УПРАВЛЕНИЕ РАЗВИТИЕМ ПРЕДПРИЯТИЙ НА ОСНОВЕ ПРОЦЕССНЫХ ИННОВАЦИЙ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛЕНИЕ РАЗВИТИЕМ ПРЕДПРИЯТИЙ НА ОСНОВЕ ПРОЦЕССНЫХ ИННОВАЦИЙ
Тип: synopsis
summary:

 

Актуальність теми. Необхідність ефективного розвитку гірничо-металургійного комплексу України обумовлена стратегічним його значенням як фундаменту національної економіки. Разом з тим, в умовах глобалізації вітчизняним виробникам стає все складніше протистояти конкуренції з боку великих зарубіжних компаній на світовому ринку металопродукції. Згідно з даними звіту Всесвітнього економічного форуму в 2008-09 рр., за Індексом конкурентоспроможності бізнесу (CBI) Україна займала 80-е місце, за ступенем оснащеності новими технологіями – 93-е, за рівнем інноваційної активності та розвитку – 66-е місце. У категорії «операції і стратегії компаній», що характеризує якість корпоративного управління, Україні належить 83-е місце серед 127 країн.

Адаптація українських компаній до нових умов господарювання передбачає перегляд цілей і завдань їх розвитку, системну зміну існуючої парадигми ведення бізнесу. Реалізація інноваційної моделі розвитку металургійних підприємств обумовлює необхідність кардинального вдосконалення структури виробництва й випуску продукції, підвищення їх організаційно-економічного та виробничо-збутового потенціалу. Це можливо на основі процесних інновацій, що передбачають впровадження передових технологій управління бізнес-процесами підприємств з метою реалізації клієнто-орієнтованої та соціально-відповідальної політики суб’єктів господарювання.

Актуальність порушених питань пояснює увагу до цієї проблеми з боку зарубіжних і вітчизняних учених. Теоретичним базисом сучасної теорії інновацій є праці Р. Акоффа, М. Альберта, І. Ансоффа, М.Л. Джорджа, П. Друкера, М. Мескона, М. Портера, Й. Шумпетера та ін. Розробці нових методів управління, створенню сучасних концепцій організаційно-економічного розвитку підприємств присвячені дослідження Дж. Барні, М. Імаї, Х. Ітамі, Р.С. Каплана, С. Кермаллі, Д.П. Нортона, Р. Румельта, М. Робсона, Ф. Уллаха, Е. Ульвіка, М. Хаммера, Р. Хемела, Дж. Чампі та ін.

Дослідженню проблем розвитку економіки України на мікро- і макрорівнях присвячені роботи таких учених, як І.О. Александров, О.І. Амоша, Є.А. Бельтюков, І.П. Булєєв, А.Е. Воронкова, В.М. Геєць, В.М. Гриньова, В.Ф. Гриньов, М.Г. Гузь, С.М. Ілляшенко, М.О. Кизим, Г.В. Козаченко, М.М. Лепа, Р.М. Лепа, Ю.Г. Лисенко, Ю.С. Погорелов, В.С. Пономаренко, О.М. Тіщенко, О.М. Тридід, А.В. Сидорова, Л.І. Федулова, Д.М. Черваньов, М.Г. Чумаченко, Н.І. Чухрай, О.І. Яковлєв, О.М. Ястремська, І.Г. Яненкова та ін.

Разом з тим, у роботах цих авторів не достатньо визначено роль процесних інновацій в розвитку підприємств, немає однозначного трактування їх економічної сутності, тому розробка механізму управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій є актуальною, що обумовило вибір теми, мету й завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до тематики науково-дослідної роботи кафедри економічної статистики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України за темою Г 06/27 «Статистичне забезпечення управління соціально-економічним розвитком регіону» (номер державної реєстрації 0106U003339), в рамках якої обґрунтовано теоретичні положення інформаційно-аналітичного забезпечення управління інноваційним розвитком підприємств регіону.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є розробка науково-методичних положень і прикладних рекомендацій щодо формування та реалізації механізму управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій.

Для досягнення мети дослідження в дисертації поставлено й вирішено наступні завдання:

узагальнення особливостей управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій;

аналіз сучасних тенденцій інноваційного розвитку підприємств України;

розробка концепції управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій;

удосконалення методу діагностики інноваційної активності підприємств;

удосконалення методу оцінки зрілості бізнес-процесів підприємств;

дослідження впливу виробничих факторів і витрат на процесні інновації на економічний результат діяльності підприємств;

реалізація моделі управління розвитком металургійних підприємств на основі процесних інновацій;

розробка комплексу заходів з удосконалення бізнес-процесів металургійних підприємств.

Об’єктом дослідження є процеси управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій.

Предмет дослідження – науково-теоретичні та практичні аспекти управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дисертації послужили наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених в області організації управління інноваційним розвитком підприємств. У роботі використано загальнонаукові й спеціальні методи, вибір яких зумовлено специфікою предмету та конкретних дослідницьких завдань, а саме: узагальнення, абстракції і аналогії, індукції і дедукції – для уточнення категорії «процесні інновації» та їх класифікації; системного аналізу, узагальнюючих показників – для аналізу сучасних тенденцій інноваційного розвитку підприємств України; системний підхід – для розробки концепції управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій; метод експертних оцінок – для збору даних при формуванні збалансованої системи показників інноваційної активності, оцінки зрілості бізнес-процесів підприємств; моделювання – для визначення рівня інноваційної активності підприємств, оцінки здатності підприємств до процесних інновацій, розробки моделі ефективності використання ресурсів підприємств, розробки багатофакторної індексної моделі валового прибутку; метод прогнозування – для виконання прогнозів чистого доходу під впливом виробничих факторів і витрат на процесні інновації; табличний і графічний методи – для наочного представлення результатів дослідження.

Інформаційною базою послужили матеріали Державного комітету статистики України, мережі Inte
et, дані первинного обліку й статистичної звітності металургійних підприємств, результати експертного опитування, проведеного автором. Обробка інформації здійснювалася з використанням сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у вирішенні важливого наукового завдання – розробці науково-методичних положень і прикладних рекомендацій щодо формування та реалізації механізму управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій, а саме:

вперше:

розроблено концепцію управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій, в ній визначено мету, принципи, сформовано механізм управління, який включає діагностику інноваційної активності, оцінку зрілості бізнес-процесів, прогнозування фінансового результату, що дозволяє забезпечити підвищення ефективності бізнес-процесів підприємств;

удосконалено:

метод діагностики інноваційної активності за рахунок визначення інтегрального коефіцієнта на основі збалансованої системи показників за аспектами: «фінанси», «клієнти», «внутрішні бізнес-процеси», «зростання та розвиток», що дозволяє оцінити рівень інноваційної активності підприємств, врахувати специфіку інноваційної діяльності в Україні та забезпечити інформаційно-аналітичну підтримку управлінських рішень;

метод оцінки зрілості бізнес-процесів за рахунок використання узагальнених критеріїв, які регламентують управлінську діяльність, що дозволяє комплексно оцінити здатність підприємств до процесних інновацій при переході від функціональної до процесної організації бізнесу;

одержало подальшого розвитку:

понятійний апарат: «процесні інновації» визначено як нововведення, спрямовані на поступове вдосконалення та/або кардинальну зміну бізнес-процесів шляхом впровадження сучасних методів управління, що сприяє здійсненню клиєнто-орієнтованої та соціально-відповідальної політики підприємств;

модель ефективності використання ресурсів підприємства за рахунок включення в якості витрат на процесні інновації показника нематеріальних активів, що дозволяє оцінити перспективні значення чистого доходу підприємств, який може бути одержаний під їх впливом;

детермінована багатофакторна модель валового прибутку за рахунок включення коефіцієнта співвідношення витрат на процесні та технологічні інновації, що дозволяє оцінити ступінь впливу процесних інновацій на фінансовий результат підприємства та виявити резерви його підвищення.

Практичне значення одержаних результатів дисертації полягає в розробці рекомендацій з впровадження концепції управління розвитком підприємств на основі процесних інновацій в практику вітчизняного менеджменту. Впровадження результатів дослідження підтверджується відповідними документами: ЗАТ «Горлівський машинобудівник» (акт № 049/1 від 03.10.2008 р., ефект від реалізації кадрової процесної інновації склав 63 тис. грн.); Дебальцевська філія КП «Компанія «Вода Донбасу» (акт № 356 від 24.10.2008 р., ефект від впровадження фінансової процесної інновації склав 20,4 тис. грн.); ВАТ «Єнакієвський металургійний завод» (довідка № 38/048 від 12.11.2008 р.). Розроблено методичні рекомендації до бізнес-тренінгів з планування процесних інновацій в системах управління організаційно-економічним розвитком підприємств. Основні їх положення використано в практичній діяльності Міської громадської організації «Севастопольський центр підтримки підприємництва» (довідка № 1-21.11 від 21.11.2008 р.).

Теоретичні, науково-методичні положення роботи використовуються в навчальному процесі Автомобільно-дорожнього інституту ДВНЗ «ДонНТУ» при викладанні дисциплін: «Економічна кібернетика», «Прогнозування соціально-економічних процесів», а також під час написання курсових і дипломних робіт (довідка № 42-17/992 від 20.09.2010 р.)

Особистий внесок здобувача. Дисертація є результатом самостійних наукових досліджень. У роботі використані ідеї, які належать особисто авторові. Внесок дисертанта в колективних працях конкретизований у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися й обговорювалися на наступних конференціях: Міжнародних науково-практичних конференціях «Проблеми планування виробництва в ринкових умовах» (м. Алушта, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 рр.); Міжнародному науково-практичному семінарі «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв’язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (м. Донецьк-Святогірськ, 2007 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток наукових досліджень» (м. Полтава, 2007 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів і молодих учених «Проблеми глобалізації і моделі стійкого розвитку економіки» (м. Луганськ, 2008 р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів і аспірантів «Актуальные проблемы социоэкономики в XXI веке» (м. Москва, 2008 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Инновационный путь развития РФ как важнейшее условие преодоления мирового финансового кризиса» (м. Москва, 2009 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Україна в системі світових економічних процесів» (м. Харків, 2010 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 12 наукових робіт загальним обсягом 6,03 д.а., зокрема 7 публікацій в спеціалізованих наукових виданнях обсягом 4,34 д.а., за матеріалами конференцій – 5 публікацій.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літературних джерел, що включає 235 найменувань, та 15 додатків. Основний текст викладений на 178 сторінках. Робота містить 41 таблицю, 15 рисунків. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)