведення відповідного наукового дослідження.

Правові, фінансові та управлінські проблеми діяльності медичної сфери досліджували такі вчені: С. Батечко, Я. Буздуган, Л. Воронова, Ю. Вороненко, В. Глуховський, О. Голяченко, Р. Гревцова, З. Гладун, О. Губар, Л. Жаліло, В. Журавель, Д. Карамишев, В. Лехан, В. Лакіза-Сачук, В. Москаленко, Н. Нижник, А. Ольховський, І. Пахомова, Н. Пришва, Я. Радиш, О. Рогова, В. Рудий, В. Рудень, Ю. Скакун, І. Сенюта, О. Солдатенко, І. Солоненко, С. Стеценко, М. Яковчук та ін. Питанням фінансово-правового та матеріально-технічного забезпечення охорони здоров’я присвятили свої праці науковці і практики з близького зарубіжжя: В. Акопов, Ю. Крохіна, Н. Карпишин, О. Леонтьєв, А. Решетніков, Ю. Сергеєв, В. Сергеєв, А. Тихомиров, Є. Ушаков, М. Федоров, Н. Хімічева, Ю. Шевченко та зарубіжні вчені: Е. Ліннакко, А. Малагардіс, Р. Салтман, Дж. Е. Стігліц та ін. Слід окремо виділити дисертаційне дослідження Я. Буздуган, яке стосується правових та організаційних основ фінансового забезпечення охорони здоров’я в Україні.

Разом з тим, проблема правового забезпечення фінансування сфери охорони здоровя в Україні не вирішена і потребує подальшого дослідження.

В умовах діяльності системи охорони здоров’я держави, наближених до ринкових, важливого значення набуває питання розвитку і вдосконалення правового інструментарію, який окреслює процес бюджетного фінансування медичної сфери. Варто зазначити, що рівень дослідження його впливу на ефективність і якість медичної допомоги населенню є недостатнім, адже питання організації витрат на охорону здоров’я України залишилося поза увагою юристів-фінансистів. Невирішеність вказаної проблеми і зумовила вибір теми дисертації та її актуальність.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)