НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-ФІЛОЛОГІВ ПИСЬМА АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ




  • скачать файл:
Название:
НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ-ФІЛОЛОГІВ ПИСЬМА АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

 

У першому розділі розглядаються теоретичні передумови навчання студентів-філологів англомовного ПП з використанням КНП: уточнюється зміст навчання ПП у жанрі ПЛ на першому курсі педагогічного ВНЗ; розглядаються психологічні особливості першокурсників і визначається підхід до організації їх навчальної діяльності; аналізуються характеристики сучасних КНП.

Для того, щоб ПЛ від представника української культури до носія англомовної культури досяг комунікативної мети, його текст має відповідати нормам комунікативної поведінки в англомовних культурах. Для створення такого тексту необхідною є актуалізація низки компонентів комунікативної компетенції, які функціонують на лінгвістичних одиницях різних рівнів. Поетапний аналіз процесу породження тексту англомовного ПЛ дозволив виділити такі компоненти змісту навчання ПП у жанрі ПЛ:

1.    Знання: соціокультурні знання, знання типових моделей комунікативної поведінки (наприклад, про традиції письмової подяки за подарунок, гостинність тощо), знання про значення і особливості функціонування мовного і мовленнєвого матеріалу, необхідного для створення ПЛ.

2.    Навички написання і оформлення тексту ПЛ: використання типових мовленнєвих формул ("I'm just writing to...", "I'm sorry it's taken me so long to get back to you", "I am writing with the reference to…", "Please accept my apologies for…" та ін.); використання мовленнєвих одиниць відповідно до специфіки писемної форми спілкування (уникання типових для усного мовлення повторів, фальш-стартів, заповнювачів пауз тощо); використання стилістично забарвлених мовленнєвих одиниць (лексичні одиниці підвищеної експресії у неофіційних ПЛ (great, fabulous, shocked, a shame та ін.) і мовленнєві лексичні одиниці зниженої експресії в офіційних ПЛ (pleased, regret та ін.); скорочені слова і словоформи у неофіційних ПЛ (ad, bike, prof, 'm, 's, 've та ін.) і повні слова і словоформи в офіційних ПЛ (advertisement, bicycle, professor; am, is, have та ін.); використання стилістично нейтральних мовленнєвих одиниць; вибір мовленнєвих засобів для оформлення рамочної конструкції листа ("Dear Mary",  "Dear Sir or Madam", "Yours", "Faithfully yours" та ін.); просторове розташування структурних компонентів ПЛ (розміщення привітального звертання на початку рядка тощо); орфографічні навички письма.

3.    Уміння створення тексту ПЛ: визначати його тематику відповідно до моделей комунікативної поведінки в англомовних культурах, уникати недоречних тем, угруповувати інформацію згідно до теми, визначати стислість чи детальність викладення інформації, розподіляти текст на абзаци, використовувати компоненти рамкової конструкції.

Психологічні особливості першокурсників і, зокрема, їх зацікавленість в оволодінні новими видами навчальної діяльності та неоднорідність мовленнєвої підготовки, підвищена емоційна чутливість і недостатній досвід самостійної навчальної діяльності обумовлюють  необхідність такої організації навчання ПП, яка забезпечує внутрішні і зовнішні умови для позитивного сприйняття писемного мовлення як виду мовленнєвої діяльності і поступового збільшення питомої ваги самостійної роботи в оволодінні ним.

Внутрішні умови, серед яких основними є потреби і мотиви, забезпечуються дотриманням дидактичних, методичних і специфічних для писемного мовлення принципів навчання (культурологічної та лінгвостилістичної спрямованості, опори на функціонально-адекватний автентичний модельний текст, контрастності), а також організацією навчання ПП на основі поєднання елементів жанрового, процесуального і структурно-орієнтованого підходів з елементами методу активізації можливостей особистості і колективу. Таке поєднання дозволяє створити умови для формування позитивної емоційної оцінки ситуацій писемного спілкування, урахування індивідуальних особливостей студента, ранньої професіоналізації навчання, розвитку культури міжособистісного спілкування.

Серед зовнішніх умов особлива роль належить засобам навчання, у тому числі комп'ютерним. КНП, розроблені відповідно до принципів використання технічних засобів навчання (доцільності, необхідності, інформативності, надійності, мінімізації негативного впливу на здоров’я користувача), можуть виконувати навчальну, мотивуючу, індивідуалізуючу і контролюючу функції і забезпечувати методичну підтримку аудиторної і самостійної позааудиторної роботи першокурсників.

          У другому розділі обґрунтовано і розроблено методику навчання студентів-філологів англомовного ПП у жанрі ПЛ з використанням КНП: змодельовано міжкультурне спілкування засобами англомовного ПЛ; розглянуто і вправи; описано роцес розробки КНП; запропоновано модель навчання англомовного ПМ у жанрі ПЛ з використанням створеної КНП.

Моделювання писемних контактів українців з носіями англомовних культур засобами ПЛ дало можливість виділити п'ятнадцять типових комунікативних ситуацій (ТКС), у межах яких має відбуватися навчання ПП у жанрі ПЛ на першому курсі педагогічного ВНЗ. Було уточнено складники ТКС: зовнішній контекст (соціальні ролі учасників спілкування, події та сприйняті суб'єктом мовленнєвої діяльності тексти) і внутрішній контекст (потреби, мотиви, інтенції) комунікативної діяльності.

Досліджені у першому розділі зміст і особливості навчання на першому курсі педагогічного ВНЗ дозволили обґрунтувати і розробити підсистему вправ для навчання ПП у жанрі ПЛ. До підсистеми увійшли п'ятнадцять комплексів вправ для навчання ПП у виділених ТКС. Кожний комплекс складаються з таких груп вправ: 1) для оволодіння знаннями; 2) для формування навичок написання і оформлення тексту ПЛ; 3) для розвитку вмінь створення ПЛ.

Розроблена нами підсистема має у своєму складі вправи без використання КНП і вправи, представлені у КНП "Improve Your Writing". Доцільність включення вправи до КНП визначалася можливістю забезпечити у ній програмований зворотний зв'язок. Для цього вправа повинна характеризуватися жорстким ступенем керування навчальною дією студента, тобто мати обмежену кількість варіантів правильної відповіді, які зберігаються у базі даних програми.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)