ДЕРЖАВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФІНАНСОВИХ ПОСЕРЕДНИКІВ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ




  • скачать файл:
title:
ДЕРЖАВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ФІНАНСОВИХ ПОСЕРЕДНИКІВ НА РИНКУ ЦІННИХ ПАПЕРІВ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасна фінансова система – складний механізм господарювання, в якому співіснують і тісно взаємодіють ринкові сили та різноманітні регулюючі інститути. Як складова фінансової системи, ринок цінних паперів традиційно вважається забезпечувальною ланкою для продуктивного розвитку економіки України. Держава, виконуючи свою безпосередню функцію – регулювання ринку цінних паперів, надає своїм заходам загального характеру, що стимулює її подальший розвиток.

У зв’язку з посиленням впливу діяльності фінансових установ на суспільні процеси в країні, зросла увага до необхідності розбудови цілісної системи державно-правового регулювання ринку цінних паперів у розрізі її інституційних учасників, зокрема фінансових посередників. Посередницька діяльність на ринку цінних паперів характеризується, насамперед, можливістю та здатністю професійних учасників кваліфіковано виконувати прийняті на себе зобов’язання, що пов’язані з обслуговуванням переміщення фінансових активів з використанням фінансових інструментів із фіксованою та/чи плаваючою дохідністю.

Неналежне державно-правове регулювання діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів може призвести до монополізму, кризових явищ в окремих секторах економіки, надмірного майнового розшарування населення, зростання рівня безробіття та соціальної напруги у суспільстві.

За результатами проведеного дисертантом опитування осіб щодо здійснення державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів, лише 9,3 % респондентів мають загальне уявлення про ринок цінних паперів. Понад третина опитаних (32,7 %) розуміється у сутності заходів, які вживаються державою щодо регуляторного впливу на ринок. Ще більша частка осіб (43,2 %) ознайомлена з особливостями діяльності на ринку.

Більше чверті респондентів (25,8 %) незадовільно оцінили діяльність державних органів по здійсненню державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів, 13,8 % – украй негативно, і лише кожний п’ятий (22,1 %) вважає діяльність державних органів у цій сфері позитивною. Трохи менше половини осіб (44,2 %), які брали участь у опитуванні, ствердно відповіли на питання щодо необхідності запровадження більш жорсткого державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на ринку. Понад половина опитаних (55,1 %) зазначили, що для підвищення ефективності державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів варто внести зміни до чинного законодавства, 12,0 % наполягають на зниженні рівня корупції, а 24,7 % наголошують на удосконаленні інституту юридичної відповідальності.

Зазвичай, практика випереджає теорію, і в Україні законодавча база, що регулює відносини фінансового посередництва, лише формується та є досить недосконалою. Це, в свою чергу, є підґрунтям для дослідження стану наукового вивчення проблем розвитку і становлення законодавчої та нормативно-правової бази забезпечення державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів.

Саме актуальність, науково-теоретична та практична важливість проблеми, її недостатнє вивчення й обґрунтування в Україні обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Суттєвим науковим підґрунтям для виконання дослідження стали загальнотеоретичні наукові праці, розробки провідних вітчизняних фахівців у галузі адміністративного та фінансового права, зокрема: В. Б. Авер’янова, О. Ф. Андрійко, О. М. Бандурки, А. І. Берлача, В. Т. Білоуса, Л. К. Воронової, В. М. Гаращука, І. П. Голосніченка, О. М. Джужи, Є. В. Додіна, Н. К. Ісаєвої, Р. А. Калюжного, А. Т. Ковальчука, Т. О. Коломойця, В. К. Колпакова, А. Т. Комзюка, О. В. Копана, О. Є. Користіна, Є. Б. Кубка, О. А. Кузьменко, О. В. Кузьменко, М. П. Кучерявенка, А. І. Марущака, А. А. Нечай, Н. Р. Нижник, В. І. Олефіра, В. Ф. Опришка, О. П. Орлюк, П. С. Пацурківського, Н. Ю. Пришви, О. П. Рябченко, А. І. Сироти та ін.

Завдяки зусиллям вітчизняних економістів накопичено значний теоретичний матеріал з проблематики державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на ринку цінних паперів. У дослідженні використані положення, які розробили у своїх працях М. М. Буднік, М. О. Бурмака, Л. А. Жук, В. В. Зимовець, В. В. Корнєєв, Н. С. Кузнєцова, О. М. Мозговий, В. І. Міщенко, К. Г. Отченаш, А. А. Рибальченко, В. В. Рисін, Г. Д. Тарасенко, І. О. Школьник та ін.

Вивчаючи особливості державно-правового регулювання діяльності фінансового посередництва на ринку цінних паперів за кордоном, автором використано праці російських науковців В. А. Бєлова, Л. М. Добриніної, А. М. Іванова, А. Г. Каратуєва, А. В. Малявіної, Д. В. Мурзіна, А. Ю. Синенка, Б. М. Ческідова та ін.

Дисертантом використано праці іноземних дослідників, які присвятили свої роботи проблемам державно-правового регулювання діяльності фінансових посередників на національних і міжнародних ринках цінних паперів, зокрема: Ч. Ф. Лі, Т. М. Тьюлз, Д. І. Фінерті, Ф. Л. Ченг та ін.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)