АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ
Тип: synopsis
summary:

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Здійснення в Україні соціально-економічних та політичних перетворень зумовлює необхідність підвищення ефективності захисту прав громадян і, зокрема, забезпечення реалізації передбаченого у ст.42 Конституції України обов’язку держави захищати права громадян як споживачів.

Нормативно-правова база у даній сфері перебуває в стадії гармонізації з нормами міжнародних угод, учасницею яких стала Україна. У 1994 році між Україною та ЄС укладена Угода про партнерство та співробітництво, яка передбачає тісну взаємодію у вирішенні споживчих проблем, адаптацію цієї роботи до міжнародного рівня.

Законодавство про захист прав споживачів в Україні динамічно розвивається. Так, в Закон України «Про захист прав споживачів», прийнятий Верховною Радою України 12 травня 1991 р., були внесені численні істотні зміни і доповнення (у тому числі зовсім нещодавно – 1 грудня 2005 року), які вимагають ретельного аналізу. За останні роки створено новий комплексний інститут споживчого права, в якому закладені основні підвалини для подальшого розвитку відносин за участю громадян-споживачів. Чинне законодавство України встановлює певні юридичні засоби забезпечення підвищеного захисту прав споживачів. Створені й успішно функціонують численні громадські об'єднання споживачів, чия повсякденна діяльність спрямована не на великі проекти по поліпшенню якості життя, а на щоденний розгляд конфліктів у споживчій сфері.

Існуюча система органів виконавчої влади, уповноважених здійснювати контроль і нагляд на споживчому ринку товарів і послуг, показала свою неефективність і нездатність належною мірою реалізувати права споживачів, передбачених Законом України «Про захист прав споживачів». Контрольні органи найчастіше дублюють один одного, відсутні налагоджені контакти й координація їхньої діяльності. На споживчому ринку сьогодні спостерігається ситуація, коли значні обсяги товарів неналежної якості створюють реальну загрозу життю й здоров'ю громадян, безпеки держави. Усі ці обставини зумовили вибір теми дисертаційного дослідження та засвідчують її актуальність.

Науково-теоретичним підґрунтям дослідження склали наукові правці вітчизняних та зарубіжних вчених з філософії, теорії права, конституційного, адміністративного, цивільного, фінансового та інших галузей права. Зокрема використовувались праці В.Б. Авер’янова, Д.М. Бахраха, К.С. Бельского, Ю.П. Битяка, С.М. Братуся, С.В. Бобровник, Л.К. Воронової, І.А. Галагана, І.П. Голосніченка, С.Т. Гончарука, В.І. Димченка, Є.В. Додіна, В.С. Журавсь­кого, А.П. Зайця, О.В. Зайчука, Т.О. Кагала, С.В. Ківалова, Л.В. Коваля, Ю.М. Козлова, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, О.Л. Копиленка, В.М. Кудряв­цева, М.Ф. Кузнєцова, Б.М. Лазарєва, Д.М. Лук’янця, М.С. Малеїна, В.І. Но­восьолова, О.В. Овчарової, В.А. Ойгензихта, Н.М. Оніщенко, В.Ф. Опришка, Г.А. Осетинської, Г.М. Петрова, В.І. Ремньова, І.С. Самощенка, М.В. Селіва­нова, М.С. Студенікіної, В.А. Тархова, Е.М. Трубецького, Ю.С. Шемшученка, О.М. Якуби та багатьох інших.

Відзначаючи існування наукових досліджень у сфері правового захисту населення, які проводяться фахівцями різних галузей права, вважаємо за необхідне вказати на відсутність комплексних напрацювань у сфері адміністративно-правового регулювання захисту прав споживачів.

Викладене вказує на необхідність розробки та удосконалення адміністративно-правового регулювання в галузі захисту прав споживачів як невід’ємної складової правового механізму захищати права громадян як споживачів, з одного боку, та відсутність сучасних комплексних наукових напрацювань з цієї теми – з іншого, зумовлюють актуальність та наукову та практичну значущість дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертацію виконано відповідно до пріоритетних напрямів наукових досліджень Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України „Організаційно-правові засади соціальної політики держави в умовах розбудови громадянського суспільства в Україні ” (державний реєстраційний номер 0111U006362), а також у межах Пріоритетних напрямів розвитку правової науки на 2005-2010 рр., затверджених постановою загальних зборів відділень Академії правових наук України від 18.06.2004 р. Робота спрямована на виконання основних положень Указу Президента України „Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” від 09 грудня 2010 року №1085/2010.

Положення та висновки дисертації ґрунтуються на нормах Конституції України, міжнародних, законодавчих і підзаконних нормативно-правових актів, які постають правовою базою адміністративно-правовового регулювання захисту прав споживачів. Інформаційну й емпіричну основу дослідження становлять політико-правова публіцистика, довідкові видання та статистичні матеріали.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у тому, щоб на основі вивчення наукових праць, міжнародного досвіду, чинного законодавства України та відповідних підзаконних нормативно-правових актів, узагальнення практики їх реалізації, сформувати механізм адміністративно-правового регулювання захисту прав споживачів, визначити сутність та особливості теоретико-методологічних та адміністративно-правових засад їх регулювання як невід’ємної складової адміністративно-правового регулювання захисту прав споживачів, надати науково обґрунтовані пропозиції та рекомендації із зазначених питань.

Досягнення поставленої мети передбачає реалізацію таких завдань:

- провести історико-правовий аналіз виникнення руху захисту прав споживачів;

- розкрити сутність понять «адміністративний примус», «адміністративно-правовий захист прав споживачів», «ринок», «адміністративна відповідальністю за порушення прав споживачів»;

- здійснити аналіз організаційних і правових засобів, які утворюють адміністративно-правовий механізм захисту прав споживачів, а саме: повноважень органів виконавчої влади із захисту прав споживачів, а також адміністративно-правові способи  захисту прав споживачів;

- дослідити основні функціональні елементи адміністративно-правового механізму захисту прав споживачів на прикладі інституту ліцензування підприємницької діяльності та технічного регулювання;

- проаналізувати концептуальні положення захисту прав споживачів та  виділити основні проблеми цієї сфери;

- охарактеризувати зміст державного контролю у сфері захисту прав споживачів та визначити його функції;

- визначити основні характеристики  та механізм реалізації адміністративної відповідальності як елемента адміністративно-правового інституту захисту прав споживачів;

- сформулювати конкретні пропозиції щодо вдосконалення законодавства та правозахисної практики у галузі захисту прав споживачів.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини, що виникають під час адміністративно-правового регулювання у сфері захисту прав споживачів.

Предметом дослідження є адміністративно-правове регулювання у сфері захисту прав споживачів.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, зумовлених метою й особливостями досліджуваної проблематики.

Вихідним підґрунтям дослідження є діалектичний метод пізнання, відповідно до якого проблеми, що розглядаються у дисертації, представлені як єдність їх змісту та юридичної форми. Також використано такі методи, як: історико-правовий - застосовувався під час дослідження основних етапів виникнення руху захисту прав споживачів (п. 1.1); структурно-логічний - застосовувався при визначенні суб’єктів, які забезпечують захист споживачів, та виділення кола їх повноважень (п. 1.2, 2.3); соціологічний метод – під час з’ясування думки фахівців-практиків щодо досліджуваної проблеми (п. 1.1, 1.2, 1.3); логіко-семантичний - при розкритті сутності адміністративно-правового забезпечення захисту прав споживачів та механізму його реалізації (п. 1.3, 2.1, 2.2, 2.3); компаративний метод, що складає основу формулювання пропозицій щодо вдосконалення захисту прав громадян на споживчому ринку (п. 3.1, 3.2). На основі синтезу було сформульовано висновки за результатами дисертаційного дослідження. 

Нормативною основою дослідження є Конституція, закони та інші нормативно-правові акти України, які регулюють захист прав споживачів, конвенції, угоди, державні програми, укази Президента України, ухвали Уряду України із зазначених питань.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що в дисертаційній роботі застосовувався авторський підхід до розробки адміністративно-правового регулювання в галузі захисту прав  споживачів і визначається тим, що дисертація є одним із перших у вітчизняній адміністративно-правовій науці комплексних досліджень цієї проблематики у формі монографічної роботи. У результаті проведеного дослідження сформульовано низку нових наукових положень та висновків, запропонованих особисто здобувачем. Основні з них такі:

вперше:

- досліджено адміністративно-правовий механізми захисту прав споживачів, виділено його основні елементи й особливості;

- надано авторське визначення «адміністративна відповідальність за порушення прав споживачів»;

-  виділено стадії контрольно-перевірочного процесу у сфері захисту прав споживачів;

удосконалено:

- поняття «адміністративно-правовий захист прав споживачів», «ринок» та надано їх авторське визначення;

- класифікацію державних органів, які беруть участь у здійсненні захисту прав споживачів;

- класифікацію видів державного контролю у сфері захисту прав споживачів;

- правовий механізм реалізації адміністративної відповідальності за порушення прав споживачів та запропоновано Концепцію щодо безпеки і якості товарів і послуг;

дістало подальшого розвитку:

- розуміння про адміністративний примус стосовно захисту прав споживачів та надано його авторське визначення;

- характеристика діяльності держаних органів у сфері захисту прав споживачів;

- пропозиції щодо вдосконалення законодавства та правозастосовчої практики у сфері захисту прав споживачів;

-   заходи щодо вдосконалення державного захисту прав споживачів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони можуть бути використані:

у науково-дослідній сфері – теоретичні положення, висновки та рекомендації можуть стати основою для подальших наукових досліджень і дискусій у галузі адміністративного права з питань захисту прав споживачів (акт про впровадження Головного управління МВС України в Донецькій області від 17.12. 2010 р.);

у правотворчості – у результаті дослідження сформульовано низку пропозицій щодо вдосконалення нормативних актів, за допомогою яких здійснюється правове забезпечення захисту прав споживачів;

у правозастосовчій діяльності – теоретичні положення, висновки та рекомендації застосовуються органами державної виконавчої влади (посадовими особами) для забезпечення захисту прав громадян на споживчому ринку (довідка про впровадження Державної податкової інспекції в Обухівському районі Київської області № 426/10/04 від 08.02. 2011 р.);

у навчальному процесі – при викладанні та вивченні курсу „Адміністративне право”, „Адміністративна відповідальність”, а також під час службової підготовки співробітників УМВС України на Донецькій залізниці (акт про впровадження Донецького юридичного інституту ЛДУВС ім. Е.О.Дідоренка від 17.12.2010 р.; акт про впровадження Управління МВС України на Донецькій залізниці від 24.12. 2010 р. ).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною завершеною науковою роботою. Основні положення, пропозиції і висновки, що характеризують наукову новизну та практичне значення результатів дисертаційного дослідження і виносяться на захист, розроблені автором самостійно.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Наукові положення, основні результати дослідження та їх практичне застосування обговорювались на науково-практичних конференціях і семінарах, а саме: науково-практичній конференції „Сучасні проблеми розвитку державності та протидії злочинності” (м. Кіровоград, 14 травня 2009 р.); науково-практичному семінарі «Прийняття управлінських рішень органами місцевого самоврядування» (м. Кіровоград, 2008); науково-практичному семінарі «Актуальні проблеми діяльності  ОВС» (м. Кіровоград, 2008); міжнародній науково-практичній конференції „Сучасні тенденції розвитку національного законодавства України, присвяченої 10 – річчю створення юридичного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України” (м. Київ, 19–20 травня 2011); круглому столі „Сучасні правові реформи в Україні”, присвяченого 20-ій річниці незалежності України” (м.  Біла Церква, 26 жовтня 2010); міжнародній науковій конференції „Проблеми формування і розвитку громадянського суспільства” (м. Київ, 23-25 лютого 2011); міжнародній науково-практичній конференції „Забезпечення прав свобод людини і громадянина в діяльності органів внутрішніх справ України за сучасних умов”(м. Київ, 4 грудня 2009).

Публікації. Основні теоретичні положення та наукові висновки дисертаційного дослідження викладені у десяти наукових працях, з яких: чотири публікації у фахових виданнях з юридичних наук, затверджених ВАК України, та шести публікаціях у збірниках матеріалів наукових і науково-практичних конференцій та семінарів.

Структура роботи зумовлена її метою та завданнями і складається зі вступу, трьох розділів, які об’єднують вісім підрозділів, висновків, списку використаних джерел (182 найменування). Загальний обсяг роботи становить 226 сторінок.

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)