ПОРЯДОК ЦІНОУТВОРЕННЯ У КОМУНАЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВІ




  • скачать файл:
title:
ПОРЯДОК ЦІНОУТВОРЕННЯ У КОМУНАЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

 

Актуальність теми. Комунальне господарство представляє собою елемент народного господарства країни, який значною мірою визначає комфортність та якість життя населення, зростання продуктивних сил, ефективність діяльності і темпи розвитку інших галузей економіки. Незважаючи на життєзабезпечувальний характер, високу соціальну значущість, а також важливу роль комунального господарства у розвитку економіки країни, протягом двох останніх десятиріч в галузі розвиваються деструктивні процеси, подальше ігнорування яких може привести до вкрай небезпечних соціально-економічних та екологічних результатів.

Найбільш гостро проблеми розвитку галузі проявляються в сфері виробництва та надання комунальних послуг – соціально необхідних та відносно незамінних послуг, що персоніфіковано надаються через локальні інженерні системи (мережі) споживачам, реалізація яких здійснюється на ринках природної монополії, а також суміжних ринках. При цьому, значна частина протиріч, що перешкоджають нормальному розвитку відносин у сфері виробництва, розподілу та споживання цих послуг, корениться у відносинах з формування, встановлення та застосування відповідних тарифів. Це тягне необхідність зосередження на досліджені порядку ціноутворення саме в сфері комунальних послуг: послуг централізованого тепло- водопостачання та водовідведення, централізованого енергопостачання.

Практика застосування актів законодавства, що визначають порядок ціноутворення у сфері надання комунальних послуг, висвітлює коло проблем, які унеможливлюють сталий розвиток підприємств комунального господарства. До цього часу законодавцем не створено ефективного порядку ціноутворення в галузі. Про це свідчить суперечливість правових норм, що визначають повноваження та компетенцію органів державної влади та місцевого самоврядування у відповідній сфері, відсутність чіткого алгоритму дій учасників відносин ціноутворення, невизначеність строків, протягом яких суб’єкти владних повноважень повинні здійснити свої обов’язки з встановлення тарифів на послуги, прогалини в регулюванні відносин контролю за дотриманням порядку формування та застосування тарифів, неповна відповідність адміністративно-господарських санкцій, що застосовуються до порушників державної дисципліни цін, умовам господарювання в галузі тощо.

Неадекватні умовам господарювання правила ціноутворення не забезпечують еквівалентності обміну між учасниками відповідних економічних відносин, що, за відсутності компенсаторних механізмів, зумовлює недостатнє фінансування виробників та виконавців комунальних послуг. В результаті страждають підприємства галузі, а також споживачі послуг усіх категорій: населення, організації соціальної інфраструктури, промислові підприємства.

Питання державного регулювання ціноутворення складали предмет дослідження вітчизняних економістів – А. Війтова, А. Денисова, І. Єрухимович, А. Козлової, Є. Уткіна, І. Хмелевського, П. Шуляка, Р. Ентова. За роки незалежності України проблеми ціноутворення в економіці комунального господарства розглядали А. Базилюк, І. Борисенко, Т. Гордієнко, А. Ряховська, А. Кочегаров, О. Клімова, В. Сахаєв, Ф. Тагі-Заде, Л. Терещенко, І. Чалий та ін.

Юридичні аспекти впливу держави на відносини ціноутворення висвітлювали В.В. Добровольська, Г.Д. Джумагельдієва, В.К. Мамутов, В.С. Мартем’янов, Н.О. Саніахметова, В.Ф. Попондопуло, та ін. В той же час, правознавці досліджували найбільш загальні закономірності правового регулювання згаданих відносин, що мають міжгалузевий характер. Внаслідок цього низка значущих проблем регламентації відносин з формування, встановлення та застосування тарифів у комунальному господарстві не знайшла розв’язання у працях вчених-юристів.

Дотепер у вітчизняній правовій науці відсутні комплексні дослідження юридичних аспектів порядку ціноутворення у комунальному господарстві. Недосконалість відповідного інституту господарського законодавства, нестабільна правозастосовна практика, а також недостатня теоретична розробленість зазначених питань обумовлюють актуальність та необхідність дослідження даних відносин.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)