АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС РЕГІОНАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ МВС УКРАЇНИ




  • скачать файл:
title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС РЕГІОНАЛЬНИХ УПРАВЛІНЬ МВС УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У Вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації‚ визначаються її зв’язок з науковими програмами, планами, темами‚ мета і задачі‚ об’єкт і предмет‚ методи дослідження‚ наукова новизна та практичне значення одержаних результатів, наводяться дані щодо їх апробації, публікації, структура та обсяг дисертації.

Розділ 1 «Загальна характеристика адміністративно-правового статусу регіональних управлінь МВС України» складається з трьох підрозділів, в яких здійснено історико-правовий огляд становлення, організації та розвитку діяльності регіональних управлінь МВС України, визначено їх поняття та місце в системі органів внутрішніх справ; охарактеризовано адміністративно-правове забезпечення діяльності регіональних управлінь МВС України.

У підрозділі 1.1 «Історико-правовий огляд становлення, організації та розвитку діяльності регіональних управлінь МВС України» розглянуто історичні передумови створення регіональних управлінь МВС України та принципи їх діяльності. Зазначено, що система адміністративно-територіального устрою України сформувалася за радянської влади на тоталітарних засадах командно-адміністративної системи управління. Підкреслено, що існуюча нині територіальна організація державної влади не відповідає засадам ринкової економіки, демократичному принципу та нормам європейського законодавства. Сучасна система управління ОВС України створена за територіальним принципом. Її центральним органом є Міністерство внутрішніх справ України, яке залишається переобтяженим украй централізованими функціями, окремі з них можуть бути делеговані іншим структурним інститутам, зокрема регіональним органам.

У підрозділі 1.2. «Поняття та місце регіональних управлінь МВС України в системі органів внутрішніх справ» зазначено, що діяльність щодо реалізації визначених законом функцій органів внутрішніх справ повинна розповсюджуватись на підрозділи усієї виконавчої вертикалі, починаючи з МВС України і закінчуючи міськими та районними відділами органів внутрішніх справ по всій території України. Наголошено, що координуючими органами у цьому процесі, безсумнівно, є регіональні управління МВС України.

Визначено, що під регіональним управлінням МВС України потрібно розуміти адміністративну установу Міністерства внутрішніх справ України, що утворюється і підпорядковується йому та функціонує у тісній взаємодії як з підрозділами та службами системи ОВС, так і з іншими державними органами, організаціями та населенням країни, що є гарантією їхньої ефективної діяльності під час виконання покладених на них завдань з охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю в регіоні.

Підкреслено, що місце регіональних управлінь МВС України у системі органів внутрішніх справ визначає закріплена за ними компетенція, характер державно-владних повноважень, їх правове становище як суб’єкта адміністративно-правових відносин.

Зроблено висновок, що від результатів роботи регіональних управлінь МВС України залежить фактично ефективність функціонування всієї системи ОВС, а отже, і правопорядок у країні.

У підрозділі 1.3 «Адміністративно-правове забезпечення діяльності регіональних управлінь МВС України» наголошено, що на сьогодні в системі Міністерства внутрішніх справ України відбуваються зміни, а саме: удосконалюється структура органів внутрішніх справ, оновлюється правова база, корегуються стратегія і практика боротьби зі злочинністю. При цьому підкреслено, що суспільство і державу цікавлять не тільки результати діяльності правоохоронних органів, а й те, як ці результати досягаються, тобто методи та засоби діяльності регіональних управлінь МВС України, які використовуються ними для досягнення поставлених завдань.

Визначено, що під адміністративно-правовим забезпеченням діяльності регіональних управлінь МВС України необхідно вважати систему норм адміністративного права, що містяться у законах і підзаконних правових актах, створюють правові умови для здійснення ними правоохоронної діяльності, тобто регламентують правові, організаційні, тактичні і технічні питання застосування сил, засобів і методів щодо охорони громадського порядку, забезпечення громадської безпеки та боротьби зі злочинністю.

Проаналізовано правові засади організації і діяльності регіональних управлінь МВС України. Здійснено класифікацію нормативно-правових актів, що створюють правові умови для здійснення регіональними управліннями МВС України правоохоронної діяльності.

Зроблено висновок, що кодифікація нормативно-правових актів, які регламентують функціонування органів внутрішніх справ України, сприятиме якісному удосконаленню діючих норм права, усуне неузгодженості, дублювання, суперечності і прогалини у правовому регулюванні діяльності структурних та територіальних органів та служб МВС України в цілому, і в регіонах зокрема, скасує неефективні, застарілі норми.

Розділ 2 «Структура адміністративно-правового статусу регіональних управлінь МВС України» складається з чотирьох підрозділів, в яких визначені мета, принципи, завдання і функції регіональних управлінь МВС України, їх організаційно-штатна структура, компетенція та особливості діяльності.

У підрозділі 2.1 «Мета та принципи організації і діяльності регіональних управлінь МВС України» обґрунтовано, що регіональні управління МВС України в системі управління внутрішніми справами виступають одночасно як суб’єкт і об’єкт управління, що відображає ієрархічність побудови цієї системи. Виходячи з того, що регіональні управління МВС України є частиною єдиної системи управління, порядок їх утворення та функціонування підкоряється загальним принципам, на яких побудовано функціонування єдиної системи управління внутрішніми справами.

Наголошено, що головною стратегічною метою створення та діяльності системи органів внутрішніх справ, складовим елементом якої є і регіональні управління МВС України, є захист прав і свобод людини та громадянина, власності, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань. Визначено, що крім головної стратегічної мети, властивої регіональним управлінням МВС України як безпосередньо органу внутрішніх справ, друга їх мета – це реалізація повноважень МВС України на території відповідного регіону щодо управління, організації та забезпечення діяльності територіальних служб та підрозділів.

Зазначено, що система принципів діяльності регіональних управлінь МВС України не є постійною величиною та може змінюватись. Принципами діяльності регіональних управлінь МВС України визначено основні ідеї (правила та положення), на підставі та відповідно до яких визначається структурна побудова регіональних управлінь, реалізація ними функцій управління відносно підпорядкованих підрозділів, а також здійснення діяльності в якості безпосередньо органу внутрішніх справ. 

У підрозділі 2.2 «Завдання та функції регіональних управлінь МВС України» зазначено, що завдання регіональних управлінь МВС України визначаються метою створення таких органів, та включають в себе як завдання у сфері забезпечення правопорядку у регіоні та дотримання прав і свобод громадян, так і завдання щодо організації діяльності підпорядкованих служб та підрозділів.

З’ясовано, що регіональні управління МВС України реалізують на місцевому рівні повноваження, які надані Міністерству внутрішніх справ України як центральному органу виконавчої влади щодо захисту прав і свобод людини та громадянина, власності, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань. Зроблено висновок, що за таких умов регіональні управління МВС України виступають керівною ланкою в системі органів внутрішніх справ та їх складовою одночасно.

Визначено, що функції регіональних управлінь МВС України – це основні напрямки діяльності регіональних управлінь МВС України, спрямовані на охорону громадського порядку, прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, забезпечення громадської безпеки та боротьбу з правопорушеннями на території відповідного регіону та організацію і забезпечення функціонування підпорядкованих територіальних підрозділів органів внутрішніх справ.

У підрозділі 2.3 «Компетенція регіональних управлінь МВС України» її визначено як закріплені нормативно-правовими актами права та обов’язки, які здійснюються у відповідних суспільних відносинах визначеними законодавством суб’єктами та в межах відповідної території.

Наголошено, що елементами компетенції регіональних управлінь МВС України є повноваження (сукупність прав та обов’язків), предметна підвідомчість та територіальні межі дії (територіальна підвідомчість).

Підкреслено, що важливими елементами компетенції регіональних управлінь МВС України є їх територіальні межі дії, а також предметна підвідомчість, тобто зміст суспільних відносин, регулювання яких здійснюють ці органи внутрішніх справ.

Доведено, що повноваження регіональних управлінь МВС України можна розглядати в двох площинах: по-перше, вони реалізуються в рамках внутрішньої діяльності управління і мають метою забезпечити реалізацію його правоохоронних функцій та оптимізувати управлінські процеси в системі самого регіонального управління, а по-друге, вони полягають в організації, координації, узгодженні діяльності різних суб’єктів в межах відповідної території щодо реалізації правоохоронної функції держави, тобто проявляються у зовнішній діяльності.

У підрозділі 2.4 «Організаційно-штатна структура регіональних управлінь МВС України» зазначено, що система органів внутрішніх справ розглядається як організаційно-структурна та функціональна єдність окремих взаємопов’язаних елементів, що реалізують покладені на неї правоохоронні функції. Визначено характеристики організаційно-штатної структури регіональних управлінь МВС України. Розглянуто існуючу систему структурних підрозділів УМВС (ГУМВС) України.

Зроблено висновок, що організаційно-штатна структура регіональних управлінь МВС України визначена як узгоджена сукупність підрозділів та служб органу внутрішніх справ, передбачених штатом, які співпрацюють на регіональному рівні та налагоджують безперервну взаємодію з метою більш ефективного виконання покладених на них обов’язків, відповідно до яких вони виконують свої правоохоронні функції. Запропоновано заходи вдосконалення формування організаційно-штатної структури регіональних управлінь МВС України.

Розділ 3 «Шляхи удосконалення адміністративно-правового статусу регіональних управлінь МВС України» складається з чотирьох підрозділів, в яких на підставі аналізу нормативно-правової бази та практики діяльності регіональних управлінь МВС України запропоновані заходи щодо оптимізації функціонально-організаційної структури, шляхи розвитку видів та форм взаємодії і координації правоохоронної діяльності за участю регіональних управлінь МВС України, визначені засади формування позитивного іміджу регіональних управлінь МВС України, удосконалення форм контролю та нагляду за їх діяльністю.

У підрозділі 3.1 «Оптимізація функціонально-організаційної структури регіональних управлінь МВС України» вивчаються питання формування принципово нової функціонально-організаційної структури регіональних управлінь МВС України, яка має максимально ефективно забезпечувати охорону прав, свобод і законних інтересів громадян.

Наголошено на тому, що для успішного виконання завдань, поставлених перед органами внутрішніх справ, організаційно-структурна побудова їх системи повинна відповідати її функціям. Підкреслено, що порушення даної вимоги об’єктивно буде обумовлювати виникнення проблем у процесі управління і власне функціональної діяльності регіонального управління МВС України.

Зроблено висновок, що першочерговими напрямами удосконалення функціонально-організаційної структури регіональних управлінь МВС України є:  забезпечення єдності управління системою;  приведення організаційно-штатної структури регіональних управлінь МВС України у відповідність з новими соціальними пріоритетами;  активізація кадрової політики в органах внутрішніх справ; налагодження належного фінансового та матеріально-технічного забезпечення ОВС.

У підрозділі 3.2 «Удосконалення форм та методів діяльності регіональних управлінь МВС України» визначено, що метою удосконалення форм і методів діяльності регіональних управлінь МВС України є поетапне перетворення органу внутрішніх справ на правоохоронне відомство сучасного європейського типу, забезпечення соціально-сервісного характеру діяльності регіонального управління МВС України в умовах соціальної, демократичної, правової  держави шляхом оптимізації їх завдань і функцій, структури та чисельності, вдосконалення правового, кадрового, соціального, матеріально-технічного та фінансового забезпечення та приведення їх у відповідність до кращих світових стандартів, внутрішньодержавних та регіональних потреб.

Зазначено, що при дослідженні методів адміністративно-правової діяльності регіональних управлінь МВС України дисертант виходить з того, що переконання в правовій демократичній державі є основним засобом правового і морального впливу на свідомість і поведінку людей, включає позитивне регулювання організації та діяльності органу управління в господарсько-економічній, соціально-культурній та адміністративно-політичній сферах. Зроблено висновок, що переконання має пріоритет перед примусом, яке при всій його важливості і необхідності застосування до порушників законності та правопорядку носить допоміжний характер і використовується в установленому законом порядку.

Окреслено, що під час вивчення форм адміністративно-правової діяльності регіональних управлінь МВС України автор виходить із загальних положень науки адміністративного права про поділ зовнішніх проявів виконавчо-розпорядчої діяльності на правові та організаційні. Перші пов’язані з виданням правових актів, що впливають на виникнення, зміну або припинення адміністративно-правових відносин між суб’єктом і об’єктом управління, другі носять організаційний характер і не тягнуть за собою правових наслідків. Зроблено висновок, що правові акти та організаційні дії взаємно доповнюють один одного і дієво забезпечують їх виконання. Діяльність регіонального управління МВС України здійснюється в трьох організаційно-правових формах: адміністративній, оперативно-розшуковій та кримінально-процесуальній.

У підрозділі 3.3 «Шляхи розвитку видів та форм взаємодії і координації правоохоронної діяльності за участю регіональних управлінь МВС України» зазначено, що координація й взаємодія – це два засоби організації спільної діяльності частин і елементів системи, які відрізняються між собою характерами організаційних відносин, що виникають між ними, а їх зміст багато в чому визначає успіх діяльності регіонального управління МВС в цілому.

Мету взаємодії визначено як досягнення погодженості діяльності регіонального управління МВС України у здійсненні організаційних і практичних заходів щодо забезпечення громадського порядку та безпеки в регіоні; забезпечення комплексного, ефективного й диференційованого використання сил і засобів у боротьбі зі злочинністю тощо. Основними напрямами координації правоохоронної діяльності за участю регіональних управлінь МВС України названо: узгодження, об’єднання сил і засобів забезпечення суб’єктів взаємодії; підпорядкування їх діяльності спільній меті та забезпечення ефективності діяльності регіону.

Запропоновано розробити та прийняти нормативний акт, який би комплексно регламентував усі загальні аспекти взаємодії органів внутрішніх справ в цілому та став би основою для розроблення відомчих нормативних актів щодо взаємодії як регіональних управлінь МВС України, так і галузевих служб і підрозділів органу внутрішніх справ, а також їх взаємодії з іншими органами держави, органами місцевого самоврядування та громадськістю. Зроблено висновок, що даний нормативний акт має бути прийнятий на рівні МВС України та може отримати назву «Про організацію взаємодії органів внутрішніх справ України», де має бути закріплено загальне поняття взаємодії, її мету, завдання, принципи, основні напрямки, рівні, форми та методи взаємодії, а також механізм здійснення (реалізації) взаємодії.

У підрозділі 3.4 «Формування позитивного іміджу регіональних управлінь МВС України, удосконалення форм контролю та нагляду за їх діяльністю» запропоновано заходи щодо формулювання позитивного іміджу регіональних управлінь МВС України, які мають сприяти: подоланню негативної громадської думки про органи внутрішніх справ України; утвердженню в свідомості громадян образу МВС України як основного гаранта стабільності і правопорядку в державі; зміцненню довіри населення до органів внутрішніх справ; поліпшенню суспільної та міжнародної репутації МВС України як структури, що стоїть на варті демократії та прав людини.

Зроблено висновок, що комплексним критерієм, який буде формувати позитивний імідж регіональних управлінь МВС України має бути якісна оцінка професійної діяльності органів внутрішніх справ, що включає в себе такий найважливіший компонент, як контроль та нагляд за їх діяльністю. Основне призначення контролю та нагляду полягає не лише в тому, щоб забезпечити законність і дисципліну в діяльності регіональних управлінь МВС України та на основі вивчення стану справ виявити недоліки в роботі, але й знайти шляхи їх усунення, а в разі необхідності – допомогти розробити та здійснити конкретні заходи щодо покращання відповідної ситуації, надати методичну допомогу у виробленні та прийнятті управлінських рішень.

 

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины


THE LAST ARTICLES AND ABSTRACTS

МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)