ПОДАТКОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ




  • скачать файл:
title:
ПОДАТКОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. В умовах формування інноваційної моделі економічного розвитку зростає роль банківської системи як акумулятора інвестиційних ресурсів. Водночас, на прибутковість банківських установ вагомий вплив мають податки, і тому ефективне податкове регулювання банківської діяльності має значення як для розвитку банківської системи, так і національної економіки. Важливим є те, що податкову політику в банківництві країни проводить не центральний банк, а державна податкова служба, що вимагає гармонізації між монетарною й фіскальною політиками.

Проблему податкового регулювання банківської діяльності фінансисти досліджують від часу виникнення банківської системи. Значний внесок у розроблення теорії податкового регулювання здійснили А. Сміт, Д. Рікардо, К. Маркс, Дж. С. Мілль, А. Гікс, Дж. Кейнс та ін.

Актуальною проблемою регулювання підприємницької діяльності з фінансових підходів є й в Україні, де її активно досліджують  Л. Альошина, Г. Башнянин, П. Буряк, В. Геєць, П. Гарасим, Т. Єфименко, Б. Карпінський, А. Крисоватий, М. Козоріз, О. Кузьмін, А. Маглаперідзе, В. Мельник, П. Нікіфоров, О. Онисько, В. Онищенко, В. Опарін, О. Піхоцька, В. Прядко, Б. Пшик, Т. Рева, Є. Романів, В. Сердюк, А. Соколовська, Р. Тринько, А. Чухно, І. Чугунов, Л. Чернелевський, С. Юрій та ін. Однак у вітчизняній фінансовій науці проблема податкового регулювання банківської діяльності досліджена ще недостатньо. Зокрема, немає достатньої кількості монографічних і дисертаційних досліджень, де було б комплексно проаналізовано вплив податкових інструментів на депозитну, кредитну й інвестиційну діяльність банку та доходи від неї у фінансовій системі України. Наявна потреба у використанні податкового регулювання для оптимізації банківських кредитних та інвестиційних ресурсів у пріоритетних галузях національної економіки України. Все це зумовило вибір теми дисертаційного дослідження, обґрунтування її мети та завдань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційне дослідження здійснювалось в рамках наукових тем, що виконувалися у Львівській державній фінансовій академії Міністерства фінансів України: «Дослідження методів фінансової підтримки підприємництва в умовах ринкової трансформації економіки України» (номер державної реєстрації 0100U003503), «Розвиток інтеграційних процесів у фінансово-кредитній сфері в період фінансової глобалізації світової економіки» (номер державної реєстрації 0106U005416). У межах зазначених тем автором розроблені теоретико-методологічні положення щодо удосконалення сутності та структури податкового механізму регулювання банківської діяльності й системи податкової безпеки цієї діяльності.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних і методичних положень, розроблення практичних рекомендацій щодо вдосконалення податкового механізму регулювання банківської діяльності. Досягнення поставленої мети зумовило необхідність розв’язання таких завдань:

-        теоретично обґрунтувати сутність і структуру податкового механізму регулювання діяльності банків;

-        проаналізувати методологічні підходи зарубіжних і вітчизняних вчених щодо необхідності податкового регулювання діяльності банків;

-        визначити вплив оподаткування на дохідність, напрями розвитку банківської діяльності;

-        проаналізувати механізми, процедури й суперечності адміністрування податкових зобов’язань банку;

-        розкрити організаційні особливості банківського податкового контролю та чинники підвищення його ефективності;

-        обґрунтувати шляхи посилення стимулюючої функції механізму податкового регулювання банківської діяльності у вітчизняній економіці;

-        удосконалити систему податкової безпеки банківської діяльності в умовах фінансової нестабільності;

-        узагальнити зарубіжний досвід податкового регулювання банківської діяльності та визначити можливості його використання в Україні.

Об’єкт і предмет дослідження. Об’єктом дослідження є механізм та елементи податкового регулювання банківської діяльності, предметом – теоретично-методичні засади й прикладні аспекти розвитку та вдосконалення механізму податкового регулювання банківської діяльності.

Методологічні основи дисертаційного дослідження. Теоретична основа дослідження базується на системному загальнотеоретичному осмисленні досягнень вітчизняних та зарубіжних вчених із проблем податкового регулювання банківської діяльності.

Використання методу порівняльного аналізу стосовно норм податкового законодавства дозволило визначити відмінності, а також основні тенденції в умовах реформування податкової системи України. Метод наукової абстракції застосовано для визначення особливостей і проблем формування механізму податкового регулювання банківської діяльності. Аналітична оцінка банківської системи, загалом, здійснена методом системного аналізу. Дослідження становлення та розвитку підходів до оподаткування банків базувалось на єдності історичного та логічного підходів.

За допомогою факторного методу досліджено особливості функціонування податкової системи в країнах із розвинутою ринковою економікою. Під час вирішення завдань дослідження динаміки частки податкових надходжень, динаміки рівня податкової віддачі застосовувались економіко-статистичні методи, порівняльний аналіз.

Інформаційну базу дослідження становлять фундаментальні та прикладні положення економічної теорії, теорії менеджменту й регулювання, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених про податкове регулювання підприємництва й банківництва, нормативно-правові та законодавчі акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Укази Президента України, дані Державного комітету статистики України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Національного банку України, Державної податкової служби України, результати досліджень Світового банку та Міжнародного валютного фонду, публікації фахівців і дані експертів.

Наукова новизна одержаних результатів. До основних результатів дисертаційної роботи, які визначають її наукову новизну та винесені на захист, належать такі:

уперше:

-        здійснено аналіз застосування податкових інструментів у контексті податкового механізму регулювання банківської діяльності, що допомогло виявити особливості їхнього прояву та використання в банківській системі України, а також обґрунтувати необхідність реформування елементів податкового навантаження банків як для посилення їхнього інвестиційного потенціалу так і лібералізації фіскальної політики;

удосконалено:

-        теоретичні підходи до аналізу суті та структури податкового механізму регулювання діяльності банків і системи податкової безпеки цієї діяльності;

-        методику та процедури оцінки адміністрування податкових зобов’язань банку, що дало змогу виявити слабини й суперечності механізму справляння податків, причини неефективності системи податкових пільг у банківництві;

-        методику оцінки ефективності податкового контролю в Україні, що уможливило виявити шляхи та інструменти її підвищення;

дістали подальшого розвитку:

-        обґрунтування впливу оподаткування на дохідність, ліквідність і платоспроможність банків, а також на шляхи розвитку банківської діяльності;

-        дослідження стимулюючої функції податкового регулювання діяльності банків та їх доходів задля підвищення рівня і якості банківського обслуговування й зростання добробуту населення;

-        рекомендації щодо застосування досвіду розвинутих країн для покращення механізму податкового регулювання банківської діяльності в Україні.

Теоретичне значення роботи полягає в поглибленні теоретичного аналізу системи податкового регулювання діяльності банків та визначенні шляхів підвищення її ефективності.

Практичне значення роботи полягає в розробленні рекомендацій щодо удосконалення механізму й процедур податкового регулювання банківської діяльності.

Отримані результати дисертаційного дослідження можуть бути використані як органами державної влади та управління в частині здійснення заходів щодо подальшого удосконалення податкового механізму регулювання діяльності банківських установ, так і властиво самими банками в частині мобілізації грошово-кредитних ресурсів на оптимальних напрямках функціонування.

Сформульовані автором основні положення та висновки дисертаційної роботи використовуються в діяльності:

       Фінансового управління Чернівецької міської ради (довідка № 172 від 3 серпня 2010 р.) – щодо активізації стимулюючої функції податкового регулювання банківських установ;

       Чернівецької філії ТОВ «Укрпромбанк» (довідка №3404 від 25 грудня 2009 р.) – у частині методики оцінки податкової безпеки банківської установи;

       Чернівецької філії Міжрегіональної академії управління персоналом – у навчальному процесі при викладанні дисциплін «Безпека банківської діяльності», «Банківський менеджмент» (довідка № 221 від 24 грудня 2009 р.) та «Податковий менеджмент», «Податки і податкова система» (довідка № 222 від 24 грудня 2009 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібною науковою працею, у якій ідеї, концепції та методичні підходи належать особисто автору.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження покладені в основу доповідей і отримали схвальні відгуки на IV-й Всеукраїнській науково-практичній Інтернет-конференції (м. Київ, жовтень 2007 р.), IІІ-й Міжнародній науково-практичній конференції «Умение и нововъведения – 2007» (м. Софія, 2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Перспективные инновации в науке, образовании, производстве и транспорте – 2008» (м. Одеса, 2008 р.), IV-й Всеукраїнській науково-практичній Інтернет-конференції (м. Київ, квітень 2008 р.), IV-й Всеукраїнській науково-практичній Інтернет-конференції (м. Київ, травень 2008 р.), IV-й Міжнародній науково-практичній конференції «Evropska vedа XXI stoleti – 2008» (м. Прага, 2008 р.); IV-й Міжнародній науково-практичній конференції «Aktualny problemy nowoczesnych nauk – 2008» (м. Перемишль, 2008 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції «Регіональний вимір сенситивності механізмів управління: правовий, фінансово-економічний, психологічний аспекти» (м. Чернівці, 2009 р.); IV-тій Міжнародній науково-практичній конференції «Громадянське суспільство: емерджентність взаємозв’язків його підсистем» (м. Чернівці, 2011 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 14 наукових праць, з них: 1 монографія в співавторстві, 7 статей у фахових виданнях, 6 – у збірниках матеріалів конференцій.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Основний зміст викладено на 154 сторінках машинописного тексту. Робота містить 10 таблиць, 13 рисунків і 10 додатків. Список літератури налічує 223 найменування.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)