МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ФІЗИЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ УКРАЇНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ




  • скачать файл:
title:
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ ФІЗИЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ УКРАЇНИ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі  обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його об'єкт, предмет, мету, задачі, сформульовано теоретико-методологічну основу, зазначено методи дослідження, розкрито наукову новизну, практичне значення роботи, наведено відомості щодо апробації й упровадження результатів дослідження, висвітлено дані про публікації автора з теми дисертаційного дослідження.

У першому розділі » охарактеризовано основні проблеми сучасного стану навчання фізичної географії України, перспективи його розвитку й умови впровадження навчання ІКТ в навчально-виховний процес ). Викладено: визначення наукової проблеми дослідження; проведення констатувального етапу педагогічного експерименту; дослідження історії впровадження ІКТ в освіту; визначення базових понять дослідження й досліджено їх ґенезу; виокремлення вимог щодо кваліфікаційної підготовки вчителя; виокремлено й описано складники, які є суттєвими для проектування методики навчання фізичної географії України.

Аналіз наукових досліджень і результатів діяльності практиків підтвердив гіпотезу про те, що урок ФГ із застосуванням ІКТ є ефективним – надається можливість постійного урізноманітнювання навчальної діяльності з метою зацікавлення й умотивовування учнів до навчання. Установлено, що якісне й методично доцільне використання ІКТ може забезпечити ефективні зміни в організації навчання ФГ України. Поява електронних засобів навчання, які підтримують мету інформатизації освіти, а саме: забезпечення доступності знань, розвиток інтелектуальних і творчих здібностей учнів на основі індивідуалізації навчання, інтенсифікації навчально-виховного процесу – спричинила необхідність перегляду існуючих методик навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.

Ґрунтовно розкрито дидактичні можливості, які забезпечують застосування ІКТ у навчальному процесі (індивідуалізація НВП; високий ступінь наочності під час викладання географії; пошук необхідних ресурсів для занять (Інтернет тощо); можливість моделювання природних процесів і явищ; організація групової роботи; забезпечення зворотнього зв’язку у процесі навчання; контроль та оцінювання рівня навчальних досягнень учнів). Відповідно до дидактичних можливостей було здійснено поділ ІКТ на три основні категорії: ІКТ в організації НВП, Інтернет, електронні засоби навчального призначення (ЕЗНП).

Доведено, що багатофункціональність запропонованих навчальних програм на уроках географії надає можливість організації навчальної діяльності учнів за такими напрямками:

-                   демонстрація реальних територій і географічних об’єктів (зображення форм рельєфу, водойм, ландшафтів, представників органічного світу, об’єктів господарства тощо);

-                   показ динаміки розвитку природних та антропогенних процесів і явищ (атмосферна циркуляція, океанічні течії, рух літосферних плит, широтна зональність, висотна поясність, природні й антропогенні ландшафти тощо);

-                   досягнення «ефекту присутності» за рахунок використання звуків природи і господарської діяльності людини;

-                   комплексне застосування картографічних матеріалів і засобів схематичного унаочнення (географічні карти з можливістю збільшення їх фрагментів, картосхеми, опорні схеми, таблиці, схематичні малюнки, графіки, діаграми тощо); схематичні засоби демонструються поетапно з відповідним звуковим супроводженням, що спрощує їх сприйняття і підвищує емоційний стан учня;

-         здійснення постійного зворотного зв’язку, а також корекції і контролю знань, умінь та навичок (варіативні завдання різних рівнів складності для поточного і тематичного оцінювання навчальних досягнень учнів з елементами «цікавої» географії: конкурсів, кросвордів, ребусів, створенням проблемних ситуацій).

Проведені дослідження показали, що методика навчання ФГ із використанням ІКТ перебуває на етапі становлення, технології використання ІКТ у навчально-виховному процесі лише розробляються. Існує суперечність між об’єктивною необхідністю впровадження ІКТ у процес навчання фізичної географії, дидактичним потенціалом електронних засобів навчального призначення у підвищенні ефективності навчання фізичної географії України й недосконалістю методик навчання фізичної географії з використанням ІКТ.

Розкрито шляхи підвищення ІКТ-культури вчителів-предметників: навчальні заняття з використанням ІКТ, які передбачають ознайомлення вчителів з можливостями ПК, програм Microsoft Office, із ЕЗНП як джерелом нових знань, що мають документальну достовірність географічних явищ, переконливість наукових фактів, можливість викладати великий за обсягом навчальний матеріал за відносно незначний сегмент часу; ознайомлення вчителів із проектною методикою, можливостями ІКТ у створенні нових інформаційних продуктів на принципах інтерактивного й особистісно орієнтованого навчання.

Обґрунтовано пропозицію задля ефективного розв’язання виявлених проблем застосування ІКТ у процесі викладання ФГ внести до навчальних державних програм вимоги щодо використання ІКТ в навчально-виховному процесі; модернізувати практику підготовки вчителів географії до використання ІКТ у школі; розробити методику використання ІКТ у процесі викладання ФГ.

У другому розділі» описано процес і результати аналізу стану навчання фізичної географії України; виокремлення особливостей підготовки з ІКТ учителів географії; виокремлення проблем у навчанні фізичної географії України, визначення характерних особливостей; вивчення досвіду діяльності вчителів ФГ і визначення проблем, які виникають у процесі навчання фізичної географії України.

Теоретичний аналіз наукової й педагогічної літератури, інформаційних ресурсів мережі Інтернет було здійснено з метою встановлення специфіки формування методики навчання фізичної географії України; виявлення організаційно-методичних умов упровадження методики навчання фізичної географії України; дослідження й аналіз особливостей застосування методики навчання фізичної географії України; визначення дидактичних умов її формування та функціонування; визначення компонент і параметрів методики навчання фізичної географії України ). Метою проведеної роботи було розроблення методики навчання фізичної географії України.

Наукові доробки й досвід шкільної практики надають можливість використати досвід, узагальнивши й переосмисливши його, компетентно підійти до наукового обґрунтування дидактичних основ розроблення методики навчання ФГ України  з використанням ІКТ, її застосування з метою підвищення ефективності навчально-виховного процесу з урахуванням складових особистісно орієнтованого навчання, а саме індивідуалізації й диференціації, розвитку творчої особистості, співпраці і співтворчості учасників навчально-виховного процесу.

Концептуальний підхід до розв’язання проблеми розроблення методики навчання фізичної географії України ФГ Навчання ФГ України з використанням ІКТ передбачає: визначення місця ІКТ у системі навчання ФГ України, номенклатуру, змістове наповнення мети застосування й передбачуваний позитивний ефект застосування ІКТ; визначення психолого-педагогічних умов упровадження методичної системи навчання ФГ України, орієнтованої на застосування ІКТ; формування досвіду творчої діяльності, креативного ставлення до навколишнього середовища і його інформаційно-технологічних складових; дослідження проблеми з позиції загальної теорії розвитку особистості учня, формування емоційно-ціннісних орієнтацій; формування особистості учня шляхом пізнання навколишньої дійсності, усвідомлення основних фізико-географічних закономірностей за впровадження методики навчання ФГ України з використанням ІКТ.

Необхідність упровадження ІКТ у навчання ФГ викликана, насамперед, значним обсягом навчального матеріалу предмета «Фізична географія України» і складністю подання, демонстрування і візуалізації певних явищ, понять та об’єктів. Окрім того, навчальний матеріал ФГ містить два складники, зміст яких пропонується учням засвоїти протягом двох навчальних років: перший рік навчання (8 клас основної школи) – вивчається фізична географія України; другий рік навчання (9 клас основної школи) – вивчається економічна і соціальна географія України.

Спостереження і практичний досвід автора дозволяють констатувати проблеми, які виникають під час навчання географії учнів основної школи і полягають у тому, що виникає необхідність у більш ефективному і швидкому повторенні навчального матеріалу. Отримані знання, уміння та сформовані навички з навчального предмета «Економічна і соціальна географія України» для учнів є актуалізованими: їх повторювання не викликає характерних труднощів. Зазначене не можна віднести до знань, умінь і навичок, отриманих учнями у 8-му класі під час вивчення фізичної географії України. Повторення й закріплення засвоєного у 8-класі навчального матеріалу надає можливість педагогічно доцільного застосування ІКТ.

У процесі розроблення методики навчання предмету «Фізична географія України» за застосування ІКТ було поставлено такі завдання: розроблення змісту навчання; визначення навчальних цілей; відбір ІКТ із метою удосконалення змісту навчання; формування мотиваційної, розвивальної і виховної мети навчання фізичної географії України за використання ІКТ; розроблення електронних навчальних матеріалів, відповідних методів і прийомів навчання; поєднання й обґрунтування застосування різних форм організації навчального процесу; з’ясування особливостей надання учням знань, умінь і формування відповідних навичок із фізичної географії України за застосування ІКТ у НВП; здійснення виховної функції, пов’язаної з реалізацією на уроках принципів навчання географії (краєзнавчого, екологічного, економічного) і формуванням наукового світогляду учнів.

Необхідною передумовою ефективного використання ІКТ є методична підготовка вчителя, його готовність й уміння працювати із ІКТ як засобом навчання. Систематичне використання ІКТ у НВП стає неможливим без певних організаційних умов, які можуть бути створеними в навчальному класі ФГ за умови наявності: ПК (ноутбуків); сенсорної дошки; електронних засобів навчального призначення; підключення до мережі Інтернет; електронного щоденника; електронного освітнього ресурсу; локальної мережі в навчальному класі та в школі.

Задля виокремлення навчальних цілей (основних і допоміжних) впровадження пропонованої методики навчання ФГ України  з використанням ІКТ, було здійснено аналіз змісту кожної теми  Відповідно, було сформовано модель навчання ФГ України з використанням ІКТ. Було розроблено електронний дидактичний комплекс навчання фізичної географії України, який містить дві основні компоненти (Рис. 1):

1. Електронні засоби навчання: електронні презентації (до окремих тем); комплект для самостійної роботи; комплект роздавального матеріалу; комплект наочності.

2. Засоби, які передбачають обов’язкову наявність Інтернет: е-mail (передавання та отримання навчального матеріалу); електронний освітній ресурс (розташування навчального матеріалу й методичних розробок; можливість спілкування з колегами, батьками й учнями); електронний щоденник (розклад, начальний матеріал, оцінювання тощо); Skype (організація Веб-класу, групового й індивідуального дистанційного навчання тощо).

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)