РОЗВИТОК ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР МАРКЕТИНГУ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ




  • скачать файл:
Название:
РОЗВИТОК ОРГАНІЗАЦІЙНИХ СТРУКТУР МАРКЕТИНГУ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Формування ринкових відносин у вітчизняній економіці, процеси інтеграції України в європейське і світове співтовариство висувають нові вимоги до здійснення маркетингової діяльності українськими промисловими підприємствами. Це в свою чергу зумовлює необхідність переорієнтації організаційних структур маркетингу підприємств до мінливого зовнішнього середовища та обґрунтовує необхідність залучення висококваліфікованого персоналу для ефективного виконання динамічних маркетингових функцій. Тому актуальним науковим і практичним завданням у сфері управління маркетинговою діяльністю промислових підприємств є забезпечення ефективного функціонування й розвитку організаційних структур маркетингу.

Теоретичні й практичні аспекти здійснення маркетингової діяльності на підприємстві відображено в наукових працях таких вітчизняних вчених, як Л. Балабанова, М. Бєлявцев, В. Герасимчук, В. Гриньова, М. Окландер, П. Перерва та в працях зарубіжних вчених - Г. Асселя, Б. Бермана, Д. Бодді, Е. Дихтля, Д. Джоббера, П. Дойля. Аналіз сутності маркетингу та його принципів здійснено в наукових працях С. Гаркавенко, Є. Голубкова, І. Семеняк. Проблемам розвитку маркетингу та його організаційних структур на сучасних підприємствах приділено значну увагу в роботах вітчизняних вчених, серед яких можна виділити – О. Азарян, Г. Багієва, І. Кретова, а також західних вчених - Дж. Еванса, Ф. Котлера, Ж.-Ж. Ламбена та ін.

Незважаючи на значну кількість публікацій, остаточно не вирішеною залишається низка проблем, серед яких можна виділити обґрунтування шляхів вибору раціональної організаційної структури маркетингу, визначення латентних факторів, що впливають на маркетингову діяльність, забезпечення відповідним персоналом процесу виконання маркетингових функцій. Потребують удосконалювання класифікації функцій організаційних структур маркетингу, система принципів їх розвитку на підприємстві. Актуальність і недостатнє дослідження зазначених проблем визначили вибір теми, мету і завдання дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень Харківського національного економічного університету за темою “Теоретичні та методологічні засади розвитку управління поведінкою виробничої організації” (номер державної реєстрації 0105U001039), згідно з якою здобувачем виконано розділ “Визначення латентних факторів розвитку організаційних структур управління виробничої організації (на прикладі маркетингових підрозділів)”, у якому здійснено визначено й оцінено латентні фактори, що впливають на ефективність діяльності організаційних структур маркетингу.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка методичного забезпечення розвитку організаційних структур маркетингу на підприємствах машинобудування.

Для досягнення поставленої мети сформульовані та вирішені такі завдання:

проаналізувати розвиток сутності, змісту маркетингу та його організаційного забезпечення;

узагальнити підходи до визначення різновидів організаційних структур маркетингу;

визначити й проаналізувати проблеми функціонування організаційних структур маркетингу;

уточнити систему принципів розвитку організаційних структур маркетингу;

уточнити порядок оцінки факторів, що вливають на організацію і розвиток маркетингової діяльності на промислових підприємствах;

удосконалити класифікації функцій організаційних структур маркетингу;

обґрунтувати методичний підхід до вибору раціональної організаційної структури маркетингу на промисловому підприємстві;

розробити матрицю кадрового забезпечення розвитку організаційних структур маркетингу на промисловому підприємстві;

обґрунтувати організаційне забезпечення адаптації процесу виконання функцій організаційних структур маркетингу на промисловому підприємстві до зовнішнього середовища.

Об'єктом дослідження є процес управління маркетинговою діяльністю на підприємствах переробної промисловості.

Предмет дослідження - теоретичні положення, методи, методичні підходи до розвитку організаційного забезпечення маркетингової діяльності на підприємствах машинобудування.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження виступили наукові праці класиків економічної теорії, теорії організації управління підприємством, роботи провідних вітчизняних і зарубіжних вчених з питань управління маркетингом. У процесі дослідження використовувалися методи аналізу та синтезу – для обґрунтування теоретичних положень дисертації щодо визначення основних різновидів організаційних структур маркетингу; системний підхід та методи формальної логіки − для дослідження змісту понять “маркетинг”, “організаційна структура маркетингу”, “кадрове забезпечення маркетингової діяльності”; багатовимірний факторний аналіз – для визначення й оцінки впливу латентних факторів на здійснення маркетингової діяльності; метод “дерева” функцій – для обґрунтування типових і дублюючих функцій організаційних структур маркетингу; функціонально-вартісний аналіз – для вибору раціональної організаційної структури маркетингу на підприємстві; експертні методи – для оцінки якісних показників маркетингової діяльності підприємств, що аналізувалися. Практичні розрахунки виконано за допомогою програмного пакета Microsoft Excel і пакета прикладних програм STATISTICA.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні та розробленні теоретичних положень і методичних підходів до розвитку організаційних структур маркетингу на машинобудівних підприємствах.

Положення наукової новизни полягають у такому:

одержали подальший розвиток:

методичний підхід до вибору раціональної організаційної структури маркетингового підрозділу промислового підприємства, відмітною рисою якого є використання функціонально-вартісного аналізу для визначення сукупності маркетингових функцій з виділенням їх узгодженого складу залежно від рівня значущості, витрат на виконання кожної та специфіки діяльності підприємства (галузева приналежність, форма власності), що дозволить знизити витрати на функціонування маркетингового підрозділу;

система принципів розвитку організаційних структур маркетингу підприємства, в якій виділено додаткові принципи: інноваційності, оперативності, пріоритетності, інформаційного забезпечення, використання яких дозволить інтенсифікувати маркетингову діяльність і забезпечить економію витрат на її організацію;

удосконалено:

класифікацію функцій організаційних структур маркетингу завдяки введенню нових класифікаційних ознак: ступінь розповсюдження, рівень підпорядкованості, тривалість виконання маркетингових функцій, етапи здійснення маркетингової діяльності; за існуючими класифікаційними ознаками уточнено види функцій: за сферою застосування – зовнішня та внутрішня, за ступенем важливості – другорядна та дублююча, за ступенем впливу на результати – непотрібна і зайва, що є основою технології здійснення функціонально-вартісного аналізу;

порядок визначення й оцінки латентних факторів впливу на організацію і розвиток маркетингової діяльності промислового підприємства завдяки введенню в процес здійснення багатовимірного факторного аналізу нового етапу – перегрупування факторів в організаційно-технологічний, фінансово-економічний і маркетинговий блоки, що дозволить підвищити об’єктивність отриманих результатів і створить підстави для оцінювання рівня раціональності формування маркетингового підрозділу;

підхід до вибору форм кадрового забезпечення організаційних структур маркетингу, відмітною рисою якого є запропонована матриця, що враховує види маркетингових функцій і часовий інтервал їх виконання, застосування якої дозволить визначити доцільність використання сучасних форм кадрового забезпечення маркетингових підрозділів – аутсорсингу, лізингу персоналу, послуг консалтингових компаній в умовах динамічного середовища промислових підприємств;

організаційне забезпечення адаптації виконання маркетингових функцій до мінливості зовнішнього середовища промислового підприємства, особливістю якого є створення в організаційній структурі управління підприємством “групи кадрового моніторингу”, яка підпорядковується керівнику маркетингового підрозділу.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що на основі запропонованих методичних підходів до розвитку організаційних структур маркетингу можна досягти підвищення результативності маркетингової діяльності з урахуванням потреб зовнішнього бізнес-середовища для підвищення ефективності функціонування промислових підприємств України. Пропозиції та рекомендації щодо вибору раціонального організаційного забезпечення маркетингової діяльності завдяки використанню функціонально-вартісного аналізу були впроваджені у ЗАТ “КАМАЗ-УТК” (довідка № 25/300-ГЕ від 30.06.06); пропозиції щодо впровадження матриці кадрового забезпечення розвитку організаційних структур маркетингу знайшли практичне використання в діяльності КП “Харківське конструкторське бюро з двигунобудування” (довідка № 351-15/63 від 22.06.06). Основні положення дисертаційної роботи використані для поглиблення теоретично-методичного забезпечення навчального процесу на кафедрі соціології та психології управління Харківського національного економічного університету при викладанні дисципліни “Методи і технології емпіричних досліджень” для підготовки магістрів за спеціальністю 8.050109 “Управління персоналом та економіка праці” (спеціалізація “Соціологія та психологія управління персоналом”) (довідка № 83/08-22 від 21.01.08).

Особистий внесок здобувача. Усі теоретичні та практичні результати одержані автором одноособово. Конкретний особистий внесок здобувача в роботах, що виконані у співавторстві, зазначений у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень, висновки та рекомендації, що включені до дисертації, оприлюднені на міжнародних і міжвузівських науково-практичних конференціях: Міжнародній науковій конференції молодих вчених та студентів “Молодь України і соціально-орієнтована економіка” (Харків, 2004 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції “Управління людськими ресурсами: проблеми теорії та практики” (Київ, 2005 р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції Наука і освіта без меж – 2005” (Дніпропетровськ, 2005 р.).

Публікації. Основні результати й висновки дисертації знайшли відображення у 10 наукових працях (7 статей у виданнях, що визнані ВАК України фаховими з економіки, і 3 публікації за матеріалами науково-практичних конференцій). Загальний обсяг публікацій – 3,29 ум.-друк. арк., особисто автору належить 2,56 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел на 13 сторінках. Робота викладена на 283 сторінках машинописного тексту, містить 20 таблиць (з них 5 таблиць займають 7 повних сторінок), 22 рисунки (з них 7 рисунків займають 7 повних сторінок), список використаних джерел з 245 найменувань – на 13 сторінках і 5 додатків – на 74 сторінках. Обсяг основного тексту дисертації становить 182 сторінки.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)