ДОГОВІР ПІДРЯДУ НА ПРОВЕДЕННЯ ПРОЕКТНИХ ТА ПОШУКОВИХ РОБІТ




  • скачать файл:
title:
ДОГОВІР ПІДРЯДУ НА ПРОВЕДЕННЯ ПРОЕКТНИХ ТА ПОШУКОВИХ РОБІТ
Тип: synopsis
summary:

 

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, його науково-теоретичну базу, зв’язок роботи з науковими планами та програмами, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження, сформульовано положення, що містять наукову новизну, окреслено практичне значення дисертації, кількість публікацій, а також апробацію результатів і структуру роботи.

Розділ 1 «Загальнотеоретична характеристика договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» складається з двох підрозділів і присвячений дослідженню еволюції джерел правового регулювання договірних відносин щодо проведення пошукових та (або) проектних робіт; з’ясуванню поняття, сфери застосування та правової природи договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт.

У підрозділі 1.1. «Джерела правового регулювання зобов’язань за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт» розглянуто історичний розвиток правового регулювання договірних відносин щодо проведення пошукових та (або) проектних робіт в Україні.

Для радянського законодавства, яке регулювало договір підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, було характерним, з одного боку, відсутність положень про цей договір у цивільних кодексах та інших законах, а з іншого – наявність спеціальних підзаконних нормативно-правових актів, які детально регламентували такі договірні відносини. Тоді як для чинного законодавства України є характерним закріплення основних положень про договір підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт у Цивільному кодексі України, а також наявність окремих норм, що стосуються таких відносин, у численних законах та підзаконних нормативно-правових актах. Водночас, спеціального нормативно-правового акта, присвяченого регулюванню договірних відносин щодо проведення пошукових та (або) проектних робіт, в Україні не прийнято. Це негативно позначається на ефективності правового регулювання у сфері договірних відносин щодо проведення пошукових та (або) проектних робіт. Тому пропонується додатково врегулювати відносини за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт шляхом прийняття спеціального підзаконного нормативно-правового акта.

Досліджено юридичну природу державних будівельних норм і обґрунтовано висновок, що державні будівельні норми та правила є актами цивільного законодавства, тому потрібно вилучити їх із переліку актів, які не підлягають державній реєстрації, та проводити їх державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України, оприлюднювати в офіційних друкованих виданнях.

Підрозділ 1.2. «Поняття, сфера застосування та правова природа договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» присвячено аналізу наведеної в законодавстві дефініції договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, виявлення його недоліків. Акцентується увага на тому, що в нормативно-правових актах України використано різні назви цього договору. З метою вироблення єдиної законодавчої термінології запропоновано замінити існуючі назви єдиною – «договір підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт».

Автором запропоновано таке визначення даного договору: «За договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт підрядник (проектувальник, вишукувач) зобов’язується на підставі вихідних даних виконати пошукові та (або) проектні роботи для будівництва і передати їх результат замовникові, а замовник зобов’язується прийняти та оплатити їх».

Досліджено сферу застосування договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, якою на думку автора є будівництво, та обґрунтовано висновок про необхідність визначення цієї сфери на законодавчому рівні.

У контексті дослідження правової природи договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт здійснено порівняльний аналіз цього договору з іншими різновидами договору підряду (побутового підряду, будівельного підряду) та з іншими видами договорів (договором на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, договором про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності). Встановлено, що для договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт характерні загальні ознаки договору підряду, зокрема: направленість на виконання певної роботи; передавання результату, відокремленого від роботи, замовникові; виконання роботи підрядником на його власний ризик. Особливостями договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, які характеризують його як окремий різновид договору підряду, є: 1) характер роботи (пошукові та проектні роботи) та її результату (дані, отримані внаслідок пошукових робіт, та проектно-кошторисна документація); 2) виконання робіт на підставі вихідних даних на виконання пошукових робіт та для проектування; 3) проведення робіт без використання матеріалу.

Оскільки договір підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт є окремим різновидом договору підряду, то обґрунтовується положення про те, що до договірних відносин щодо проведення таких робіт субсидіарно не можуть застосовуватись норми про інші різновиди договору підряду, передбачені у Главі 61 Цивільного кодексу України, а лише загальні положення про підряд з урахуванням особливостей таких договірних відносин.

Досліджено правову природу авторського нагляду і зроблено висновок про те, що здійснення авторського нагляду не опосередковується договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, а становить предмет окремого договору, який за своєю правовою природою належить до договорів про надання послуг.

Розділ 2 «Сторони та порядок укладення договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» складається з двох підрозділів і стосується дослідження суб’єктного складу цього договору та порядку його укладення.

У підрозділі 2.1. «Сторони договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» з’ясовано законодавчі вимоги, які ставляться до підрядника та замовника за вказаним договором.

Цивільний кодекс України не містить спеціальних вимог до підрядника за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт. На підставі аналізу норм чинного законодавства України з’ясовано, що підрядником у договорі підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт є юридична особа чи фізична особа-підприємець, яка отримала у встановленому законодавством порядку ліцензію на здійснення пошукових та (або) проектних робіт. Звернено увагу на необхідність розмежування поняття «підрядник за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт» та інших суміжних понять («проектувальник», «вишукувач», «архітектор»).

Досліджено питання про застосування системи генерального підряду при проведенні пошукових та (або) проектних робіт. Враховуючи специфіку проектних робіт, автор відстоює положення, що підрядник за договором підряду на проведення проектних робіт має право залучати субпідрядників, якщо це прямо передбачено в договорі.

Якщо договір підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт укладають з метою подальшого використання проектно-кошторисної документації для будівництва об’єкта на конкретній земельній ділянці, то замовником є особа, яка є власником чи користувачем земельної ділянки, або особа, щодо якої прийнято рішення про передачу (надання) земельної ділянки для розміщення об’єкта містобудування із земель державної чи комунальної власності в порядку, визначеному законодавством. Звернено увагу на необхідність розмежування поняття «замовник за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт» та «забудовник».

Підрозділ 2.2. «Укладення договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» присвячено дослідженню порядку укладення цього договору.

Виокремлено два порядки укладення договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт: загальний (порядок, передбачений положеннями Цивільного кодексу України) та спеціальний (за результатами проведення архітектурних і містобудівних конкурсів).

У роботі доведено, що договір підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт має укладатися в письмовій формі. На думку дисертанта, з метою уникнення суперечностей на практиці, потрібно закріпити положення про письмову форму договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт у нормах Цивільного кодексу України.

Окрему увагу приділено вивченню питання передумов укладення договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт. З’ясовано, що передумовами укладення договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт з метою подальшого використання проектно-кошторисної документації для будівництва об’єкта на конкретній земельній ділянці є набуття права власності (права користування) на земельну ділянку або винесення рішення органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування про передачу (надання) земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для розміщення об'єкта містобудування. Передумовою укладення договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт за рахунок бюджетних коштів чи коштів підприємств державної власності є наявність титулу (титульного списку) на виконання таких робіт для будівництва.

Обґрунтовано позицію, що передавання замовником підрядникові вихідних даних на проведення пошукових та (або) проектних робіт слід розглядати не як передумову укладення договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, а як дію, яку замовник зобов’язується вчинити в порядку виконання договірних зобов’язань.

Розділ 3 «Зміст договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» присвячено дослідженню умов цього договору та прав і обов’язків сторін.

У підрозділі 3.1. «Істотні умови договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт» автор з’ясовує, що істотними умовами договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, поряд із предметом, є ціна та строк виконання таких робіт, а також інші умови, щодо яких за заявою хоча б однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Встановлено, що предметом договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт є пошукові та (або) проектні роботи для будівництва, а також дані, отримані внаслідок пошукових робіт, та (або) розроблена за завданням замовника проектно-кошторисна документація.

При цьому передпроектні роботи не можуть бути самостійним предметом договору підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, їх можна розглядати лише як елемент змісту зобов’язань підрядника за цим договором.

У підрозділі 3.2. «Права та обов’язки сторін за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт» розглянуто зміст договору як правовідношення, під яким розуміють права й обов’язки контрагентів.

Проаналізовано закріплені в Цивільному кодексі України обов’язки підрядника та замовника за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт.

Запропоновано диференціювати вихідні дані для проектування за критерієм обов’язковості їх надання на обов’язкові та факультативні. До обов’язкових належать ті, які визначено в Законах України, а саме: містобудівні умови й обмеження забудови відповідної земельної ділянки; технічні умови щодо інженерного забезпечення об'єкта архітектури; завдання на проектування об'єкта архітектури. А до факультативних – ті, які визначено в державних будівельних нормах і подання яких з позиції законодавства України не є обов’язковим (містобудівні планувальні матеріали, проекти детального планування і забудови, генеральні плани тощо).

Вимоги замовника до проведення пошукових робіт оформляють у завданні для проведення таких робіт, яке називається технічним завданням.

Доведено, що обов’язок погоджувати проектно-кошторисну документацію слід покладати на підрядника.

З’ясовано, що відповідність проектно-кошторисної документації вихідним даним на проведення пошукових та (або) проектних робіт замовник встановлює на стадії прийняття результату таких робіт. Тому запропоновано вилучити із Цивільного кодексу України положення про те, що підрядник зобов’язаний погоджувати проектно-кошторисну документацію із замовником, а залишити норму, відповідно до якої підрядник зобов’язаний погоджувати в разі необхідності готову проектно-кошторисну документацію з уповноваженими органами державної влади та органами місцевого самоврядування.

Обґрунтовано, що за замовником має бути закріплено право розпоряджатись проектно-кошторисною документацією у процесі будівництва об’єкта, для якого створювалась така документація. Будь-яке інше повторне використання проектно-кошторисної документації на іншій земельній ділянці та повторне використання проектних рішень, які містяться у проектно-кошторисній документації, можливе лише за згодою підрядника.

Розділ 4 «Відповідальність сторін за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт» присвячено дослідженню умов і форм цивільно-правової відповідальності підрядника та замовника за порушення зобов’язань за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт.

У підрозділі 4.1 «Відповідальність підрядника за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт» проаналізовано відповідальність підрядника за цим договором відповідно до норм Цивільного кодексу України (ст. 891). Відстоюється позиція, що безоплатне перероблення проектно-кошторисної документації та здійснення необхідних додаткових пошукових робіт у разі неналежного виконання зобов’язання підрядником за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт не є формою відповідальності. Це дії, спрямовані на належне виконання основного зобов’язання за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт. З огляду на це запропоновано викласти ст. 891 Цивільного кодексу України в новій редакції.

Запропоновано також змінити назву ст. 858 Цивільного кодексу України «Відповідальність підрядника за неналежну якість роботи» на «Правові наслідки порушення підрядником умов договору підряду», оскільки не всі перелічені в ній правові наслідки є формами цивільно-правової відповідальності підрядника за порушення умов договору.

Обґрунтовано доцільність закріплення в Цивільному кодексі України положення про те, що сума неустойки (пені), сплаченої підрядником за порушення строків виконання окремих пошукових та (або) проектних робіт, повертається підрядникові в разі закінчення всіх робіт до встановленого договором граничного терміну.

Запропоновано закріпити в нормах § 4 Глави 61 Цивільного кодексу України положення, що підрядник гарантує якість результатів проведення пошукових та (або) проектних робіт протягом періоду будівництва об’єкта та десяти років від дня прийняття об’єкта, створеного на основі результатів таких робіт, в експлуатацію, якщо більший гарантійний строк не встановлено договором або законом.

У підрозділі 4.2. «Відповідальність замовника за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт» розглянуто найбільш поширені на практиці випадки настання цивільно-правової відповідальності замовника за порушення зобов’язань за вказаним договором. 

Досліджено, що в законодавстві України не врегульовано правові наслідки неподання замовником підрядникові вихідних даних для проведення пошукових та (або) проектних робіт у встановлений у договорі строк. Тому запропоновано доповнити ст. 888 Цивільного кодексу України частиною 3, де зазначити, що в разі неподання замовником вихідних даних для проведення пошукових та (або) проектних робіт у встановлений у договорі строк підрядник має право відмовитись від договору та вимагати відшкодування збитків.

У законодавстві України відсутні норми про відповідальність замовника за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт, що свідчить про прогалину у правовому регулюванні цього договору. Тому запропоновано доповнити § 4 Глави 61 Цивільного кодексу України ст. 891¹ про відповідальність замовника, де зазначити, що в разі невиконання чи неналежного виконання замовником обов’язків за договором підряду на проведення пошукових та (або) проектних робіт він  сплачує підрядникові неустойку, встановлену договором або законом, і відшкодовує збитки в повному обсязі, якщо не доведе, що порушення договору сталося не з його вини.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)