ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСОБИСТІСНИХ ДОСЯГНЕНЬ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ




  • скачать файл:
Название:
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСОБИСТІСНИХ ДОСЯГНЕНЬ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано вибір і актуальність теми дослідження, зазначається зв'язок роботи з науковими програмами, сформульовано мету, гіпотезу, завдання, теоретичні основи, об’єкт і предмет дослідження, наукову новизну, практичне значення дослідження, подано інформацію про особистий внесок здобувача, репрезентовано експериментальну базу,  а також апробацію та впровадження результатів дослідження.     

         У першому розділі Теоретичні основи проблеми забезпечення особистісних досягнень підлітків засобами фізичної культури, який складається з трьох взаємопов’язаних підрозділів, проаналізовано стан наукової розробки проблеми, джерельну базу дослідження, обґрунтовано його теоретичні засади, визначено й охарактеризовано показники забезпечення особистісних досягнень підлітків у процесі фізичного виховання, виявлено їх складові, які впливають на реалізацію особистісних здібностей; розкрито основні підходи до визначення сутності поняття формування особистісних досягнень,  визначені особливості формування позитивного мотиву до навчання і фізичного самовдосконалення підлітків, досліджено вплив змісту та організації навчального процесу на мотивацію підлітків до вдосконалення особистісних досягнень.

Аналіз психолого-педагогічної літератури свідчить, що у дослідженнях Б. Ананьєва, М. Бернштейна, Г. Костюка, В. Клименка, А. Родіонова, П. Рудика, С. Рубінштейна, Б. Теплова та інших здібності розглядаються як індивідуально-психологічні властивості особистості, володіючи якими людина може відносно легко досягти успіхів у тій чи іншій діяльності.

Дослідженню проблеми формування психомоторних здібностей як основної складової особистісних досягнень у процесі фізичного вдосконалення присвятили свої праці Л. Євсєєва, Є. Ільїн, В. Клименко,       В. Лях, В. Озеров, К. Платонов та інші. У них зазначається, що розвиток психомоторних здібностей залежить від: особливостей вікового розвитку, індивідуальних особливостей адаптації до умов рухової діяльності, соціально-економічного стану середовища, в якому виховується підліток. Психомоторні здібності змінюються під впливом природного розвитку, навчально-виховного процесу та навчально-тренувальних занять.

Автори (Є. Ільїн, В. Озеров, М. Розе, Л. Рубінштейн, Є. Флейшман та інші), які досліджували структуру особистісних досягнень, вказують на їх специфічність, що включає в себе високий рівень та оперативність самооцінки власних інтелектуальних і моторних дій, рівень вольових зусиль і максимальних моторних проявів, ефективний самоконтроль і саморегуляцію рухової діяльності, диференційоване відчуття часу, простору та зусиль, чітке запам’ятовування і відтворення рухів у часі, просторі та по зусиллям, психомоторну надійність і працездатність.

Вивчення літературних джерел засвідчує, що питання мотиваційної та інтелектуальної готовності підлітків до підвищення рівня особистісних досягнень у процесі фізичного виховання досліджували В. Ареф’єв,              О. Артюшенко, В. Бальсєвич, М. Бернштейн, М. Боген, Є. Ільїн, А. Жуков,    Е. Козак, Б. Коссов, А. Пуні, А. Соколов, Є. Філіпенко та інші. Вони вказують, що на забезпечення особистісних досягнень підлітків впливають: чітке усвідомлення підлітком мети (наявність інтелектуальної готовності та позитивної мотивації) навчально-фізкультурної і спортивної діяльності, свідоме прагнення до самовдосконалення, здатність до самоконтролю, самоаналізу та самооцінки в процесі навчальної діяльності на уроках фізичної культури.

На основі аналізу психолого-педагогічної літератури, за нашим висновком, сутність поняття особистісні досягнення полягає у досягненні особистістю максимального результату в обраному виді діяльності. Це визначення повною мірою корелює з поняттям особистісних здібностей, але потребує суттєвого доповнення в формулюванні: це здатність особи відображати об’єктивну інформацію про свою рухову діяльність, уміння контролювати свої рухи й ефективно керувати ними в часі й просторі залежно від конкретної ситуації.

Під формуванням особистісних досягнень засобами фізичної культури ми розуміємо активний педагогічний процес, спрямований на виявлення індивідуального рівня розвитку особистісних здібностей і цілеспрямований розвиток їх основних складових: мотиваційно-емоційних, інтелектуальних, моторних.

Забезпечення особистісних досягнень підлітків у процесі фізичного виховання є можливим за відповідних педагогічних умов (підвищення мотивації підлітків до фізичного вдосконалення; усвідомлення ними значущості поставленої мети; систематичне та поступове підвищення труднощів на уроках фізичної культури; створення в навчально-виховному процесі ситуації „успіх-невдача”; конкретизація завдань на найближчу і віддалену перспективи; розуміння значущості досягнень для подальшої життєдіяльності; індивідуальна спрямованість педагогічного процесу з урахуванням індивідуальних здібностей підлітків; об’єктивне оцінювання підлітком власних досягнень; своєчасна й об’єктивна оцінка педагогом результатів особистісних досягнень підлітків), при обов’язковому врахуванні вікових і психологічних особливостей, створенні ситуацій успіху в процесі фізичного вдосконалення.

Основними чинниками, які впливають на забезпечення особистісних досягнень підлітків, є: соціальні (соціально-економічні, соціально-педагогічні), особистісні (ставлення школяра як суб’єкта навчального процесу до фізичної культури, до навчально-виховного процесу взагалі, його інтереси та потреби), освітні, що обумовлені безпосередньо діяльністю вчителя в процесі фізичного виховання (зміст навчального матеріалу, організація навчального процесу і забезпечення його матеріально-технічною базою, оцінка навчальної діяльності підлітка та створення ситуації успіху, стиль педагогічної діяльності вчителя).

         У другому розділі Експериментальне дослідження процесу забезпечення особистісних досягнень підлітків засобами фізичного виховання у трьох підрозділах розкрито методику констатувального і формувального етапів експерименту, зміст, форми, методи, педагогічні умови ефективного забезпечення особистісних досягнень підлітків засобами фізичного виховання, проведено порівняльний аналіз результатів педагогічного експерименту.

Результати констатувального експерименту підтвердили, що на успішне забезпечення особистісних досягнень підлітків засобами фізичного виховання впливають: зацікавленість підлітків до навчально-виховного процесу; систематичне і поступове підвищення завдань на уроках фізичного виховання; формування у підлітків упевненості у власних силах, уміннях і навичках, ініціативи у подоланні труднощів, свідомого прагнення до самовдосконалення; об’єктивне оцінювання підлітком власних досягнень. Рівень особистісних досягнень підлітків у процесі фізичного виховання визначався за показниками наступних компонентів: мотиваційно-емоційних (сила мотивів; стійкість мотивів; предмет та спрямованість мотивів; сила емоцій); інтелектуальних (творча ініціативність і активність, уміння аналізувати поставлене завдання, знання засобів); психомоторних (відчуття часу, простору, зусиль і рухова пам’ять на час, зусилля, простір); фізичних  (рухові уміння і навички та фізичні здібності).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)