СТАН ФУНКЦІЇ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ У ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ З УРАХУВАННЯМ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗМУ :



title:
СТАН ФУНКЦІЇ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ У ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ З УРАХУВАННЯМ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЗВИТКУ ОРГАНІЗМУ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

Об’єкт та методи дослідження. Для досягнення мети дослідження та виконання поставлених задач було обстежено 1698 дітей І-ІІ групи здоров’я віком від 6 до 17 років.

Медичний огляд школярів базувався на комплексному підході, що включав у себе індивідуальну оцінку стану здоров'я дитини, інструментальні обстеження, оцінку функціонального стану організму. Враховувались дані історій розвитку дитини (форма 112-у) із дитячих поліклінік.

Результати клінічних обстежень дітей вносили до бази даних, сформованої за допомогою комп'ютерної програми „Microsoft office Excel 2003” з метою подальшого математично-статистичного аналізу.

Для оцінки рівня фізичного розвитку було використано перцентильні таблиці. Для оцінки гармонійності фізичного розвитку використовували індекс гармонійності морфологічного розвитку С. А. Пушкарьова (1983), за результатами якого визначали і направленість морфологічного розвитку, а саме, соматотип: макросомальний, мезосомальний та мікросомальний.

Оцінку адаптаційних можливостей дітей шкільного віку визначали з використанням рівня індексу функціональних змін: задовільний, напруження адаптації, незадовільний, зрив адаптації (Р. М. Баевский, 1979), адаптованих до дитячого віку (Л. В. Квашніна та співавт., 2007).

Артеріальний тиск вимірювали аускультативним методом Н.С.Короткова.

Спірографія виконувалась на комп’ютерному спірографі Spirolab II компанії MIR (Італія) за загальноприйнятою методикою американської асоціації пульмонологів (American Thoracic Society, 1994) з використанням програмного забезпечення Winspiro PRO. Для визначення параметрів функції зовнішнього дихання обстежених вибирали адаптовані для дітей стандарти системи належних величин, які автоматично встановлені в програмному забезпеченні Winspiro PRO.

Функціональні проби із затримкою дихання на вдиху (проба Штанге) та видиху (проба Генчі) проводили згідно встановлених методик.

Для визначення рівня фізичної працездатності та функціональних резервів проводили пробу Руф’є згідно встановленої методики.

Індекс Скибінські (ІСк) визначали за формулою: ІСк = (ЖЄЛ×Твид)/ /(ЧСС×100). Оскільки в літературі не зустрічається оцінка результатів індексу Скибінські для дітей, нами були розроблені нормативи оцінки даного показника для школярів з урахуванням віку та статі.

Обробку цифрових даних проводили на персональному комп’ютері різними загальноприйнятими математичними методиками відповідно до задач дослідження. Обчислення виконувались на компютері типу Pentium III з використанням прикладного пакету програми “Statistica 6,0 for Windows 2000”.

Результати особистих досліджень та їх обговорення.

В ході дослідження у 1698 дітей І-ІІ груп здоров’я, розподілених за віком та статтю, проведено детальне вивчення та оцінку фізичного розвитку, що відображає процеси росту і розвитку підростаючого організму і є одним із найбільш об’єктивних критеріїв оцінки стану здоров’я дитячої популяції. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины