ПРОГНОЗУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ БЮДЖЕТУ




  • скачать файл:
title:
ПРОГНОЗУВАННЯ ПОДАТКОВИХ НАДХОДЖЕНЬ БЮДЖЕТУ
Тип: synopsis
summary:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, сформульовано його мету і завдання, визначено об’єкт, предмет і методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення отриманих результатів, відображено апробацію результатів дослідження.

У розділі 1 «Теоретико-методичні засади прогнозування податкових надходжень бюджету» поглиблено сутнісні характеристики та розроблено елементи системи прогнозування податкових надходжень. Досліджено взаємозв’язок понять «прогнозування», «бюджетне прогнозування» та «податкове прогнозування» як вихідних при розробці власного тлумачення сутності прогнозування податкових надходжень бюджету. В ході проведеного дослідження виявлено неоднозначність трактування даних понять вітчизняними науковцями. Дисертантом виділено три площини, в яких доцільно розглядати прогнозування податкових надходжень бюджету, а саме як: елемент управління; процес складання прогнозів; законодавчо визначене поняття. Виходячи з першого підходу, автором визначено, що прогнозування податкових надходжень являє собою особливу складову системи податкового адміністрування.  Доведено, що кінцевим підсумком даного процесу є прогноз,  тому пропонується розглядати прогнозування податкових надходжень як логічно вибудуваний науково-обґрунтований процес складання прогнозів податкових надходжень бюджету. Виходячи з того, що прогнозування податкових надходжень бюджету є невід’ємною частиною бюджетного прогнозування, яке, в свою чергу, є передплановим етапом складання Державного бюджету на відповідний період, випливає обов’язок нормативного закріплення досліджуваного процесу.

На противагу загальноприйнятому науковому підходу автором розмежовано поняття податкового прогнозування та прогнозування податкових надходжень бюджету, визначаючи останнє як особливу складову податкового прогнозування. Доведено, що сутність податкового прогнозування полягає в науково обґрунтованому міркуванні про можливий стан якісних і кількісних параметрів у сфері оподаткування в майбутньому, а саме: про обсяг податкових надходжень, про рівень податкового навантаження, про режим оподаткування, про співвідношення різних видів податків у податковій системі та доходах бюджету.

Дисертантом встановлено, що науковці неодноразово звертали увагу на недосконалість прогнозування податкових надходжень бюджету і необхідність його вдосконалення, проте реальних кроків щодо розробки ефективної системи прогнозування зроблено не було. З метою формування цілісної концепції прогнозування податкових надходжень бюджету в Україні дисертантом обґрунтована та доведена необхідність застосування системного підходу до побудови даного процесу. Враховуючи багатоаспектність змісту прогнозування податкових надходжень, системний підхід означає, що це впорядкована сукупність, яка має мету, цільову функцію і складається з керованих  елементів (рис.1).

Виходячи з наведених вище підходів до сутності прогнозування податкових надходжень, дисертантом визначено, що його функціями є: передбачувальна функція та вказівна (спонукальна) функція. Автором уточнено мету прогнозування податкових надходжень як процесу – визначення тенденцій і змін щодо майбутніх розмірів податкових доходів бюджету за рахунок змін в податковій політиці держави та впливу останніх на прийняття управлінських рішень з визначення планових показників податкових доходів бюджету в межах визначеного напряму розвитку. При цьому обґрунтовано та доведено, що основним завданням процесу прогнозування податкових надходжень бюджету є складання з високою точністю на основі наявної інформації поточних податкових прогнозів за сумами очікуваних надходжень від усіх податків та їх тенденції на строкову перспективу.

Розглядаючи прогнозування податкових надходжень за процесуальним підходом, встановлено, що суб’єкти даної системи працюючи з об’єктом, додержуючись певних принципів, вибудовують алгоритм своїх дій та механізм їх забезпечення, тобто прогнозування відбувається на визначених етапах з використанням певного інструментарію  –  інформаційно-методичного забезпечення. Таким чином, наступними елементами системи прогнозування податкових надходжень виступають етапи та інструменти даного процесу. Доведено, що прогнозування податків повинно забезпечуватися нормативно-правовою базою, тобто підґрунтям даної системи є законодавче забезпечення, яке визначає поняття «прогнозування податкових надходжень бюджету» за нормативним підходом. В цьому аспекті нормативно-правова база включає регламентування елементів даної системи за управлінським та процесуальним підходом, тобто чітко визначає повноваження, обов’язки та відповідальність суб’єктів, об’єкт, принципи, етапи та інструментарій здійснення прогнозування податкових надходжень бюджету.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)