СТРАТЕГІЯ ЦІНОУТВОРЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ПОБУТОВИХ ПОСЛУГ




  • скачать файл:
Название:
СТРАТЕГІЯ ЦІНОУТВОРЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ СФЕРИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ПОБУТОВИХ ПОСЛУГ
Тип: Статья
Краткое содержание:


ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Суттєвою характеристикою життєвого рівня населення країни є рівень споживання різноманітних послуг, серед яких важливе місце належить індивідуальним побутовим послугам, які згідно з Класифікатором видів економічної діяльності в Україні, виділено у самостійну групу. Ринок індивідуальних побутових послуг в Україні є одним з найбільш динамічних. В той же час ефективність діяльності підприємств, що надають індивідуальні побутові послуги, є досить низькою у порівнянні із підприємствами сфери послуг України в цілому. Важливою умовою подальшого швидкого розвитку ринку індивідуальних побутових послуг та зростання ефективності діяльності підприємств, що надають ці послуги, є забезпечення ефективного ціноутворення на окремі види послуг. Таке ціноутворення має виходити не тільки із поточних умов господарювання, а й носити перспективний стратегічний характер та забезпечувати реалізацію стратегічних цілей розвитку кожного з підприємств сфери індивідуальних побутових послуг. На жаль, цим питанням підприємства індивідуальних побутових послуг України приділяють недостатньо уваги.

Проблема розробки стратегії ціноутворення підприємствами реального сектору економіки досить широко досліджувалась останніми роками в науковій літературі. Зокрема, ці питання висвітлені в працях відомих західних економістів – Г. Армстронга, Г. Асселя, Д. Дея, П. Дойля, Ф. Котлера, Т. Негла, Р. Холдена; російських дослідників В. Герасименко, В. Осипова, І. Ліпсіца, Г. Тактарова, Є. Уткіна, А. Цацуліна, Г. Чубакова, Н. Шуляка; українських науковців О. Березіна, І. Брітченко, А. Войчака, М. Войнаренка, В. Корінєва, Н. Куденко., Я. Литвиненко, І. Маркіної, А. Павленко, В. Перебийноса, Є. Рогатенюк, Ю. Тормоси, Л. Чорної та інших.

Проте слід зазначити, що в сучасних дослідженнях методологічні засади та методичні рекомендації щодо формування стратегії ціноутворення підприємств сфери послуг взагалі, і індивідуальних побутових послуг зокрема, розглянуто недостатньо: не визначені особливості функціонування цих підприємств і продукту, що вони виробляють, які впливають на процес ціноутворення; не адаптовані методологічні принципи розробки та види цінових стратегій, що притаманні саме цим підприємствам; недостатньо розглянуто методологічні основи та методичні підходи до стратегічної цінової сегментації ринку послуг; відсутні методичні рекомендації з питань прогнозування структури цін на окремі види послуг, що забезпечують ефективну реалізацію обраних цінових стратегій підприємств зазначені сфери економічної діяльності.

Актуальність, теоретична та практична значимість проблеми, недостатня розробленість окремих її питань обумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ та Хмельницького національного університету за темами: “Вплив розвитку матеріально-технічної бази торговельних підприємств на процеси ціноутворення” (номер державної реєстрації 0106U005093), “Формування та дослідження ефективних систем ціноутворення” (номер державної реєстрації 0107U002757), “Дослідження стану виробничого, соціального, економічного та рекреаційного потенціалів міста Хмельницького” (номер державної реєстрації 0105U000726), “Стратегія розвитку міста Хмельницького на 2006-2015 роки та механізм її реалізації” (номер державної реєстрації 0105U007229) . У межах досліджень автором розроблено методичні рекомендації по формуванню цінової стратегії підприємств сфери індивідуальних побутових послуг з урахуванням тенденцій цінової динаміки на ринку індивідуальних побутових послуг України;.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування методологічних засад та розробка методичного інструментарію формування стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг, спрямованих на забезпечення їх динамічного та ефективного розвитку.

Для досягнення визначеної мети у дисертаційній роботі поставлено і вирішено наступні завдання:

  • теоретичне обгрунтування економічної сутності поняття „індивідуальні побутові послуги” та їх класифікації;

  • визначення концептуальної сутності поняття та особливостей формування ціни індивідуальних побутових послуг;

  • обґрунтування методологічних засад стратегічного управління ціноутворенням на підприємствах сфери індивідуальних побутових послуг;

  • дослідження основних тенденцій цінової динаміки на ринку індивідуальних побутових послуг України на сучасному етапі;

  • розробка методичного підходу до вибору стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг;

  • обґрунтування стратегічної цінової сегментації ринку індивідуальних побутових послуг;

  • формування методичних засад прогнозування структури цін на індивідуальні побутові послуги.

Об’єктом дослідження є процес формування стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг.

Предметом дослідження є методологічні засади та методичний інструментарій розробки стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є положення теорії управління та економічних наук, дослідження вітчизняних та зарубіжних вчених у сфері ціноутворення та функціонування підприємств сфери послуг.

Вирішення поставлених завдань у дисертації здійснено за допомогою таких загальнонаукових принципів і методів: абстракції та аналогії, за допомогою якого визначено сутність та види індивідуальних побутових послуг; економіко-статистичного – при визначенні динаміки рівня середніх цін та тенденцій зміни структури цін; економіко-математичного моделювання - при прогнозуванні структури цін; комплексно-цільовий підхід і системний аналіз – при розробці методики вибору стратегії ціноутворення; ситуаційний підхід – при обґрунтуванні стратегічної цінової сегментації ринку; соціологічні методи – при визначенні взаємозв’язку основних видів цінової стратегії, які обираються підприємствами.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативно-правові акти Верховної ради України і Кабінету міністрів України, офіційні матеріали Державного комітету статистики України, науково-методичні публікації в періодичній пресі, довідкова і монографічна література, звіти про результати господарської діяльності підприємств, матеріали особистих досліджень автора, дані мережі Inte
et
. Для оцінки ефективності ціноутворення на підприємствах сфери індивідуальних побутових послуг проведено обстеження 31 підприємства Вінницької області.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретичному обґрунтуванні та практичному вирішенні комплексу питань формування стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг України. Найбільш істотні результатами, що отримані в процесі дослідження, визначають її наукову новизну та виносяться на захист, полягають у наступному.

Вперше:

- запропоновано методичний підхід до вибору стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг, який полягає в обґрунтуванні матриці вибору виду цінової стратегії на засадах системного аналізу в залежності від результатів стратегічного аналізу його цінової позиції, що дозволяє забезпечити ефективність реалізації кожного виду цінових стратегій підприємствами сфери індивідуальний побутових послуг;

- визначено систему стратегій ціноутворення за конкретними видами індивідуальних побутових послуг, що спрямовані на реалізацію обраної цінової стратегії кожного виду на основі-комплексно-цільового підходу, що дає можливість реалізувати конкретні цілі цінової стратегії підприємства з урахуванням її цінності, специфіки споживання, можливостей місцевого ринку, складу його цільових сегментів та деяких інших факторів.

Удосконалено:

- методику прогнозування структури цін на індивідуальні побутові послуги на підставі систематизації видів індивідуальних побутових послуг з введенням до неї таких класифікаційних ознак, як «ступінь стандартизації параметрів послуги, що надається», «місце надання послуги», «рівень елітарності послуги» із використанням економіко-математичного моделювання з метою систематизації видів цін на індивідуальні побутові послуги шляхом введення таких класифікаційних ознак, як «рівень узагальнення ціни», «час визначення ціни», що дозволяє підвищити ефективність функціонування підприємств сфери індивідуальних побутових послуг;

- методику цінової сегментації ринку індивідуальних побутових послуг в розрізі таких напрямів як показники оцінки маркетингу сегментів, маркетингу ринкових ніш, локального маркетингу та конкретних критеріїв вибору цінових сегментів ринку, за допомогою яких підприємство може здійснювати свою діяльність у стратегічній перспективі на основі ситуаційного підходу;

- обґрунтування системи напрямів позиціювання окремої індивідуальної побутової послуги в кожному обраному ціновому сегменті ринку за її параметрами, кваліфікацією персоналу, пунктом надання послуги, формуванням цінового іміджу, що дозволяє практично використовувати характеристики, диференційовані в процесі позиціювання індивідуальних побутових послуг з метою визначення цінових меж та коефіцієнтів цінового розриву на послугу в окремих цільових сегментах ринку.

Одержало подальший розвиток:

- понятійно-категоріальний апарат, пов’язаний із формуванням стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг, зокрема, «послуга», «індивідуальна побутова послуга», «ціна послуги», «цінова стратегія підприємства сфери індивідуальних побутових послуг», «стратегія ціноутворення по окремому виду індивідуальної побутової послуги», що дозволяє вдосконалити кореспондування системи основних понять, пов’язаних із стратегічним управлінням ціноутворенням, із понятійним апаратом сучасної парадигми теорії стратегічного менеджменту;

- дослідження основних тенденцій цінової динаміки на сучасному ринку індивідуальних побутових послуг України з використанням економіко-статистичних методів, що дало змогу охарактеризувати особливості зміни рівня і структури цін на послуги та ефективність ціноутворення за окремими видами послуг в регіональному розрізі й створити інформаційно-методичне підґрунтя для якісного прогнозування;

- концептуальні підходи до обґрунтування методичних засад стратегічного управління ціноутворенням на підприємствах сфери індивідуальних побутових послуг шляхом систематизації основних факторів, що потребують дослідження в процесі стратегічного цінового аналізу, з виділенням таких груп, як макроекономічні фактори; фактори, що характеризують відповідний вид ринку послуг; фактори, що характеризують умови ціноутворення на підприємстві; фактори, що характеризують ціноутворюючі елементи по конкретному виду послуги з метою ефективізації цінової сегментації ринку індивідуальних побутових послуг ;

- теоретико-методологічні підходи до визначення сутності та особливостей формування ціни на індивідуальні побутові послуги на основі систематизації основних елементів ціни, з метою удосконалення процесу прогнозування їх структури в розрізі поточних витрат, податкового навантаження, прибутку.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці методичних підходів і практичних рекомендацій щодо формування стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг. Основні наукові положення, викладені в дисертації, доведені до рівня методичних розробок і практичних рекомендацій, які можна використовувати на практиці з метою оцінки ефективності стратегії ціноутворення підприємств сфери індивідуальних побутових послуг та вдосконалення механізму її формування.

До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать такі: побудова блок-схеми процесу стратегічного управління ціноутворенням на підприємствах сфери індивідуальних побутових послуг; визначення системи основних та допоміжних цілей стратегічного управління ціноутворенням; вибір конкретних видів цінової стратегії підприємства та стратегій ціноутворення за конкретним видом індивідуальних побутових послуг; здійснення сегментування та вибір цільових сегментів ринку окремих видів послуг; прогнозування структури цін на індивідуальні побутові послуги.

Методичні та практичні результати дисертації використані Вінницькою міською радою при вдосконаленні механізму системи управління стратегічного розвитку торгівлі м. Вінниці та стратегічного ціноутворення сфери індивідуальних послуг (довідка № 6-32/308 від 18.09.2007 р.); СКП “Хмельницька міська ритуальна служба” (довідка № 23 від 22.10.2007р.); КП “Вінницька спеціалізована ритуальна служба” (довідка № 31 від 17.12.2007р.).

Результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ при викладанні дисциплін “Ціноутворення”, “Економіки підприємства” та “Економіка торговельного підприємства” (акт впровадження № 88/1 від 20.11.07 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею. Сформульовані та запропоновані в роботі рекомендації та пропозиції отримані автором самостійно на основі дослідження процесу управління підприємств сфери індивідуальних побутових послуг. З наукових праць, що видані у співавторстві, в дисертації використано тільки ті ідеї та положення, котрі є результатом особистої роботи здобувача і становлять індивідуальний внесок автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та наукові результати дослідження доповідалися та отримали схвалення на 7 науково-практичних конференціях, в тому числі: ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти” (м. Полтава, 2006р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Пріоритети економічного розвитку України: історія і сьогодення” (м. Вінниця, 2007р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасний стан і тенденції розвитку економіки регіонів в контексті Євроінтеграційних процесів” (м. Ялта, 2007р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції “Конкурентоспроможність людського потенціалу за умов розвитку міжнародних інтеграційних процесів” (м. Хмельницький, 2007р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Маркетинг в малому та середньому бізнесі” (м. Полтава, 2007 р.); V міжнародній науково-практичній конференції “Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Черкаси, 2008р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Резерви підвищення ефективності діяльності підприємств та організацій у ХХІ столітті” (м. Кіровоград, 2008 р.).

Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано 9 наукових праць (з них 2 у співавторстві) загальним обсягом 3,1 друк. арк., з яких автору особисто належить 2,1 друк. арк., у тому числі 6 статей у наукових фахових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, що налічує 160 найменувань і додатків. Обсяг основного тексту дисертації становить 161 сторінки. Дисертація містить 41 таблицю та 13 рисунків (з яких 6 таблиць розміщені на 8 окремих сторінках), 7 додатків на 7 сторінках.

 

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)