УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ОБІГУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ




  • скачать файл:
Название:
УПРАВЛІННЯ ВИТРАТАМИ ОБІГУ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку підприємницьких структур відбувається в умовах гострої конкуренції та характеризується активізацією зовнішньоекономічної діяльності, пошуком дієвих форм, методів і технологій управління, зростанням потреб споживачів, необхідністю побудови ефективної системи управління. В даних умовах успіх діяльності кожного торговельного підприємства визначається ефективністю його діяльності, яка обумовлюється ступенем задоволення потреб суспільства з мінімальними витратами. Водночас основою і причиною діяльності будь-якого торговельного підприємства є прибуток, який визначає можливості його розвитку та багато в чому залежить від розміру витрат обігу. Саме ефективне управління витратами обігу займає приоритетне місце в системі стратегічного розвитку торговельного підприємства та зумовлює необхідність подальшого проведення досліджень у даній галузі.

Вагомий внесок в розробку питань управління витратами підприємства зробили у своїх працях провідні вітчизняні та закордонні вчені-економісти: М.І. Баканов, Ф.Ф. Бутинець, О.С. Бородкін, Б.І. Валуєв, Н.О. Власова, К. Друрі, Р. Ентоні, В.І. Єфіменко, Л.І. Кравченко, М.В. Кужельний, Л.О. Лігоненко, Ю.Я. Литвин, А.А. Мазаракі, Є.В. Мних, Л.О. Омелянович, Ю.І. Осадчий, В.Ф. Палій, В.М. Пархоменко, Дж. Ріс, Г.А. Савицька, А.А. Садєков, Дж.Г. Сігел, Я.В. Соколов, В.В. Сопко, Н.М. Ушакова, Л.В. Фролова, М.Г. Чумаченко, О.В. Шепеленко, А.Д. Шеремет, Дж.К. Шим та інші. Однак, переважна більшість проведених наукових досліджень, результатом яких є розроблені методичні рекомендації з управління витратами, стосуються особливостей функціонування підприємств виробничої сфери, які суттєво відрізняються від умов діяльності суб’єктів господарювання сфери обігу.

Недостатня розробленість теорії, нерозв’язаність проблем концептуального, методологічного, методичного й практичного характеру в управлінні витратами обігу торговельним підприємством визначають актуальність теми дослідження, її завдання та зміст.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася відповідно комплексному плану науково-дослідницьких робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського: „Механізм регулювання внутрішньої торгівлі на регіональному рівні” (державний реєстраційний номер 0107U001518, особисто автором розроблені рекомендації щодо оптимізації  витрат обігу підприємств торгівлі); „Концепція взаємодії потокових процесів” (державний реєстраційний номер 0102U007177, особисто автором розроблено концептуальну модель ефективного управління витратами обігу торговельного підприємства).

Матеріали дослідження були використані при виконанні госпдоговірних науково-дослідницьких робіт: „Рекомендації з управління витратами підприємства” (особисто автором розроблено та обґрунтовано методику оцінки загальної ефективності управління витратами обігу); „Діагностика організації управління підприємницькою діяльністю торговельних підприємств” (державний номер 0106U003579, особисто автором розроблено алгоритм стратегічного управління витратами обігу торговельного підприємства); „Стратегічне управління поточними витратами торговельного підприємства” (особисто автором  розроблено та обґрунтовано методику визначення стратегії управління витратами обігу з урахуванням компетенцій).

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування й розробка науково-методичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління витратами обігу торговельного підприємства. Для досягнення поставленої мети було сформульовано і вирішено наступні наукові завдання, які визначили логіку та структуру дисертаційної роботи:

дослідження економічної сутності витрат, що виникають у сфері обігу та вдосконалення їх класифікації, в контексті нових умов розвитку ринкових відносин;

удосконалення методичного підходу до створення ефективної системи управління витратами обігу торговельних підприємств на основі компетентнісного підходу;

моніторинг ефективності управління витратами обігу в підприємствах торгівлі Донецької області;

діагностика конкурентної ефективності управління витратами обігу торговельних підприємств;

дослідження впливу факторів на ефективність управління витратами обігу торговельних підприємств та визначення основних резервів оптимізації витрат обігу;

обґрунтування загальних стратегій управління підприємницькими структурами та стратегій управління витратами обігу з урахуванням компетентнісного підходу;

моделювання взаємозв’язку витрат обігу з загальними показниками діяльності торговельного підприємства та розробка стратегічних траєкторій їх подальшого розвитку з урахуванням компетенцій.

Об'єктом дослідження є процес управління витратами обігу торговельних підприємств.

Предметом дослідження виступають теоретичні, методологічні і практичні аспекти управління витратами обігу підприємств торгівлі на основі компетентнісного підходу.

Методи дослідження. Методологія дослідження побудована на базі сучасних теорій управління витратами обігу, що враховують об’єктивність змін, які відбуваються під впливом мінливого зовнішнього середовища. Емпіричною і фактологічною основою дослідження стали праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем управління витратами обігу торговельних підприємств, статистичні та звітні дані про результати функціонування торговельних підприємств, чинне законодавство України, що регламентує економічну діяльність.

Для проведення дослідження були використані такі методи: методи аналізу та синтезу (для уточнення сутності витрат обігу, визначення ролі витрат обігу в управлінні торговельним підприємством);  класифікації (для виділення різних видів витрат обігу й узагальнення форм і методів управління ними); статистичного і техніко-економічного аналізу (для вивчення сучасного стану й перспектив розвитку підприємств торгівлі України); формалізації й економіко-математичного моделювання (для визначення основних резервів оптимізації витрат обігу); графічний (для визначення загальної ефективності управління витратами обігу).  Під час проведення аналізу показників ефективності витрат обігу підприємств роздрібної торгівлі використовувався кореляційно-регресивний метод, прийоми деталізації, групування, середніх та відносних величин. Головні висновки сформульовано на засадах методів системного аналізу та наукової абстракції.

При виконанні роботи застосовано також методи порівняльного аналізу, матричного позиціювання, вибіркових досліджень, анкетних опитувань. Обробка отриманих матеріалів здійснювалася з використанням сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна результатів дослідження. У дисертаційній роботі на основі системного комплексного дослідження складових елементів аналітичної підсистеми управління витратами обігу запропоновані нові наукові рішення щодо оцінки ефективності управління витратами обігу, основні з яких полягають у наступних теоретичних, методологічних та методичних розробках. Результати дослідження отримані особисто автором і полягають в наступному:

Уперше:

запропонований методичний підхід до обґрунтування стратегій управління витратами обігу торговельних підприємств на основі складання матриці „Компетенції-витрати обігу”, яка ґрунтується на генеральній та конкурентних стратегіях та враховує загальну ефективність управління  витратами обігу і унікальні компетенції у взаємозв’язку з ресурсами та здібностями, що створює можливість визначення та врахування компетенцій при формуванні ефективної системи управління витратами обігу.

Удосконалено:

метод комплексної оцінки ефективності управління витратами обігу, в основу якого покладено визначення інтегрального показника з урахуванням відхилень по частковим показникам від підприємства-еталону, що дозволяє визначити конкурентну ефективність витрат обігу та є інформаційним підґрунтям для розробки основних стратегічних траєкторій розвитку торговельних підприємств;

методичний підхід до визначення рівня ефективності управління витратами обігу на  основі складання матриці загальної ефективності в залежності від ступеня дотримання умов оптимальності витрат обігу у взаємозв’язку з загальними показниками діяльності торговельного підприємства, застосування якого дозволяє підвищити ефективність управління витратами обігу в плановому періоді відповідно до визначеної стратегії.

Дістало подальший  розвиток:

класифікація витрат обігу, яка на відміну від попередніх підходів до систематизації, відрізняється більшою деталізацією та групуванням ознак за сферою їх практичного застосування у три основні сукупності: теоретико-економічні та організаційні ознаки (1); ознаки, що використовуються при веденні фінансового (2) та управлінського обліку (3), що надає можливості комплексно вирішувати проблеми пошуку резервів оптимізації витрат обігу на підприємствах роздрібної торгівлі;                                                                                                                                             

науково-методичний підхід до діагностики ефективності управління витратами обігу, яку запропоновано проводити в три етапи, а саме: проведення моніторингу ефективності управління витратами обігу (на основі розрахунку коефіцієнтів координації);  оцінку конкурентної ефективності (на основі розрахунку рейтингового показника ефективності управління витратами обігу), та визначення резервів оптимізації, що створює можливість підвищення якості оцінки управління витратами обігу торговельних підприємств;

організаційно-економічний механізм стратегічного управління витратами обігу, який на відміну від існуючих, ґрунтується на процесно-системному підході та забезпечує формування інтегрованої стратегії управління витратами обігу торговельного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в тому, що теоретичні положення дисертації доведені до рівня конкретних методик та рекомендацій щодо вдосконалення процесу управління витратами обігу торговельного підприємства. Найбільшу практичну цінність мають:  методика визначення основних резервів оптимізації  витрат обігу;  методика оцінки конкурентної ефективності витрат обігу; методика інтегральної оцінки; методика визначення стратегій управління витратами обігу з урахуванням компетентнісного підходу.

Розроблені методичні рекомендації з управління витратами обігу впроваджено у практику діяльності підприємств торгівлі Донецької області, зокрема, у МКП „Сарепта і К” (довідка про впровадження №84 від 12.03.2007р.);  ТОВ „АССО” (довідка про впровадження №45 від 21.05.2007р.); ТОВ “Алмаз” (акт впровадження результатів науково-дослідницьких робіт № 131 від 18.12.2007 р.); ПП „Сокол” (акт впровадження №312 від 16.01.2008р); ТОВ „Айден-2000” (акт впровадження №43 від 06.02.2008р.).

Матеріали дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського в процесі викладання дисциплін „Економіка підприємства”, „Планування діяльності підприємств”, „Економічна діагностика”, „Економічне проектування”, а також під час виконання курсових, дипломних і магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Автором самостійно сформульовані і обґрунтовані наукові положення, висновки і рекомендації щодо ефективності управління витратами обігу торговельного підприємства. Всі результати одержані безпосередньо здобувачем і знайшли відображення в опублікованих працях.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати дослідження доповідалися автором та отримали позитивну оцінку на 17 науково-практичних конференціях:

на 10 Міжнародних: “Наука і освіта-2002” (м. Дніпропетровськ 2002 р.); “Теорія і практика комерційної діяльності” (м. Красноярськ, 2002 р.);  „Сучасні інформаційні технології в економіці та управлінні підприємствами, програмами та проектами” (м. Харків, 2005 р.); „Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення” (м.  Ялта , 2005, 2007 р.);  „Розвиток наукових досліджень 2006” (м. Полтава 2006 р.); „Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах глобалізації” (м. Сімферополь, 2007); „Тенденції світової торгівлі у XXI столітті” (м. Перм, 2007 р.); „Економічний, соціальний та екологічний простір Українського Причорномор’я в умовах глобалізації” (м.Феодосія, 2007 р.); „Проблеми підвищення ефективності господарювання на мезо- та мікроекономічному рівні”(м. Одеса, 2007 р.);

на 2 всеукраїнських:  “Менеджмент та маркетинг: досягнення і перспективи”  (м.Київ, 2002 р.); „Українська наука в мережі Інтернет” (м. Київ, 2007 р.);

на 6 конференціях викладачів і аспірантів ДонНУЕТ за підсумками науково-дослідної роботи 2002-2007.

Публікації. За результатами  дослідження опубліковано 19 робіт загальним обсягом 5,22 др. арк., з яких особисто автору належить 4,61 др. арк., у тому числі: 10 публікацій у фахових виданнях, затверджених ВАК України. Серед них 7 належать особисто автору. Загальний обсяг фахових публікацій складає – 3,99 др. арк., з них особисто автору належить 3,15 др. арк., 9 матеріалів конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 174 найменувань і 21 додатку (обсягом 57 сторінок). Основний зміст викладено на 166  сторінках,  дисертація містить 34 таблиці (обсягом 30 сторінок) і 33 рисунка (обсягом 33  сторінки).

 

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)