ФОРМУВАННЯ ІНТЕРЕСУ УЧНІВ ДО ПРОФЕСІЙ ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ У ПРОЦЕСІ ДОПРОФІЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ




  • скачать файл:
title:
ФОРМУВАННЯ ІНТЕРЕСУ УЧНІВ ДО ПРОФЕСІЙ ПОБУТОВОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ У ПРОЦЕСІ ДОПРОФІЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ
Тип: synopsis
summary:

 

1)       ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано вибір теми, актуальність і доцільність дослідження, представлено зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами, визначено об’єкт, предмет, мету, методи дослідження, задачі дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення роботи, наведено апробацію результатів дослідження та їх впровадження у практику.

У першому розділі "Формування інтересу учнів до професій побутового обслуговування як педагогічна проблема" проаналізовано підходи до формування інтересу учнів до майбутніх професій у психолого-педагогічній літературі, вивчено стан досліджуваної проблеми в педагогічній теорії і практиці, з’ясовано психолого-педагогічні особливості процесу формування інтересів учнів до професій побутового обслуговування.

В розділі наведений аналіз праць присвячених соціально-педагогічним проблемам трудової підготовки молоді (С. Гончаренко, В. Мадзігон, Н. Ничкало, В. Кремень, В. Сидоренко, Д. Тхоржевський, Г. Терещук, Є. Кулик, В. Стешенко, О. Торубара, Н. Слюсаренко, В. Титаренко, В. Тименко та ін.). Він дозволив з’ясувати сучасний стан технологічної освіти, виділити основні засади технологічної підготовки молоді, констатувати основні проблеми трудової підготовки молоді на сучасному етапі. Проведені опитування учнів шкіл, показали, що однією з основних проблем трудової підготовки молоді протягом останніх років є проблема постійного зменшення інтересу у молоді до трудової підготовки. Причинами такого стану є як загальне негативне відношення в суспільстві до виробничої діяльності людини праці, так і зміст трудового навчання ("не цікаво"), який не відповідає сучасним особистим потребам учнів, а також зменшення кількості годин відведених на трудове навчання.

На основі аналізу праць, присвячених проблемі формування інтересів учнів до навчальних предметів – О. Архіпова, Н. Беляєва, Л. Виготського, Г. Костюка, В. Мясищева, С. Рубінштейна, О. Савченко, Г. Щукіної та ін., визначено методичні закономірності формування інтересів в учнів. З’ясовано, що поняття "інтерес" − це системне утворення, яке необхідно розглядати як стан який рефлексується у свідомості в результаті взаємодії внутрішньої суті суб’єкта і відображення об’єктивного світу. Теоретичні дослідження етапів розвитку інтересів учнів дозволили дослідити структуру інтересів, показати, що інтерес до кожного виду діяльності є різний та відображає рівень уподобань (нахилів) учня. В розділі наведені результати аналізу психологічної природи інтересу, показана роль мотивації діяльності, особистих ціннісних установок на розвиток і формування інтересу в учнів.

Такий підхід дозволив провести аналіз динаміки розвитку інтересів у відповідності з етапами становлення особистості, розкрити основні проблеми її самовизначення та виокремити сутність професійних інтересів. Показано, що використання впливу інтересу на готовність до свідомого вибору професії учнями вимагає формування в учнів загальних пізнавальних інтересів до конкретного навчального предмету, які через об’єкт діяльності приводять до певного виду діяльності, що і є початком формування професійного інтересу. Ці теоретичні дослідження дозволили уточнити поняття "професійний інтерес" та показати, що інтерес до професій побутового обслуговування є різновидом професійного інтересу, має свої специфічні ознаки, структуру, компоненти та етапи формування.

Структура інтересу до професій побутового обслуговування в роботі представлена трьома компонентами (емоційний, пізнавальний, діяльнісний). В роботі доведено, що взаємодія пізнавальних інтересів з професійними інтересами сприяє усвідомленому вибору професії. Аналіз особливостей інтересу до професій побутового обслуговування (активність особистості, його мотиви, ідеали, ціннісні орієнтації,) дозволило визначити показники рівнів його сформованості( високий, середній та низький) і навести їх характеристики.

Результати вивчення та аналіз стану трудової підготовки учнів, навчальних програм, практичного досвіду технологічної освіти дали підставу стверджувати, що формування інтересу учнів до професій побутового обслуговування не має цілеспрямованого характеру, відсутня методика такого формування, не визначено коло основних понять які формують базове розуміння професійного інтересу в учнів, відсутня модель методики, яка б дозволила провести педагогічний експеримент та розробити спецкурс направлений на формування інтересу учнів до професій побутового обслуговування в процесі допрофільної підготовки.

У другому розділі "Науково-методичні основи формування інтересу в учнів до професій побутового обслуговування" досліджено загальнодидактичні принципи та теоретично обґрунтовано педагогічні умови формування інтересу в учнів до професій побутового обслуговування; розроблена модель досліджуваного педагогічного феномену; розроблена методика формування інтересу в учнів до професій побутового обслуговування.

В основу теорії формування інтересу в учнів до професій побутового обслуговування, відповідно до теорії В. Сластенина про навчання, нами були виділені головні компоненти навчального процесу: мотиви навчальної діяльності і зміст навчального матеріалу. Показано що мотиви навчання до професій побутового обслуговування в процесі допрофільної підготовки формуються безпосередньо в ході навчання, оскільки відбувається поєднання процесу навчання із продуктивною працею, в результаті чого проходить єдність між духовно-практичним ставленням до навколишнього світу і теоретичним, що сприяє усвідомленому професійному становленню особистості учнів.

 

В роботі, досліджуючи характер навчальної діяльності учнів, були розкриті сутність і закономірності психічних процесів пізнавальної діяльності учнів, виділені принципи ефективного сприйняття навчального матеріалу, розкрито психологічну єдність навчання і виховання та показано що цей феномен є основою формування інтересу в учнів до майбутньої професії. Використання цих чинників дозволило показати, що виховання у учнів позитивного ставлення до предмету, створення сприятливого навчального середовища, сприяють тому, що знання і вміння набувають особистісного сенсу, стають їх внутрішньою потребою і формують постійний інтерес до цієї галузі знань.

В розділі наведені дослідження емоційних особливостей навчального матеріалу як одного із важливих чинників трансляції навчального змісту, що формує інтерес у учнів до професій побутового обслуговування.

Аналіз розвитку інтересів учнів показав, що легше піддаються розвитку ті інтереси, які спираються на знання, ніж ті, які ґрунтуються, головним чином, на відчуттях, емоціях, систематичних часто повторювальних вправах, мають механічний або стереотипний характер. Показано, що однією з найбільш важливих умов формування інтересів є навчання в якому взаємопов’язане формування знань та проведення практичних вправ. Доведено, що активність учнів у процесі виконання вправ, їх самоконтроль, корегування і уточнення своїх дій є необхідною умовою оволодіння стійким інтересом.

Аналізу психолого-педагогічної літератури присвяченої формуванню інтересів у учнів до певного предмету та проведені практичні дослідження дозволили виділили основні положення оптимізації процесу навчання при формуванні інтересу в учнів до професій побутового обслуговування в процесі допрофільної підготовки. Встановлено, що одним із способів оптимізації процесу навчання є свідомий вибір методів і засобів навчання, використання вчителем особистісно-орієнтованого підходу до учнів, що дозволяє успішно вирішити поставлені завдання. Всі ці розроблені рекомендації були використані нами при розробці авторського курсу "Побут своїми силами".

Розроблено модель формування інтересу учнів до професій побутового обслуговування у процесі допрофільної підготовки (рис. 1), яка ґрунтується на розроблених науково-методичних ресурсах і запропонованих педагогічних умовах. Системоутворюючим елементом моделі є розроблений нами розділ "Побут своїми силами", в якому представлена система завдань, що забезпечує поступове, поетапне формування в учнів інтересів до професій побутового обслуговування. Головним системоутворюючим чинником розробленого розділу формування інтересу учнів до професій побутового обслуговування є взаємодія продуктивної праці з конкретним теоретичним завданням.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)