Збитки та їх відшкодування в договірному праві України




  • скачать файл:
title:
Збитки та їх відшкодування в договірному праві України
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Нині в Україні продовжуються процеси реформування економіки у зв’язку з переходом від планово-адміністративної соціалістичної системи до системи вільного товарообігу з використанням ринкових механізмів, які базуються на рівноправності усіх форм власності, на конкуренції суб’єктів підприємництва тощо. У таких умовах важливого значення набувають способи захисту порушених прав учасників цивільних правовідносин.

Серед способів захисту порушених цивільних прав особливе місце належить відшкодуванню заподіяних такими порушеннями збитків. З прийняттям нового Цивільного кодексу України, введеного в дію з 1 січня 2004 року, у механізмі регулювання відшкодування збитків з’явилося чимало новел порівняно з ЦК УРСР 1963 р., виникли відмінності у регулюванні збитків між ЦК України та ГК України. Відповідно чимало проблем виникло у застосуванні норм про відшкодування збитків у судовій практиці. Все це, безперечно, вимагає проведення ґрунтовного наукового аналізу таких питань: поняття збитків, їх складових елементів та загальних засад стягнення, підстав для застосування стягнення збитків як міри цивільно-правової відповідальності. Дослідження цих питань ускладнюється тим, що в ЦК України, інших актах законодавства не завжди дається однакове розуміння поняття збитків, порядку та умов їх стягнення.

Незважаючи на широку розповсюдженість категорії збитків, особливо у договірній практиці, сучасних комплексних досліджень цієї проблеми є вкрай мало. Переважна їх частина була проведена до прийняття нового ЦК України. У сучасній юридичній науці збитки аналізувалися, як правило, у підручниках, науково-практичних коментарях ЦК України, окремих наукових статтях, дисертаційних роботах як санкція за порушення окремих видів договірних зобов’язань. Серед наукових праць монографічного спрямування заслуговує на увагу кандидатська дисертація Крисань Т.Є. «Збитки як категорія цивільного права України». Однак ця робота присвячена формуванню юридичної доктрини про відшкодування збитків у історичному розвитку та в сучасному цивільному законодавстві щодо усіх його правових інститутів. У нашому ж дослідженні головна увага зосереджена на функціонуванні механізму відшкодування збитків у договірних зобов’язаннях, в яких дія цього механізму проявляється якнайповніше.

Все це і обумовило актуальність дослідження та вибір дисертантом цієї теми.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)