ОЦІНКА ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ




  • скачать файл:
Название:
ОЦІНКА ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В нинішніх умовах господарювання економіка України стоїть перед проблемою вибору виробничих та соціальних пріоритетів стратегічного розвитку держави. Реформування організаційно-правових засад вимагає визначення тих галузей, які б забезпечували градієнт її економічного зростання. Одним із пріоритетних завдань на цьому етапі є підвищення конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості, від яких, в першу чергу, залежить, як добробут населення, так і продовольча безпека України в цілому.

Ефективне вирішення даної проблеми полягає в розробці та реалізації нової парадигми конкурентної стратегії підприємства, побудованої на основі деконструкції вертикального ланцюга вартості.

На даний час у вітчизняній та світовій науці значний внесок у вивчення даних питань зроблений такими вченими, як Азоев Г.Л., Ансофф І., Балабанова Л.В., Благун І.С., Воронкова А.З, Гальчинський А.С., Геєць В.М., Ігнатьєва І.А., Кім Дж.-О., Клекка У., Кросбі П., Мандель І., Мостенська Т.Л., Мюллер Ч., Окланд Д., Осіпов П.В., Піддубна Л.І., Пономаренко В.С., Портер М., Фатхутдинов Р., та ін.

Однак існуючої науково-методичної бази та загальноприйнятих методик оцінки конкурентоспроможності підприємств є недостатньо для розв’язку зазначених задач. Крім цього, як правило, авторами не проводиться системного аналізу ланцюга вартості, взаємозв’язків між окремими елементами конкурентоспроможності підприємств, а також не враховується ступінь їх впливу на інтегральний рівень розвитку. Тому деякі аспекти комплексної оцінки конкурентоспроможності підприємств вимагають подальшого теоретичного та методичного обґрунтування, що обумовило вибір і актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника і є частиною комплексної теми „Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах” (ДР 0102U004510) кафедри економічної кібернетики. Особисто автором розроблено модель оцінки та підвищення конкурентоспроможності підприємств.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є економічна постановка, обґрунтування та розробка окремих теоретичних аспектів аналізу та оцінки конкурентоспроможності підприємства, як складної фінансово-економічної системи, та практичних методів її підвищення. У відповідності зі сформульованою метою дослідження були поставлені та розв’язані наступні задачі:

-визначено та уточнено сутність поняття «конкурентоспроможність підприємства»;

-розглянуто теоретико-методологічні підходи щодо аналізу та оцінки конкурентоспроможності підприємства;

-виявлено особливості функціонування підприємств харчової галузі, як складних фінансово-економічних систем;

-запропоновано модель деконструкції вартісного ланцюга і визначено нову парадигму конкурентної стратегії підприємства;

-розглянуто роль якості в структурі конкурентоспроможності підприємств;

-запропоновано модель кластерного аналізу оцінки конкурентоспроможності підприємств, на основі якої розроблено шляхи її підвищення.

Об’єктом дослідження є розвиток та функціонування підприємств харчової промисловості в конкурентному середовищі.

Предметом дослідження є теоретичні та прикладні засади аналізу, оцінки та підвищення конкурентоспроможності підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основами дослідження є фундаментальні положення з питань економічної теорії та економіки підприємства, розробки вітчизняних та зарубіжних вчених щодо оцінки та аналізу конкурентоспроможності підприємств.

Для вирішення поставлених завдань було використано низку методів, зокрема: теоретичного і семантичного аналізу — для дослідження і розвитку існуючих підходів щодо понятійного апарату відносно конкурентоспроможності підприємств; аналізу і синтезу — для аналізу і оцінки розвитку підприємств харчової промисловості; статистичного аналізу — для виявлення чинників, які визначають конкурентоспроможність підприємств; формалізації — для розробки методів визначення шляхів підвищення конкурентоспроможності підприємств; таксономічні методи — для розрахунку інтегральних показників конкурентоспроможності підприємств; кластерного аналізу — для побудови моделей оцінки конкурентоспроможності підприємств.

Інформаційну основу дослідження сформували первинні та кінцеві статистичні дані, опубліковані в періодичних виданнях, бухгалтерська та статистична звітність підприємств харчової промисловості Івано-Франківської області, матеріали періодичних видань, інтернет-публікацій, науково-практичних конференцій, нормативні та довідкові матеріали.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці теоретичних положень щодо оцінки конкурентоспроможності підприємств та визначення напрямів її підвищення в умовах ринкової економіки. При цьому отримано наступні результати:

вперше:

розроблено модель нової парадигми конкурентоспроможності підприємств на основі деконструкції вертикального ланцюга вартості, яка, на відміну від існуючих, дає змогу розробити механізми вибору методів управління конкурентоспроможністю, які, з однієї сторони, відповідають особливостям розвитку конкретного виробництва, а з іншої - наявній в країні ринковій ситуації;

удосконалено:

моделі формування інтегрального показника конкурентоспроможності з використанням кластерного аналізу, які дозволяють структуризувати підприємства в залежності від їх фінансового потенціалу, а також дають змогу провести оцінку, аналіз та порівняльний звязок тенденцій змін його конкурентних позицій на ринку;

модель впливу якості на конкурентоспроможність підприємства, яка побудована на розробленій спіралі якості, представленої як секвенцію різних дій виконаних виробником, постачальником і споживачем, що дає змогу проводити корекцію її впливу на конкурентоспроможність через циклічну реалізацію налагоджуваних процесів;

модель комплексної оцінки конкурентоспроможності підприємств з використанням параметричного аналізу, побудованої на основі пірамідальної структури показників, яка, на відміну від існуючих, дає змогу здійснювати ретроспективний та перспективний аналізи діяльності конкурентів, оцінювати потенціал підприємств і здійснювати оцінку його ефективності, визначати власне положення щодо конкурентів в ході розробки стратегій розвитку;

одержали подальший розвиток:

понятійна систематизація конкурентоспроможності, основою якої є як емпіричні аспекти визначення перспектив конкурентоспроможності, так і запропоновані, які враховують потенційні їх переваги;

теорія конкурентоспроможності, а саме уточнено поняття "конкурентоспроможність підприємства".

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення в дисертації доведені дисертантом до конкретних пропозицій формування, аналізу та оцінки конкурентоспроможності підприємства.

Методологічне положення та результати дисертації впроваджені у діяльність підприємств харчової промисловості Івано-Франківської області: ВАТ “Івано-Франківський міськмолокозавод” (довідка № 01/9-193 від 26.06.2007 р.), ВАТ “Івано-Франківський м’ясокомбінат” (довідка № 01/213 від 01.07.2007 р.).

Теоретичні та методичні розробки дисертаційної роботи використані автором в навчальному процесі при викладанні курсів “Економіка підприємства”, “Маркетингова політика розподілу” та “Інноваційний менеджмент” (довідка №  01-08/588 від 07.06.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо виявлення та розв’язку проблем формування, оцінки та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, котрі отримані самим автором.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації були апробовані та обговорювались: на VІ Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика сучасної економіки” (м. Черкаси, 28-30 вересня 2005р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Регіональні аспекти організації та управління фінансовими ресурсами” (м. Івано-Франківськ, 10-12 листопада 2005р.), IX Міжнародній науково-практичній конференції “Наука та освіта” (м. Дніпропетровськ, 23-31 січня 2006р.), Міжнародній конференції “Динаміка наукових досліджень - 2007” (м. Перемишль, 15-21 липня 2007р.)

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 10 публікаціях загальним обсягом 4,25 д.а., з яких автору належить 3,92 д.а., із них 6 – в фахових виданнях обсягом 2,9 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних літературних джерел. Загальний обсяг роботи — 212 сторінок машинописного тексту і включає 37 рисунків на 37 сторінках, 6 таблиць на 6 сторінках, 2 додатки на 8 сторінках. Список використаних літературних джерел включає 170 найменувань на 14 сторінках. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)