УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ КАПІТАЛУ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ АПК




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ І ВИКОРИСТАННЯМ КАПІТАЛУ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ АПК
Тип: synopsis
summary:

 

Сучасний етап розвитку економіки України характеризується підвищенням динамічності при виході з кризи і, як наслідок, має місце непередбачуваність змін складових ринкового середовища, що ускладнює управління їх адаптацією до оточення. Посилення його впливу на діяльність суб’єктів господарювання проявляється через можливу нестачу капіталу для забезпечення безперервності фінансового та виробничого циклів.

Актуальність теми. У сучасних ринкових умовах господарювання процес формування капіталу є запорукою успішного функціонування підприємств, забезпечення їхньої стійкості та дозволяє реалізувати можливості їхнього розвитку як у коротко- так і у довгостроковому періоді, що сприяє економічному зростанню та розширенню масштабів діяльності, комплексному вирішенню актуальних економічних проблем, пов’язаних з необхідністю вдосконалення механізмів фінансування виробничої діяльності, захисту інтересів акціонерів та інвесторів, економією матеріальних та трудових витрат у сфері виробництва, приведення у відповідність структури виробництва до потреб попиту.

Теоретична і практична розробка питань, пов’язаних з визначенням сутності і змісту капіталу підприємства, аналізом його формування і використання, застосуванням методів і моделей управління, виконана в роботах багатьох вітчизняних і зарубіжних економістів таких, як Ареф’єва О.В., Балабанов І.Т., Берстайн Л., Бєлоліпецький В., Бланк І.А., Богачева Г.Н., Борщ А.Г., Брігхем Ю.Ф., Василик О.Д., Воробйов Ю.М., Гапоненко О.Л., Грішнова О.А., Грязнова А.Г., Загородна О.М., Зуділін О.П., Івахненко В.М., Ізмайлова К.В., Климко Г.Н., Ковальов В.В., Коробов М.Я., Крейніна М.Н., Лахтіонова Л.А., Маркс К., Мних Є.В., Моїсеєв С., Мочерний С.В., Опарін В.М., Попович П.Я., Фішер І., Хелферт Е., Хікс Дж. Р., Ховард К., Холт Р.Н. Чечелева Т.В., Шеремет А.Д., Шкварчук Л.О. та інші. Проте ряд питань, пов'язаних з формуванням капіталу підприємств, ще не знайшли належного відображення в наукових дослідженнях.

Недостатність теоретичних передумов комплексного підходу до побудови сучасних підходів до управління капіталом на мікрорівні вимагає подальшого поглиблення досліджень, пов’язаних з обґрунтуванням сутності і структури його окремих елементів, з розробкою ефективних методичних підходів і практичних рекомендацій щодо його створення, з визначенням шляхів фінансової реструктуризації капіталу переробних підприємства АПК залежно від конкретної ситуації.

Наукова і практична актуальність зазначених питань зумовила вибір теми дисертації, визначила мету і задачі дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт Європейського університету: "Менеджмент стратегічного розвитку підприємств та підприємництва невиробничої сфери" (номер держ. реєстрації № 0107U002009), особисто дисертантом розроблено методичні підходи до оцінки особливостей формування та використання капіталу переробних підприємств АПК Миколаївської області та заходи фінансової реструктуризації їх капіталу.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у теоретичному обґрунтуванні, уточненні наукових положень та розробці методичних рекомендацій щодо управління формуванням і використанням капіталу підприємств АПК.

Для досягнення визначеної мети сформовано та вирішено такі завдання дослідження:

визначити роль і економічний зміст категорії «капітал» та «акціонерний капітал»;

обґрунтувати чинники, що впливають на формування і використання капіталу переробних підприємств АПК;

узагальнити теоретико-методичні підходи до розкриття сутності «фінансова реструктуризація капіталу переробних підприємств АПК»;

визначити особливості регулювання формування і використання капіталу переробних підприємств АПК;

оцінити особливості формування та використання капіталу переробних підприємств АПК Миколаївської області;

проаналізувати використання капіталу переробними підприємствами АПК;

удосконалити аналітичне забезпечення факторної оцінки тенденцій ринку продукції переробних підприємств АПК;

обґрунтувати підхід до визначення потреби в капіталі переробних підприємств АПК;

розробити заходи фінансової реструктуризації капіталу переробних підприємств АПК.

Об'єктом дослідження є процеси формування і використання капіталу підприємств АПК.

Предметом  дослідження є теоретичні підходи та науково-практичні засади управління формуванням і використанням капіталу підприємств АПК.

Методи дослідження. Науково-теоретичну та методологічну основу даного дослідження склали наукові праці та публікації вітчизняних та зарубіжних вчених у сфері управління та формування капіталу.

Для досягнення поставлених у дисертації завдань використовувалися наступні методи: аналізу і синтезу – при вивченні об’єкта дослідження і обґрунтування його складових елементів; діалектичний метод пізнання та абстрактно-логічний при узагальненні теоретичних положень у сфері управління капіталом; статистичний аналіз – при проведенні аналізу чинників формування капіталу підприємств галузі, використання капіталу підприємств АПК; метод порівняння та експертні оцінки – при формуванні елементів капіталу за їх джерелами; методичний підхід – при визначенні рівня потреби в капіталі переробними підприємствами; графічні методи – при узагальненні та оформленні проведених досліджень та отриманих результатів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в поглибленні науково-методичних положень щодо управління формуванням та використанням капіталу підприємств АПК в сучасних умовах господарювання. Результати виконаного дослідження, що визначають його новизну, полягають в наступному:

вперше

сформовано підхід до визначення потреби в капіталі переробних підприємств АПК на підставі розроблених економічних моделей та аналітичного забезпечення факторної оцінки тенденцій ринку продукції, що забезпечило передумови адекватного визначення потенційних можливостей переробних підприємств АПК;

удосконалено:

теоретико-методичне обґрунтування сутності «фінансова реструктуризація капіталу переробних підприємств АПК» з урахуванням процесів циклічної зміни стану об’єкту, що обумовило необхідність порівняння особливостей фінансування підприємства за рахунок власного і позичкового капіталу, а також визначення зовнішніх та внутрішніх джерел їхнього формування з точки зору використання потужності, враховуючи стадію життєвого циклу підприємства та кон'юнктуру товарного і фінансового ринків;

класифікацію чинників, що впливають на формування і використання капіталу переробних підприємств АПК, які визначають особливості його руху та дозволяють встановити етапи формування та напрями його використання у сферах діяльності, які вимагають прискореного розвитку, що забезпечить підприємствам успішне функціонування та попередить погіршення їхнього фінансово-економічного стану;

економічні моделі впливу факторів діяльності переробних підприємств, які, на відміну від існуючих, характеризують собівартість продуктів на внутрішньому ринку, обсяги виробництва продуктів, обсяги потреби та споживання продуктів в розрахунку на душу населення та обумовлюють розмір капіталу досліджуваних підприємств;

дістало подальшого розвитку:

шляхи регулювання формування і використання капіталу переробних підприємств АПК разом з виробництвом сільськогосподарської продукції на підставі визначених тенденцій їх розвитку, які забезпечують цілісність технологічного ланцюга з виробництва кінцевих продуктів та дозволяють знизити залежність переробних підприємств від виробників сільгоспсировини;

підхід до визначення рівня використання капіталу підприємств з позицій його дефіциту або надлишку з урахуванням тенденцій ринку, що на відміну від існуючих, дозволяє врахувати динаміку зміни собівартості основної продукції та зміни реальної ціни на основну продукцію за розрахунок внутрішнього потенціалу росту;

напрями здійснення фінансової реструктуризації капіталу переробних підприємств АПК, які передбачають запровадження оптимізації його наявної структури по кожному з досліджуваних підприємств, що дозволить забезпечити необхідний обсяг капіталу для підвищення ефективності виробничої та фінансової діяльності, тим самим, збільшити обсяги виробленої та реалізованої продукції, знизити тиск зовнішніх чинників та забезпечити зростання рентабельності капіталу.

          Практичне значення одержаних результатів полягає у формулюванні практичних рекомендацій щодо удосконалення підходів до управління формуванням та використанням капіталу переробних підприємств АПК, розробці та реалізації прикладних інструментів здійснення фінансової реструктуризації, що дозволяє адекватно визначати потребу в капіталі.

          Розроблені в дисертаційній роботі базові положення, методичні підходи, рекомендації та висновки були використані: при визначенні тенденцій до збільшення обсягів реалізації продукції, оптимізації структури капіталу, обґрунтуванні потреби в ньому. Запропоновані в дисертації висновки та рекомендації, які мають прикладний характер, впроваджено в діяльність таких організацій, як ТОВ “Сандора” (довідка про впровадження № 10-05-547/1 від 21 січня 2011р.), Союз промисловців і підприємців Миколаївської області (довідка про впровадження № 975-14 від 15.12.2010р.), Миколаївська обласна державна адміністрація, Головне управління економіки  (довідка про впровадження № 111/7-12/03 від 25.02.2011р.), ЗАТ „Лакталіс-Миколаїв”(довідка про впровадження № 276 від 23.11.2010р.), Південна академія підвищення кваліфікації кадрів Мінпромполітики України, м. Миколаїв (довідка про впровадження № 12-69 від 18.01.2011р.), Південнослов′янський інститут ВНЗ „Київський славістичний університет”,  м. Миколаїв, (довідка про впровадження № 78. від 12. 01.2011 р.)

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, методичні розробки та висновки дисертаційного дослідження є результатом самостійної роботи автора. В публікаціях висвітлено основні положенні та новизна дисертаційної роботи.

Апробація результатів дослідження. Основні положення, висновки та рекомендації оприлюднені на наукових конференціях:

V Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми іміджології», (м. Київ, 27 травня 2004 р.); 10-тій Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики і освіти» (м. Київ, 27–28 січня 2005 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції «Фінансове та інституційне забезпечення підприємництва в Україні», (м. Київ, 24-25 березня 2005 р.);       X всеукраїнській науково-практичній конференції «Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість в умовах європейської інтеграції»,           (м. Київ, 16-18 травня 2007 р.); 14-й Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі. Проблеми науки, практики та освіти» (м. Київ, 27 листопада 2008 р.); 7-мій Всеукраїнській науково-практичній конференції «Економіка: сучасні проблеми та перспективи розвитку» (м. Київ, 19 березня 2009 р.); 11-й Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і молодих вчених «Шляхи виходу України із світової фінансово-економічної кризи»                        (м. Донецьк, 31 березня 2009 р.), XIV Міжнародній науково-практичній конференції «Інформаційні технології в економіці, менеджменті і бізнесі» (Київ, 27 листопада 2009 р.); Шостій всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Україна наукова», (м. Київ, 21-23 грудня 2009 р.); Шостій всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Українська наука XXI століття», (м. Київ, 16-18 червня 2010 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Регуляторні механізми у сфері виробництва та споживання продовольчих товарів в умовах інтеграційних процесів», (м. Миколаїв, 25 червня 2010 р.); Шостій всеукраїнській науково-практичній інтернет-конференції «Наука і життя: українські тенденції, інтеграція у світову наукову думку», (м. Київ, 18-                  20 травня 2010 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 18 наукових статей, з них 9 у фахових виданнях і 9 тез доповідей на науково-практичних конференціях. Загальний обсяг друкованих праць становить 3,7 у. друк. арк. Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи становить 179 сторінок машинописного тексту, містить 29 таблиць та 24 рисунки. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)