ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВА БЮДЖЕТНА ДІЯЛЬНІСТЬ СЕЛИЩНИХ РАД РЕКРЕАЦІЙНИХ ТЕРИТОРІЙ




  • скачать файл:
title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВА БЮДЖЕТНА ДІЯЛЬНІСТЬ СЕЛИЩНИХ РАД РЕКРЕАЦІЙНИХ ТЕРИТОРІЙ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У Вступі дисертант обґрунтовує актуальність обраної для дослідження теми, встановлює її зв'язок із науковими програмами та планами, формулює мету та завдання дослідження, його об'єкт та предмет, визначає методологічну та науково-теоретичну основи проведеного дослідження, наукову новизну одержаних результатів, їх практичне значення, наводить відомості про апробацію результатів дисертації та свої наукові публікації.

Розділ 1. "Зміст інституту бюджетних повноважень селищних рад рекреаційних територій" складається з двох підрозділів. У ньому охарактеризовано вплив місцевих фінансових ресурсів на власні та делеговані повноваження органів місцевої влади, встановлено поняття та значення земель рекреаційного призначення як додаткового джерела надходжень до селищного бюджету та фінансування його видатків.

У підрозділі 1.1. "Вплив місцевих фінансових ресурсів на власні та делеговані повноваження органів місцевої влади" на підставі аналізу доступної наукової та нормативної літератури, автором робиться висновок,  що інститут бюджетних повноважень -  це міжгалузевий правовий інститут, що складається з сукупності правових норм фінансового, адміністративного та конституційного права, які регулюють відносини, що виникають у процесі здійснення органами держави та органами місцевого самоврядування діяльності у сфе6рі бюджету.

Розкрито суть інституту делегованих державою повноважень,  визначення механізму фінансування здійснення цих повноважень органами місцевого самоврядування, розмежування власних повноважень органів місцевого самоврядування та делегованих державою повноважень та їх закріплення за кожним з рівнів самоврядної влади.

Встановлено, що формування державного та мiсцевих бюджетiв повинно здiйснюватись згiдно закрiпленого в чинному законодавствi України перелiку власних i делегованих повноважень бюджетiв усiх рiвнiв.

Проведено аналіз правових засад фінансування делегованих повноважень.

У підрозділі 1.2. "Особливості бюджетних повноважень селищних рад в сфері рекреаційної діяльності. Поняття та значення земель рекреаційного призначення як додаткового джерела надходження до селищного бюджету та фінансування його видатків" визначено, що формування фонду рекреаційних земель України потребує включити складові частини фонду (природні рекреаційні території та ресурси), їх екологічні, економічні, юридичні ознаки; управління в галузі організації, охорони та використання фонду; порядок створення та оголошення територій і ресурсів фонду, їхній режим; правила та правові форми загального та спеціального використання для рекреаційної та іншої діяльності; особливості охорони та відтворення рекреаційних властивостей; матеріальне забезпечення організації, охорони та використання фонду.

Розглянуто особливості бюджетних повноважень у сфері рекреаційної діяльності на прикладі Затоківської селищної ради, яка є представницьким органом територіальної громади селища міського типу Затока та здійснює від її імені та в її інтересах повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" та іншими законами.

Дисертантом зазначається, Селище Затока Білгород-Дністровського району Одеської області функціонує як приморська кліматична зона. Наявність таких обставин, сприятливі кліматичні умови, значні рекреаційні та бальнеологічні ресурси є визначальними для розвитку рекреаційного сектору економіки селища, який має розвинені потенціал та інфраструктуру, що здатні надавати різноманітні послуги як для відпочинку так і оздоровлення та медичної реабілітації відпочиваючих та мешканців селища

Розділ 2. "Фінансово-правова компетенція селищної ради як суб'єкта відносин по використанню рекреаційних ресурсів" присвячено встановленню порядку складання та затвердження селищного бюджету рекреаційних територій (підготовка проекту селищного бюджету та рішення про його затвердження, та компетенція представницького органу по відношенню до селищного бюджету), сформульовано економіко-правову оцінку земель рекреаційного призначення селища як додаткової матеріальної бази його соціально-економічного розвитку, визначено практику впливу сфери рекреаційної діяльності на формування доходної та видаткової складових селищного бюджету (комунальна власність - фінансова основа місцевого самоврядування, місцеві податки та збори як джерело надходження до селищного бюджету,залучення інвестицій у розвиток рекреаційної галузі, інформаційна підтримка місцевою владою рекреаційних територій).

У підрозділі 2.1. "Порядок складання та затвердження селищного бюджету рекреаційних територій: а) підготовка проекту селищного бюджету та рішення про його затвердження; б) компетенція представницького органу по відношенню до селищного бюджету" зазначено, що проблема нормативно - правового закріплення власних та закріплених доходів місцевих бюджетів частково вирішена Бюджетним кодексом України, але все ж потребує ґрунтовної та детальної розробки у законодавстві України, а підвищення рівня власних доходів бюджетів територіальних громад, слід визнати одним з найважливіших заходів, які необхідно зробити з метою вдосконалення міжбюджетних відносин. Але, на сьогоднішній день, частка власних доходів місцевих бюджетів є не достатньою для ефективного здійснення самоврядними органами своїх функцій.

Стверджується, що обмеженість права представницьких органів місцевого самоврядування регулювати ставки місцевих податків та зборів, неповнота їхнього переліку, відсутність в Україні такого традиційного для багатьох країн місцевого податку як податок на нерухомість та майно фізичних та юридичних осіб, який міг би забезпечувати істотні надходження до місцевих бюджетів, не дозволяють перетворити місцеві податки і збори на вагоме джерело поповнення місцевих бюджетів. Як одне із ефективних джерел наповнення місцевих бюджетів, що успішно використовується у світовій практиці, автором запропоновано введення такого виду місцевого податку як податок на нерухомість.

У підрозділі 2.2. "Екноміко-правова оцінка земель рекреаційного призначення селища як додаткової матеріальної бази його соціально-економічного розвитку". Здійснюється аналіз практики застосування місцевих податків і зборів, що свідчить про їхнє неефективне функціонування в Україні на сьогоднішній день.

Встановлено, що управління рекреаційними ресурсами повинно розглядатися як  економіко-правова категорія, оскільки ця діяльність направлена на створення  та удосконалення постійно функціонуючої системи мір, що охоплюється поняттям рекреаційного забезпечення. Економічні та правові фактори визначають функціонування рекреаційного господарства. Актуальними вони стають тоді, коли  виникає  реальна загроза  перевищення  допустимих навантажень  на рекреаційний потенціал рекреаційних територій.

У підрозділі 2.3. "Практика впливу сфери рекреаційнї діяльності на формування доходної та видаткової складових селищного бюджету: а) комунальна власність-фінансова основа місцевого саповрядування; б) місцеві податки та збори як джерело надходження до селищного бюджету; в) залучення інвестицій у розвиток рекреаційної галузі; г) інформаційна підтримка місцевою владою рекреаційних територій" особливу увагу приділено власним надходженням місцевих бюджетів, а саме місцевим податкам і зборам. Дисертант доводить, що головним напрямом зміцнення місцевих бюджетів, розширення їхньої фінансової автономії є підвищення ролі місцевих податків і збільшення частки доходів за їхній рахунок. Ефективне використання інституту місцевих податків і зборів є важливим інструментом зміцнення всієї фінансової системи України.

Встановлено, що основу мiсцевого оподаткування повиннi складати майновi податки: податок на майно, податок на транспортнi засоби. Як рiзновид місцевих, доцiльно розглядати податок на прибуток пiдприємств.

Дисертантом висвітлено повноваження органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами комунальної власності (приватизацію) як один із шляхів покращення наповнення дохідної бази місцевих бюджетів.

Розділ 3. "Бюджетні права в процесі виконання бюджету селищної ради рекреаційної території та затвердження звіту про його виконання" визначенню організаційно-правової діяльності виконкому селищної ради рекреаційних територій по виконанню місцевого бюджету, встановлення діючого законодавства про внесення змін до бюджету, структуру та терміни подання звітності про виконання бюджету селищної ради рекреаційної території та про затвердження звіту,  основних напрямів підвищення ефективності формування фінансових джерел для морського природно-ресурсного потенціалу смт. Затоки.

У підрозділі 3.1. "Організаційно-правова діяльність виконкому селищної ради рекреаційних територій по виконанню місцевого бюджету" увагу звернено, що кожен з видів бюджетів виконується згідно законодавства, нормативно - правових актів про бюджет та за розписом (основним оперативним планом виконання бюджету) доходів і видатків з поквартальним розподілом, що складається відповідним фінансовим управлінням (відділом) виконавчих комітетів місцевих рад.

Встановлено, що при успішних фінансових результатах впровадження інновацій бюджети за програмами все ж цілком задовольняють інтерес членів територіальної громади щодо доцільності та ефективності використання бюджетних коштів та реалізації запланованих

У підрозділі 3.2. "Діюче законодавство про внесення змін до бюджету, структуру та терміни подання звітності про виконання бюджету селищної ради рекреаційної території та про затвердження звіту" встановлено, що повноваження органів місцевого самоврядування в процесі виконання бюджету визначено в Бюджетному кодексі України. Найважливішим завданням виконання бюджету є забезпечення повного і своєчасного надходження податків та інших платежів в цілому та по кожному з джерел зокрема, а також фінансування заходів в межах затверджених по бюджету сум і протягом того бюджетного року, на який затверджено відповідний місцевий бюджет.

Звернуто увагу та проаналізовано досвід міста Кракова (Польща), в якості альтернативного погляду на питання формування та виконання місцевого бюджету, в якому було запроваджено "бюджет за програмами", що дає можливість більш ефективно керувати фінансами територіальних громаду.

У підрозділі 3.3. "Основні напрями підвищення ефективності формування фінансових джерел для морського природно-ресурсного потенціалу смт. Затоки" звернуто увагу на проблему пошуку додаткових стабільних джерел бюджетного забезпечення відтворення (відтворення) місцевого "природного капіталу" з метою створення екологічно сприятливих умов для життєдіяльності населених пунктів, що передбачене Законом України "Про благоустрій населених пунктів". Як таке додаткове джерело пропонується місцева система платежів за погіршення якості морського природно-рекреаційного потенціалу.

Зазначається, що фактично реалізація державної політики .в сфері охорони  навколишнього природного середовища на місцевому рівні не має фінансових основ. В результаті зростають негативні  антропогенні навантаження на природно-ресурсний потенціал смт. Затока, погіршується його якість. Дана екологічна ситуація перешкоджає розвитку рекреації та туризму в смт. Затока.

На основі аналізу законодавства та практики його реалізації запропоновано шляхи подолання існуючих прогалин та суперечностей.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)