ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ РИНКОМ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
title:
ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ РИНКОМ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В УКРАЇНІ
Тип: synopsis
summary:

 

Статья 2.      ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Стратегічне значення інформаційних технологій для підвищення конкурентоспроможності як окремих підприємств, так і держав у цілому, призвело до створення нової потужної й прибуткової галузі. Насамперед це стосується програмного забезпечення, світовий ринок якого розвивається високими темпами й становить близько 200 млрд. дол. у рік.

Специфіка ринку розробки програмного забезпечення (ПЗ) така, що на ньому можливе швидке подолання навіть глибокого технологічного відставання. Це досягається завдяки тому, що на ринку розробки ПЗ кожні 6-8 років відбувається глобальне «перезавантаження», зміна технологічної парадигми, коли минулі заслуги стають не такими й важливими та усі учасники ринку знову постають в однакових стартових умовах. Кожна така хвиля трансформації ринку виносить на гребінь нові, раніше невідомі проблеми, регулювання яких потребує державного втручання.

Для того, щоб потенціал ринку інформаційних технологій був ефективно реалізований в економіці України, держава повинна забезпечити умови, які сприятимуть розвитку компаній-розробників програмного забезпечення. Зокрема, впровадити адекватний правовий захист продукції вітчизняних розробників, забезпечити на державному рівні застосування світових стандартів в області розробки програмного забезпечення, створити ефективні механізми регулювання відносин на внутрішньому ринку розробки програмного забезпечення.

Є всі підстави вважати, що в цій сфері в Україні є величезний нереалізований потенціал з державними заходами щодо стимулювання розвитку галузі.  Можна добитися формування потужного джерела поповнення державного бюджету й створення великої кількості робочих місць.

У цій площині значна роль належить механізмам державного регулювання ринкових відносин у даній галузі, які забезпечать режим максимального сприяння для діючих у ній підприємств. Таким чином, наявність важливої проблеми та відсутність ефективного теоретико-методологічного обґрунтування щодо її вирішення обумовили вибір теми дисертації, ії мету та завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за темою «Теоретично-методологічні основи управління людськими і природними ресурсами та визначення їх впливу на соціально-економичну систему регіону» (номер держ. реєстрації 0105U009098, 2005-2009 рр.). У рамках даної теми дисертантом було запропоновано вдосконалення правових й державних механізмыв для забезпечення ефективного розвитку ринку розробки програмного забезпечення в Україні.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка й удосконалення методичних підходів щодо формування механізмів державного управління ринком програмного забезпечення з метою підвищення ефективності функціонування ринку інформаційних технологій в економіці України.

Для досягнення даної мети в дисертаційній роботі були поставлені наступні завдання:

розробити класифікації контрагентів ринку розробки програмного забезпечення, виділити їх характерні риси, слабкі та сильні сторони;

визначити екзогенні та ендогенні фактори ефективності господарської діяльності підприємств-розробників програмного забезпечення;

проаналізувати законодавчу й нормативну бази відносин між суб'єктами ринку розробки програмного забезпечення в Україні та їх вплив на державну стратегію й бізнес-процеси розвитку ринку;

обґрунтувати напрями удосконалення механізмів державного управління щодо формування оптимальних умов розвитку ринку програмного забезпечення;

сформувати концепцію відносин між суб’єктами ринку програмного забезпечення в Україні та її вплив на державну стратегію і бізнес-процеси розвитку ринку.

Об'єктом дослідження є процеси державного управління ринком інформаційних технологій в Україні.

Предметом дослідження є механізми формування ефективного державного управління ринком програмного забезпечення.

Методи дослідження. Методологічними й теоретичними основами роботи є праці сучасних вітчизняних і закордонних вчених-економістів і фахівців в області державного управління. Інформаційною базою роботи є діючі нормативні законодавчі акти України, вітчизняні й закордонні публікації, матеріали науково-практичних конференцій і семінарів.

При розв’язанні поставлених у дисертаційній роботі завдань використовувалися наступні методи: системний підхід і системний аналіз (при дослідженні зовнішніх факторів, що впливають на господарську діяльність підприємств-розробників програмного забезпечення), методи статистичного аналізу (при визначенні динаміки розвитку галузі розробки програмного забезпечення), метод порівняльного аналізу (при проведенні оцінки ефективності механізмів захисту авторського права на програмні продукти), експертних оцінок (аналіз діяльності підприємств-розробників програмного забезпечення).

Запропоновані механізми регулювання ринку побудовані на підставі існуючих законодавчих і нормативних актів, міжнародних стандартів.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у поглибленні підходів щодо механізмів державного управління ринком програмного забезпечення.

Наукові результати, які характерізують новизну роботи полягають у такому:

уперше:

сформульовано методологічну базу для створення ефективних механізмів державного управління ринком програмного забезпечення в Україні. Ця методологічна база включає в себе: сегментацію ринку програмного забезпечення контрагентів ринку програмного забезпечення, сформовано уявлення про ендо-екзогенні фактори, що чинять вплив на господарську діяльність у кожному із сегментів ринку програмного забезпечення на основі урахування додаткових макрочинників, що дозволяє підвищити рівень управлінських рішень;

удосконалено:

обґрунтування державних механізмів захисту розробників програмного забезпечення на основі удосконалення авторського й патентного права. Це дає можливість побудувати взаємини учасників ринку;

механізм реалізації державних стандартів України з питань розробки та забезпечення контролю якості програмного забезпечення, шляхом адаптації до загальносвітових стандартів;

методичні підходи моделювання експертних оцінок шляхом класифікації програмного забезпечення за споживацькими ознаками, що дозволить розробити ефективні методи стимулювання виробників;

одержало подальший розвиток:

концепція формування державних програм стимулювання розвитку високотехнологічних галузей економіки в Україні, яка базується на комплексному підході інституційного забезпечення сприятливих умов для підприємств-розробників програмного забезпечення;

методичні підходи щодо соціального партнертства контрагентів ринку програмного забезпечення, які на відміну від традиційного підходу містять норми удосконалення правового захисту.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати являють собою організаційно-методичну базу механізмів державного управління діяльностю ринку програмного забезпечення. Практичну значущість мають: наукові рекомендації щодо побудови взаємин між суб'єктами господарювання на ринку розробки програмного забезпечення в Україні; розробка оптимальної стратегії дій учасників ринку; формування внутрішньокорпоративних бізнес-процесів підприємств-розробників програмного забезпечення; рекомендації з удосконалення законодавчої бази з метою створення сприятливих умов для розвитку ринку розробки програмного забезпечення.

Висновки, рекомендації отримали у дисертації застосування у господарській діяльності наступних підприємств і організацій: Управління господарсько-транспортного забезпечення Донецької обласної державної адміністрації (довідка №17/147-1841 від 14.04.2009 р.), Державне підприємство ЦБНТІ (довідка №31 від 05.07.2009 р.), ТОВ „ЗТФ Інтердонбас” (довідка №ИД/77-41 від 05.10.2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом самостійних досліджень автора. Основні положення, результати й висновки,  що зроблено автором на основі аналізу, вивчення й узагальнення теоретичного та практичного матеріалу. У дисертації не використовуються ідеї й розробки, що належать співавторам, а ідеї та полодення є особистим внеском здобувача. Конкретний внесок здобувача в цій праці зазначено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукових досліджень доповідалися й одержали схвалення на міжнародних і науково-практичних конференціях: «Украина и мировое сообщество: теория и практика хозяйствования» (м. Дніпропетровськ, 2007р.), «Стратегія інноваційного розвитку економіки та соціальної сфери» (м. Ласпі, 2008р.), «Роль менеджменту освіти в контексті розвитку механізмів державного регулювання соціальних процесів» ( м.Донецьк, 2008 р.).

Публікації. Основні дослідження дисертації автором опубліковано в 9 наукових працях (6 – у фахових виданнях), з них 1 – у науковому журналі, 5 – у збірниках наукових праць, 3 – у матеріалах конференцій. Загальний обсяг публікацій 6 д.а., з яких особисто автору належить 5,2 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг роботи становить 175 сторінок друкованого тексту, що містить 9 рисунків, 5 таблиць, які розташовані на 12 сторінках. Список використаних літературних джерел складається зі 155 найменувань (15 сторінок), 2 додатки (6 сторінок).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)