КОНТРОЛЬ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ЗАХИСТ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ ПРИ НАДАННІ ТА ВИКОРИСТАННІ ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ СУБ\'ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)




  • скачать файл:
title:
КОНТРОЛЬ ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ЗАХИСТ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ ПРИ НАДАННІ ТА ВИКОРИСТАННІ ДЕРЖАВНОЇ ДОПОМОГИ СУБ\'ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ)
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В Україні створено досить розвинену нормативну та інституційну базу для захисту економічної конкуренції. Однак, одним з недостатньо ефективних напрямів цієї діяльності є контроль за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції при наданні та використанні державної допомоги суб’єктам господарювання: немає системного нормативного регулювання, не визначено організаційно-правові засади такого контролю.

Закон України «Про захист економічної конкуренції» надає Антимонопольному комітету України певні можливості контролю за наданням державної допомоги суб’єктам господарювання, проте вони є обмеженими. При цьому застосування державної допомоги суб’єктам господарювання є доволі широким, а існуюча система надання такої допомоги призводить до спотворення економічної конкуренції у вигляді отримання певними підприємствами невиправданих переваг перед конкурентами. 

Протягом останніх п’яти років було зроблено кілька невдалих спроб нормативного закріплення системи такого контролю або окремих її елементів. Зокрема, на розгляд Верховної Ради України виносилися проекти Закону України «Про державну допомогу» № 5469 від 14.12.04 р. та Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист економічної конкуренції» № 3263 від 02.03.07 р., але вони були відхилені. 23.07.2008 року за дорученням Кабінету Міністрів України було утворено Міжвідомчу робочу групу з підготовки проекту Концепції створення системи контролю за наданням державної допомоги суб’єктам господарювання, але до цього часу відповідні норми не розроблено і не впроваджено.

Забезпечення ефективності та правомірності контролю за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції при наданні та використанні державної допомоги суб’єктам господарювання можливе лише за умови створення системи такого контролю. Досягнення цієї мети вимагає  теоретичного осмислення категорії «державної допомоги суб’єктам господарювання» та формулювання оптимального механізму функціонування контролю в цій сфері в межах існуючої системи захисту економічної конкуренції з подальшим нормативним закріпленням.

Питання контролю за державною допомогою за кордоном, а також окремі напрямки формування цієї системи в Україні висвітлювалися іноземними дослідниками:  Дж. Гілкрістом,  Є. Каліщук, С. Райаном, Б. Родрігес Галіндо, М. Стасяком, Ж. Талліно, Я. Хойна, Ю. Міхалік. До проблем державної допомоги в Україні зверталися М.Я.  Бараш, З.М.  Борисенко, Н.М. Бугаєнко,  С. Касьянов, О.О.  Костусєв, Н.  Легейда, Н.І.  Лещенко, Г.М.  Лозова,           Т.В.  Некрасова, О.В. Нів’євський, О. Плетньова, С.В. Таран. Однак їх роботи висвітлюють окремі аспекти проблематики або мають економічний характер.

Увагу окремим питанням контролю за додержанням законодавства про захист економічної конкуренції, але без врахування специфіки державної допомоги суб’єктам господарювання, приділяли О.О. Бакалінська, С.С. Валітов, Ю.В. Журик, О.В. Когут, Н.М. Корчак, С.Б. Мельник, Н.О. Саніахметова,      О.І. Харитонова. 

Вищезазначені аспекти обумовили актуальність цієї теми та необхідність її вивчення на рівні окремого дисертаційного дослідження.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)