ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ




  • скачать файл:
Название:
ПОДАТКОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІКОЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано його мету, об’єкт та предмет, основні завдання, визначено наукову новизну роботи, її теоретичне та практичне значення, наведено дані щодо апробації та публікації результатів дослідження, вказано структуру та обсяг роботи.

У першому розділі „Теоретичні основи та об᾿єктивні передумови податкового регулювання економічної діяльності” досліджено вплив податків на розвиток економіки, що дозволило обґрунтувати положення про їх здатність виконувати у сучасних умовах такі функції в системі державного управління економікою: фіскальну та регулятивну. Перша – є традиційною для податкових систем протягом декількох століть розвитку ринкових відносин і достатньо розробленою в теорії оподаткування; друга – стає об’єктом уваги на межі ХІХ−ХХ ст.

Незважаючи на численність наукових досліджень щодо системи державного управління економікою, на сьогодні недостатньо здійснено прикладних розробок у сфері функціонування механізму податкового регулювання, а також його складових. Механізм податкового регулювання економічної діяльності може бути представлений у такому вигляді: функції (стимулююча та стримуюча); метод (нормативно-правовий); важелі (коло суб’єктів оподаткування, коло об’єктів оподаткування, база оподаткування, кількість податків і зборів); інструменти (шкала оподаткування, ставки податків, строки сплати, податкові пільги, неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

Залежно від того, який результат вчені прагнуть отримати в результаті експлуатації механізму податкового регулювання, виділяють такі об’єкти податкового регулювання: держава, підприємство, людина. Спираючись на вагомі здобутки науковців протягом останніх 50-и років, вважаємо, що первинним об’єктом аналізу взаємозв᾿язку податкової системи та економіки є людина. У світовій економічній науці, зокрема її ліберальній школі, є багато вчених, що вказують на першорядну і вирішальну роль людини в економіці (В. Автономов, Л. Мізес, Г. Роузен). В Україні проблемам впливу податкової політики на населення держави багато праць присвятили В. Андрущенко, З. Варналій, О. Данілов, Ю. Іванов, С. Каламбет, Т. Калінеску. К. Швабій. Проте, визначенню місця людини як реального суб’єкта аналізу економічних процесів науковці не приділяли достатньої уваги. Також потребує дослідження питання наслідків податкового регулювання економічної діяльності саме для людини як базового суб᾿єкта економіки.

На нашу думку, економічна діяльність – це усвідомлена діяльність людини у сфері господарства, що викликана необхідністю задовольняти свої потреби, полягає у експлуатації факторів виробництва, призводить до певних змін у структурі продуктивних сил і виробничих відносин, безпосередньо впливає на економіку підприємства, регіону, галузі чи держави в цілому.

Формами економічної діяльності є наймана праця та підприємницька діяльність. Суб᾿єктами – найманий працівник, підприємець, власник. Види економічної діяльності визначені у КВЕД ДК 009:2010. Результатами економічної діяльності пропонуємо ввжати доходи населення у вигляді заробітної плати, прибутку, доходи від власності (одержані).

Індикатором функціонування механізму податкового регулювання є податкове навантаження на економічну діяльність. Саме поняття податкового навантаження в економічній теорії є недостатньо розроблене. Найчастіше основою твердження про надмірний його розмір щодо українських виробників чи споживачів слугує факт наявності багатьох видів податків і величина податкових нарахувань.

 

На нашу думку, податкове навантаження на економічну діяльність − це сукупність кількісних та якісних характеристик функціонування механізму податкового регулювання у системі державного управління економікою. З огляду на об’єкт дослідження, до податкових надходжень від економічної діяльності пропонуємо відносити лише ті, обов᾿язок зі сплати яких лягає, згідно з законодавством, на людину (фізичних осіб), а саме: податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок з суб᾿єктів малого підприємництва, єдиний соціальний внесок, інші податки і збори.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

ГБУР ЛЮСЯ ВОЛОДИМИРІВНА АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ТА ОХОРОНИ ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА