УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВ ХОЛДИНГОВОЇ КОМПАНІЇ




  • скачать файл:
title:
УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ПІДПРИЄМСТВ ХОЛДИНГОВОЇ КОМПАНІЇ
Тип: synopsis
summary:

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову новизну та практичну значущість одержаних результатів, наведено відомості про їх апробацію.

У розділі 1 – «Теоретичні основи управління витратами» здійснено дослідження сутності, співвідношення та взаємозв’язків таких понять, як «витрати», «управління витратами», «система управління витратами», «стратегічне управління витратами», виявлено основні підходи до тлумачення зазначених термінів, що дозволило сформулювати авторське визначення системи стратегічного управління витратами компанії як аналітичної системи співвідношення значущої аналітичної інформації, що формується в рамках системи управлінського обліку, зі стратегією функціонування компанії, що має на меті ефективне використання конкурентних переваг за витратами для успішної діяльності в перспективі.

        Узагальнення теоретико-методичних основ побудови й функціонування систем управління витратами підприємств показало, що в Україні бракує апробованих методичних розробок з впровадження систем управління витратами, які базуються на цілісних теоретичних концепціях, враховують характерні риси вітчизняних підприємств і умови їх діяльності.

Визначено,  що  основною рушійною силою розвитку української економіки є крупні промислові об’єднання, переважна більшість яких організована по типу холдингу, у межах якого діяльністю кількох підприємств керує управляюча компанія. При цьому виробнича діяльність здійснюється на підприємствах нижнього рівня, в той час як основною діяльністю управляючої компанії є підприємствами, що входять до холдингу. якість фінансово-економічного управління визначає економічні результати діяльності холдингу в цілому.

Конструктивний аналіз науково-методичних і прикладних джерел з досліджуваної проблематики  дозволив зробити наступні висновки: 1.) відсутні апробовані методики розробки комплексних систем фінансово-економічного управління холдинговими компаніями; 2.) методи та інструментарій управління витратами, що використовуються окремими підприємствами, часто є малоефективними при управлінні  підприємствами в складі холдингових утворень; 3.) актуальною є розробка цілісної концепції управління витратами, що забезпечує реалізацію стратегічних цілей розвитку холдингової компанії як сукупності бізнесів та індивідуальних завдань кожного підприємства.

Основними рисами вітчизняних холдингових компаній, що відрізняють їх від окремих підприємств і викликають потребу в застосуванні специфічних управлінських рішень є: різні стадії розвитку окремих підприємств; відмінна управлінська й організаційна структура; неоднаковий кваліфікаційний рівень персоналу; відсутність стратегії розвитку на рівні групи та її зв'язку з діями окремих учасників; відсутність горизонтальних зв'язків між компаніями холдингу; нечітка відповідальність на рівні групи й окремих компаній; відсутність єдиних стандартів управлінського обліку і бюджетування. Визначено, що особливість формування витрат у холдингових компаніях зумовлена особливостями  підприємств, що входять до їх складу,  наявністю багатьох рівнів формування та  видів  витрат.

Дослідження специфіки функціонування систем управління в холдингових компаніях показало, що складна внутрішня структура та високодинамічні зовнішні умови функціонування посилюють вимоги до якості управління холдингом порівняно з окремим підприємством, зокрема, в сфері оптимізації витрат.

Аналіз ключових функціональних аспектів управлінських систем вітчизняних холдингових компаній виявив потребу в застосуванні специфічних рішень в сфері оптимізації витрат. Основними напрямами діяльності щодо управління витратами в холдингу є моніторинг та аналіз даних про інтегральні витрати холдингу, підвищення обґрунтованості планування і контролю витрат підприємств та окремих бізнес-напрямів з оптимальною їх деталізацією, оптимізація алгоритмів розподілу накладної частини витрат, оновлення нормативів і норм, прискорення управлінських реакцій.

Враховуючи характер задач  управління витратами та вимоги корпоративного управління, побудова ефективної системи управління витратами в крупному холдингу повинна базуватися на принципах:

-       оптимізації та структурування інформаційних потоків всередині компанії;

-       створення базових аналітичних форматів управлінської звітності для менеджерів підприємств, які приймають витратоформуючі рішення по угодах, клієнтах, продуктах, бізнес-одиницях, функціях, інфраструктурі, процесах;

-       проектування та систематичного оновлення методології управління витратами, в т.ч. комплексу нормативів, баз даних і програмного забезпечення, інтегрованого з інформаційною системою компанії;

-       наявності  персоналу, що володіє методологією управління витратами, орієнтованого на забезпечення саморозвитку системи;

-       жорсткого регламентування бізнес-процесів і процедур управління витратами.

Таким чином, за умов підвищення конкуренції та посилення вимог стейкхолдерів до якості управління компаніями усіх галузей вітчизняної економіки формування теоретико-методичних основ процесу управління витратами може реально допомогти менеджерам господарюючих суб'єктів вирішувати завдання з контролю та зниження витрат  відповідно до потреб управління та з урахуванням сформованої стратегії.

У розділі 2 «Аналіз систем управління витратами в холдингових компаніях: проблеми їх формування та розвитку» проведено дослідження діючої системи управління витратами підприємств холдингової компанії «Київміськбуд», окреслено проблемні питання та методи вирішення завдань щодо оптимізації системи управління витратами в компанії, визначено інструментарій аналізу і планування витрат підприємств різних видів економічної діяльності в складі поліструктурного холдингу. Дослідження особливостей холдингової форми організації бізнесу виявило необхідність формування специфічних рішень щодо управління витратами підприємств, які входять до таких утворень.

Організація та управління холдинговою компанією «Київміськбуд»  поліструктурного багатогалузевого вітчизняного холдингу, в складі якого функціонує управляюча компанія АТ ХК «Київміськбуд» та 92 підприємства, що здійснюють 6 видів економічної діяльності: проектування, виготовлення будівельних матеріалів та конструкції, автоперевезення, виконання будівельних робіт, експлуатація будівель та споруд, надання фінансових послуг, проведення операцій з нерухомістю, – надали можливість згрупувати підприємства компанії за  центрами фінансової відповідальності з метою формалізації та реалізації завдань обліку і контролю витрат в холдингу (Рис. 1).

Діагностика фінансової структури холдингової компанії «Київміськбуд» показала, що фінансова структуризація в крупних компаніях і організаціях холдингового типу повинна орієнтуватись на надання філіалам та дочірнім підприємствам господарської самостійності з одночасним збереженням високого рівня фінансового контролю та координації з боку материнської організації для забезпечення максимальної ефективності діяльності групи в цілому.

Визначено, що в холдинговій компанії існує два рівні управління витратами – стратегічний та оперативний. Обґрунтована теза, що в крупних поліструктурних холдингах, підприємства яких функціонують в різних галузях, мають різні розміри та організаційну структуру, необхідним є додатковий рівень групування об’єктів фінансової структури за видами економічної діяльності (за продуктами, групами клієнтів, ринками).

         Діагностика існуючого стану функціонування систем управління вітчизняних холдингів дозволяє виявити специфіку управління витратами в холдингових компаніях, що полягає в необхідності впровадження систем паралельного обліку витрат і результатів, розгалужених за декількома ознаками: за цільовими сферами обліку (бухгалтерському, податковому, управлінському); за методологією обліку витрат і результатів (за повними витратами, за змінними витратам, за витратами періоду, за витратами на випуск і реалізацію продукції, за повними витратами холдингу, за витратами його структурних підрозділів), за різними валютами (для міжнародних холдингів). Такі особливості обліку і планування витрат вимагають якісного методичного інструментарію та високого рівня менеджменту вітчизняних холдингів.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)