КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ГІРСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС ГІРСЬКИХ НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Важливою умовою розбудови України як демократичної, соціальної, правової держави є демократизація всіх сфер суспільного життя, устремління до підвищення його матеріального і соціально-культурного рівня. У цьому аспекті суттєве значення має і досягнення ефективних зрушень у формуванні як загально-теоретичних основ конституційно-правового статусу населених пунктів, зокрема гірських населених пунктів, так і механізму практичної реалізації цього статусу, що є однією із актуальних проблем, яка недостатньо або і зовсім належним чином ще не досліджувалася в науці конституційного права.

Значна частина населених пунктів, зважаючи на їх місцезнаходження в гірській місцевості зі складними географічними, кліматичними умовами та особливо небезпечними стихійними явищами, які негативно впливають на їх повсякденну життєдіяльність, набули відповідно до Закону України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” спеціальний правовий статус “гірських”. Такі населені пункти (а їх більше семисот, і в них проживають, навчаються чи працюють близько мільйона громадян нашої країни), розташовані на територіях Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької, Закарпатської областей. В умовах сучасних кризових явищ та загальносуспільних процесів, вони мають тільки їм характерні закономірності розвитку та функціонування, що зумовлені гірським чинником.

Гірські населені пункти – це не тільки гірська частина території нашої держави, а передовсім – просторова основа для життя і праці значної частини населення України, де в особливих природніх умовах реалізуються та захищаються конституційні права та свободи місцевих жителів, інтереси місцевих громад, здійснюється місцеве самоврядування. Виходячи з цього, питання конституційно-правового статусу гірських населених пунктів в Україні зважаючи на їх специфіку набуває особливої важливості як для процесу вдосконалення адміністративно-територіального устрою країни, так і для їх ефективного функціонування.

Важливість теми дослідження зумовлена комплексним характером конституційно-правового статусу гірських населених пунктів України та його реалізації. У зв’язку із цим особливе значення має розробка його теоретичних і практичних засад та функціонування в межах гірських населених пунктів системи місцевого самоврядування, що мають бути вихідними для галузевих науково-правових досліджень цієї проблеми.

Актуальність даного питання зумовлюється і спрямованістю нашої держави на євроінтеграцію, оскільки ратифікація Європейської Хартії місцевого самоврядування, визнання фундаментальних принципів його здійснення зобов’язують Україну до більш ефективного розвитку гірських населених пунктів, який відповідав би міжнародним стандартам. Актуальність проблем розвитку гірських територій була підтверджена Організацією Об’єднаних Націй, адже Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголошувала 2002 рік – Міжнародним роком гір, а щороку 11 грудня – Днем гір.

Варто зазначити, що гірські території, на яких знаходяться сучасні гірські населені пункти України, привертали увагу представників як української, так і зарубіжної соціогуманітарної науки: правової, історичної, етнографічної: Е.Брюгера, В.Гнатюка, М.Грушевського, Ю.Гошко, К.Добровольського, М.Жука, М.Клапчука, Л.Крушельницької, Л.Люкшандерля, Е.Мартінего, П.Мессерлі, Ф.Персовського, Р.Рейнфуса, В.Стефаника, Ю.Федьковича, І.Франка, Г.Хоткевича, О.Черниш, С.Штіка т інших.

У сучасний період проблемним питанням адміністративно-територіального устрою, конституційно-правового статусу територіальних одиниць, та здійснення місцевого самоврядування в їх територіальних межах присвячено ряд наукових праць таких вчених: В.І.Борденюка, М.О.Баймуратова, О.В.Батанова, І.А.Грицяка, І.Я.Зайця, О.Л.Копиленка, В.В.Кравченка, В.С.Куйбіди, Г.О.Мурашина, Н.Р.Нижник, М.П.Орзіха, В.Ф.Погорілка, М.О.Пухтинського, Ю.М.Тодики, О.Ф.Фрицького та інших.

Останніми роками в Україні здійснено кілька наукових дисертаційних досліджень правового статусу окремих адміністративно-територіальних утворень, однак загальнотеоретичних робіт стосовно конституційно-правового статусу гірських населених пунктів ще не було, що є одним із головних мотивувань вибору теми для даного дисертаційного дослідження. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)