ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ МАЙБУТНІХ ФІНАНСИСТІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ АНГЛОМОВНОГО ДІЛОВОГО ПИСЕМНОГО СПІЛКУВАННЯ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ МАЙБУТНІХ ФІНАНСИСТІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ АНГЛОМОВНОГО ДІЛОВОГО ПИСЕМНОГО СПІЛКУВАННЯ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст роботи

 

У першому розділі дисертації досліджено теоретичні засади організації самостійної роботи майбутніх фінансистів у процесі навчання  англомовного ДПС з використанням комп’ютерних технологій. В результаті аналізу літератури з проблеми навчання писемного спілкування були визначені етапи формування компетенції студентів у ДПС, конкретизовані знання, навички і вміння відповідно до етапів, обраний жанровий підхід до навчання писемного спілкування як найбільш доцільний у ВНЗ економічного спрямування,  визнано необхідним інтенсифікувати СРС шляхом використання комп’ютерних технологій, сформульовані вимоги до навчально-контролюючої комп’ютерної програми для оволодіння ДПС.

Аналіз нормативних документів та врахування  Рекомендацій з мовної освіти Ради  Європи дали змогу конкретизувати  вимоги та визначити рівні володіння студентами іноземною мовою в залежності від кількості виділених на дисципліну годин. В наших умовах це – формування у студентів іншо-мовних комунікативних компетенцій  рівня В2 – незалежний користувач” –  у галузі читання, говоріння, аудіювання та письма для забезпечення спілкування у професійній сфері. В нашому дослідженні були визначені дескриптори листування та якісні показники ділового писемного мовлення, що відповідають рівню В2. Зазначена мета зумовила необхідність окреслення: видів ділових листів, які можуть знадобитися тим, хто навчається, в їхній навчальній та професійній діяльності (лист-заява на роботу, лист-запит, лист-відповідь, лист-пропозиція, лист-замовлення, лист-скарга, лист по збору грошових коштів); комунікативних намірів майбутніх фінансистів та засобів їх реалізації; компо-нентів, які необхідні для створення письмового повідомлення та характеристик ділового листа (стильові ознаки, структурна організація, організація змістової частини, тематична організація, соціокультурні стандарти).

Дослідження науково-педагогічних джерел вказує на наявність різних підходів до визначення компетенцій, які актуалізуються в процесі створення письмового повідомлення. Теоретичне вивчення питання та досвід роботи дають підстави стверджувати, що студенти мають володіти знаннями жанрової структури ділового листа; знаннями предметного змісту того, що вони мають повідомити; розуміти і вміти використовувати стильові мовленнєві засоби (мовленнєві кліше, словосполучення, характерні для ділових листів); правильно вживати мовні, граматичні та пунктуаційні засоби; знати спільні та відмінні соціокультурні стандарти написання ділових листів українською та англійською мовами. Необхідність конкретизації знань, навичок і вмінь для створення  письмового тексту вимагає визначення етапів формування компетенції студентів у ДПС. У нашому дослідженні такими є: перший етап – рецептивний; другий – рецептивно-репродуктивний; третій – продуктивний. Обґрунтування необхідності самоконтролю в процесі організації СРС диктує його включення  до процесу навчання англомовного ДПС як четвертого  етапу.

Аналіз підходів до навчання іншомовного писемного мовлення, основними серед яких є процесуальний, текстуальний  та жанровий,  дав змогу визначити, що з точки зору функціональності та прагматичності більш доцільним у навчальних закладах економічного спрямування є застосування жанрового підходу, як такого, що розглядає мовлення в соціальному контексті і відповідає сучасним комунікативним потребам майбутніх фінансистів. 

Принципами формування навчального середовища у ВНЗ в контексті Болонського процесу є самостійність і творча активність студентів. Найширші можливості для цього має СРС, в процесі якої можуть бути передані функції планування, управління і контролю від викладача до студента. Говорячи про самостійну роботу як про педагогічне явище, її мету ми розглядаємо у двох площинах: формування самостійності як риси особистості та засвоєння відповідних навичок і вмінь.  Дослідження науково-педагогічних джерел у розрізі проблеми форм і засобів організації самостійної навчальної діяльності студентів в умовах застосування КМСН дає підстави стверджувати, що однією з найбільш ефективних для СРС є застосування комп’ютерних технологій. Проблема інтеграції навчальних комп’ютерних засобів у безмашинні форми навчання викликала необхідність уточнення окремих принципів у сучасній реалізації організації СРС у процесі вивчення ділової ІМ. Основними серед них вважаємо  принципи мотивації, індивідуалізації, комунікативності та автономії навчання.

Аналіз використання комп’ютерних технологій у навчальному процесі дозволив нам окреслити їх особливості в процесі самостійної навчальної діяльності студентів і визначити завдання для викладача,  функції комп’ютера та можливості студента відповідно до етапів навчального процесу (див.  табл. 1, с. 7). Проведене дослідження дозволило нам дійти висновку, що характерними для застосування навчальних комп’ютерних матеріалів у процесі СРС є: активізація самостійної навчальної діяльності студентів; опосередковане керівництво СРС викладачем; управління своєю навчальною діяльністю самим студентом; забезпечення системи зворотного зв’язку.

Вивчення вимог щодо змісту, структури та технічного оформлення комп’ютерних матеріалів, обґрунтування методичних принципів дозволили нам сформулювати спеціальні вимоги до розробки навчально-контролюючої комп’ютерної програми в контексті нашого дослідження. За компонентним складом вони  є змістово-структурні та методичні. Змістово-структурний компонент: оптимальна можливість інтегрування в навчальний процес; відповідність  цілям і завданням дисципліни; наявність інструкції  щодо роботи з програмою; включення відібраних формул ділового писемного спілкування у відповідності до комунікативного завдання; врахування кількості, обсягу, типів і видів вправ та змісту текстового матеріалу; раціональне структурування на окремі розділи; наявність автоматизованого підрахунку результатів виконаної роботи. Методичний компонент: відповідність рівню англомовної комунікативної компетенції студента; відповідність етапів роботи механізму сприйняття та механізму запам’ятовування; наявність мотиваційного забезпечення; відповідність інтерфейсу педагогіко-психологічним вимогам; забезпечення зворотного зв’язку; системність та цілісність.

У другому розділі розроблено методику організації самостійної роботи майбутніх фінансистів у процесі навчання англомовного ділового писемного спілкування з використанням комп’ютерних технологій: обґрунтовано принципи та критерії відбору навчального матеріалу, створено  підсистему вправ для формування компетенції студентів у діловому листуванні, на основі якої розроблено комплекс вправ, розроблено навчально-контролюючу комп’ютерну програму, створено модель організації СРС для формування компетенції у ДПС майбутніх фінансистів із застосуванням  комп’ютерних технологій  в умовах КМСН.

Визначаючи критерії  відбору ділових листів як навчального текстового матеріалу, ми брали до уваги такі чинники: цілі навчання – формування у студентів компетенції у ДПС; вид мовленнєвої діяльності – письмо, умови організації навчального процесу – СРС.  З урахуванням окреслених нами принципів, були сформульовані методичні критерії  відбору навчального матеріалу для навчання ДПС майбутніх фінансистів: автентичний характер,  професійно-практична цінність, ситуативна необхідність, соціокультурна цінність, цілісність і повнота відібраного корпусу текстів. Джерелом відбору листів була, перш за все, автентична навчальна література, а  також надані банками зразки ділових листів від зарубіжних партнерів, Інтернет-сайти. Загалом було проаналізовано 650 сторінок із зазначених джерел і відібрано 180 зразків листів. Відібрані листи виступили джерелом для відбору мовленнєвих одиниць рівнів, нижчих за текст. Слідом за Ю.М. Пассовим як одиницю відбору ми взяли висловлювання. Критеріями відбору висловлювань був критерій урахування комунікативних намірів комунікантів та критерій частотності вживання. В основу створення вправ для формування компетенції студентів у ДПС, зокрема ділового листування, лягло  220 висловлювань.

На підґрунті результатів теоретичного дослiдження проблеми та результатів процедури відбору навчальних матеріалів була створена підсистема вправ для формування  компетенції у ДПС,  до якої увійшли 4 групи вправ: 1) для засвоєння знань, формування навичок  і вмінь володіння жанрово-змістовою й структурною організацією тексту; 2) для формування навичок і   вмінь написання ділових листів; 3) для удосконалення  навичок і розвитку  вмінь створення ділових листів; 4) для формування навичок і вмінь редагування і удосконалення написаного тексту (див. табл. 2, с. 9).

На основі цієї підсистеми розроблено комплекс вправ з урахуванням етапів навчальної діяльності студентів. Комплекс вправ складається з двох частин. Частина І призначена для формування навичок і розвитку вмінь ділового листування з урахуванням загальних характеристик ділового листа.  Навчальний матеріал частини І – комплект текстів різних видів ділових листів та вправ, тобто друкований посібник,  розрахований на аудиторну роботу та виконання домашніх завдань. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)