ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ РЕСУРСОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РЯТУВАЛЬНОЇ СЛУЖБИ МНС УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ РЕСУРСОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РЯТУВАЛЬНОЇ СЛУЖБИ МНС УКРАЇНИ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Протягом усього періоду з часу набуття незалежності нашою державою одним із гострих та актуальних питань для України залишається питання забезпечення її національної безпеки з огляду як на зовнішні, так і на внутрішні чинники. Одним із пріоритетів національних інтересів України є забезпечення техногенно безпечних умов життєдіяльності громадян і суспільства.

В Україні дотепер зберігається високий рівень техногенної та природної небезпеки, зокрема протягом 2007 р. зареєстровано 386 надзвичайних ситуацій, найбільш резонансними з яких були: аварія на залізничному перегоні Красне-Броди, внаслідок якої відбувся виток 300 т жовтого фосфору; лісові пожежі у Херсонській області та АР Крим, унаслідок яких знищено 7400 га лісових насаджень; вибух газу в житловому будинку в м. Дніпропетровську, де загинуло 23 особи; аварія в Керченській протоці, де відбувся виток 3000 т мазутовмісної суміші; вибухи метаново-повітряної суміші на шахті ім. О.Ф. Засядька (м. Донецьк), де загинуло 106 гірників. Отже, надзвичайні ситуації завдають втрат суспільству та громадянам, а невчасна або непрофесійна їх ліквідація ще й призводить до катастрофічного збільшення збитків.

Головним органом у системі центральних органів виконавчої влади щодо забезпечення реалізації державної політики у сфері запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, ліквідації їх наслідків є Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (МНС України), яке є головним розпорядником відповідних фондів бюджетних коштів, що виділяються державою для виконання цих функцій.

Утримання МНС України здійснюється за рахунок коштів загального та спеціального фондів Державного бюджету. Для запобігання надзвичайним ситуаціям у 2008 р. МНС України доведено граничні обсяги видатків загального фонду у сумі 3303,23 млн. грн. та 529,09 млн. грн. спеціального фонду при нормативній потребі 6656,08 млн. грн. Важливість питання недостатності фінансування МНС України підтверджується також цільовою «Програмою запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру», яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 р. № 1198. Між тим наскільки ефективно використовуються наявні фінансові ресурси, не досліджено. 

Керівництвом держави визначено, що кожна гривня бюджетних коштів має працювати на забезпечення сталого економічного розвитку та добробуту народу. Таким чином, питання раціонального використання одержаних бюджетних коштів (ресурсів) для запобігання та реагування на надзвичайні ситуації підрозділами оперативно-рятувальної служби МНС України є важливим. У механізмі забезпечення необхідним ресурсом підрозділів МНС України значну роль відіграє складання кошторису підрозділу. Але на даний час в основі кошторисів цих підрозділів МНС відсутнє наукове обґрунтування положень стосовно основних статей витрат. Необхідним є  також пошук резервів підвищення готовності до виконання ними функціональних обов’язків. У зв’язку з цим актуальним є дослідження ресурсозабезпечення, ефективності використання бюджетних коштів та обґрунтування розміру витрат бюджету держави, зокрема при фінансуванні МНС України.

Важливими у цьому напрямі є дослідження вітчизняних учених: І.О. Александрова, О.І. Амоші, О.М. Алимова, Я.Г. Берсуцького, І.П. Булєєва, Г.К. Губерної, В.М. Гейця, В.Г. Герасимчука, В.М. Гриньової, Б.М. Данилишина, Ф.І. Євдокимова, М.М. Лепи, Ю.В. Макогона, В.В. Микитенко, О.Ф. Новікової, П.С. Пашковського, М.Г. Чумаченка.

Значний внесок у вивчення проблеми рерурсозабезпечення оперативно-рятувальної служби зробили російські вчені – М.М. Брушлинський, Ю.М. Глуховенко, О.В. Матюшин, А.К. Мікєєв. При цьому ряд питань використання ресурсів на забезпечення національної безпеки держави та їх окремих аспектів залишаються маловивченими.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження проводились у рамках виконання «Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2002 р. № 870, а також науково-дослідних робіт Українського науково-дослідного інституту пожежної безпеки МНС України за темою «Аналіз правового забезпечення управління фінансами у сфері цивільного захисту» (номер держреєстрації 0105U003606), Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля МНС України за темою «Розробка методики фінансового планування та здійснення видатків по забезпеченню діяльності всієї системи МНС України» (номер держреєстрації 0106U011789) та Державної академії статистики, обліку та аудиту Держкомстату України за темою «Організація і методологія обліку, аналізу та аудиту господарської діяльності підприємств» (номер держреєстрації 0104U009820). Внесок автора полягає у розробці методології дослідження ресурсозабезпечення підрозділів та ефективного потенціалу служби. Обраний напрям наукових досліджень безпосередньо пов’язаний із тематикою науково-дослідних робіт, спрямованих на виконання Програми розвитку системи освіти та наукової діяльності навчальних закладів і навчально-методичних установ МНС України на 2003-2008 рр. (наказ МНС України від 11.09.2003 р. № 338, рішення колегії Міністерства від 29.04.2004 р. № 18 «Про стан освітянської науки, її місце у забезпеченні діяльності підрозділів МНС та подальші перспективи її розвитку»).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні і розробці теоретичних підходів та практичних рекомендацій щодо ефективності використання ресурсного забезпечення підрозділів МНС України, прийняття ефективних управлінських рішень, спрямованих на своєчасне та якісне виконання підрозділами оперативно-рятувальної служби їх основних завдань.

Для досягнення поставленої мети вирішено такі науково-практичні задачі:

узагальнено теоретичні та методичні засади системи ресурсного забезпечення оперативно-рятувальної служби МНС України з метою пошуку підходів до оптимального вирішення проблеми;

визначено особливості фінансового, кадрового і технічного забезпечення підрозділів МНС України на прикладі окремих областей;

створено методичні підходи до аналізу ефективності ресурсозабезпечення підрозділів оперативно-рятувальної служби для подальшого їх удосконалення;

визначено критерії ефективності використання бюджетних коштів у ресурсозабезпеченні оперативно-рятувальної служби, які дозволили оптимізувати витрати і втрати від надзвичайних ситуацій;

удосконалено методику аналізу з використанням зазначених критеріїв для посилення контролю за ресурсозабезпеченням та прийняття ефективних управлінських рішень;

розроблено алгоритм техніко-економічної моделі, який дозволив визначити рівень збитків при різних можливостях ресурсозабезпечення та оптимізувати витрати на утримання оперативно-рятувальної служби МНС України;

проаналізовано резерви ресурсозабезпечення та визначено методичні підходи до додаткових джерел забезпечення заходів, пов’язаних із попередженням та ліквідацією надзвичайних ситуацій в Україні з метою зменшення їх кількості та збитків від надзвичайних ситуацій в Україні.

Об’єктом дослідження є діяльність Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи,  яка пов’язана з використанням бюджетних коштів оперативно-рятувальними підрозділами.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних, методичних і практичних питань, що визначають ефективність ресурсного забезпечення оперативно-рятувальних підрозділів МНС України.

Методи дослідження. У процесі дослідження використано методи: системного, статистичного, економічного, фінансового аналізу, зокрема традиційних логічних прийомів (при аналізі ресурсозабезпечення підрозділів); економіко-математичного (при аналізі трудових ресурсів підрозділів) та імітаційного моделювання в управлінні матеріальними ресурсами (для визначення залежності рівня збитків від ресурсозабезпечення та оптимізації витрат); експертних оцінок (при розробці критеріїв оптимізації ресурсозабезпечення). Застосовувалися прийоми спостереження, групування, класифікації та графічного зображення результатів.

Теоретичною основою дисертації є фундаментальні основи економічної теорії, теорія економіки підприємства, практичний досвід зарубіжних та вітчизняних учених у галузі економічного та фінансового аналізу ефективності, досвід спеціалістів-практиків з питань бюджету, організаційно-правових проблем фінансового ресурсного забезпечення підрозділів МНС України, системний підхід до вивчення економічних процесів, де фінансово-економічні відносини розглядаються як системне явище з обов’язковим аналізом функцій і взаємодіючих елементів фінансового забезпечення.

Інформаційною базою дослідження є нормативно-правове забезпечення реалізації складових фінансового механізму в підрозділах МНС України: Конституція України, закони України, укази Президента України, постанови Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, накази Міністерства фінансів України та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, щорічні доповіді про стан захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру МНС України, досвід функціонування оперативно-рятувальної служби, результати міжнародних, державних та регіональних науково-практичних конференцій, офіційні статистичні дані за 2000-2007 роки.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні та розробці науково-практичних положень щодо використання фінансових, трудових та матеріальних ресурсів для виконання основних завдань оперативно-рятувальною службою МНС України. Суттєвими результатами, що характеризують наукову новизну дослідження, є такі:

уперше:

визначено критерії ефективності ресурсного забезпечення оперативно-рятувальних підрозділів Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, що дозволило вдосконалити методику дослідження ресурсозабезпечення, яка додатково включає аналіз наявних ресурсів та збитків і оцінку найменшого рівня втрат при оптимальному забезпеченні ресурсами;

розроблено багатофакторну модель для аналізу ефективності функціонування підрозділів МНС України з метою оптимізації рівня ресурсозабезпечення. Вона базується на визначенні та врахуванні факторів, які викликають збільшення ризику виникнення надзвичайних ситуацій, оскільки ресурс залежить від рівня ризику;

побудовано стохастичну факторну модель взаємозв’язку між збитками від надзвичайних ситуацій та пожеж і фінансовим ресурсозабезпеченням, яка дає змогу оцінити ефективність діяльності при різних обсягах фінансування;

удосконалено:

методичні підходи до аналізу ресурсозабезпечення оперативно-ряту­вальних підрозділів, які надають можливість визначати оптимальний загальний обсяг ресурсів та розподілити кошти за статтями витрат при плануванні видатків;

методологію нормування чисельності підрозділів оперативно-рятуваль­ної служби, яка дозволяє обґрунтовано планувати кількісний склад персоналу та базується не на чисельності населення, а на рівні ризику виникнення надзвичайних ситуацій та їх розміру;

методичні підходи до економічного механізму створення додаткових джерел ресурсозабезпечення заходів, пов’язаних із попередженням та ліквідацією надзвичайних ситуацій в Україні, які дозволяють зменшити ймовірність виникнення і масштаби збитків від техногенних аварій;

дістали подальшого розвитку:

методи планування бюджету Головних Управлінь МНС України, зокрема при використанні методики аналізу ресурсозабезпечення оперативно-рятувальної служби. Сутність їх полягає у визначенні рівня оптимального ресурсозабезпечення та науково обґрунтованих нормативах залежно від ступеня ризику;

економічне забезпечення заходів, пов’язаних із попередженням та ліквідацією надзвичайних ситуацій в Україні, що базуються на концепції сталого розвитку і визначають розмір відрахувань або використання підприємствами коштів на заходи щодо зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій пропорційно ймовірності та масштабам.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що впровадження в практичну діяльність підрозділів МНС України методичних підходів до дослідження ефективності використання бюджетних коштів підвищить якість і своєчасність ресурсозабезпечення та сприятиме професійності виконання функціональних обов’язків особовим складом. Розроблені наукові положення щодо ресурсозабезпечення підрозділів МНС України можуть використовуватися для розробки та вдосконалення нормативних документів; пропозиції сприятимуть науковому обґрунтуванню нормативної потреби коштів для забезпечення заходів попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та їх ефективному перерозподілу.

Результати дослідження впроваджено у планування бюджету підрозділів МНС України (довідка Департаменту економіки та фінансів МНС України № 25/2-893 від 07.12.2006 р.), використано у науково-дослідних роботах «Розробка методики фінансового планування та здійснення видатків по забезпеченню діяльності всієї системи МНС України» (довідка Департаменту освіти, науки та прогнозування МНС України № 04-6232/291 від 29.03.2007 р.) та «Аналіз правового забезпечення управління фінансами у сфері цивільного захисту» (акт впровадження результатів дисертаційної роботи від 16.03.2007 р., виданий Українським науково-дослідним інститутом пожежної безпеки МНС України).

Матеріали дослідження використовуються у навчально-виховному процесі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності при розробці програм та тематичних планів на відповідних кафедрах (довідка № 2/1424 від 26.10.2007 р.), а також при підготовці підручника «Економіка цивільного захисту».

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною, завершеною роботою. Особистий внесок дисертанта полягає у постановці мети і завдань досліджень, формулюванні ідеї роботи, основних наукових положень, проведенні досліджень, узагальненні результатів, удосконаленні методики аналізу ресурсозабезпечення оперативно-рятувальної служби. Внесок автора у колективні опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертаційного дослідження. Основні положення та висновки роботи доповідалися на науково-практичних конференціях: Міжнародна наукова конференція «Соціально-економічні наслідки ринкових перетворень у постсоціалістичних країнах» (м. Черкаси, 2003 р.),  Науково-практична конференція «Пожарная безопасность 2003» (м. Харків, 2003 р.), ІІ та V Наукові конференції, присвячені пам’яті О.С. Бородкіна (м. Київ, 2004 р., 2007 р.), ІІІ, ІV Міжнародні науково-практичні конференції «Чрезвычайные ситуации: предупреждение и ликвидация»  (Республіка Білорусь, м. Мінськ, 2005 р., 2007 р.), ХІХ Науково-практична конференція з питань боротьби з пожежами «Пожарная безопасность многофункциональных и высотных зданий и сооружений» (Російська Федерація, м. Москва, 2005 р.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 20 робіт, з них 6 наукових статей у фахових виданнях, 10 тез доповідей у матеріалах науково-практичних конференцій, семінарів. Опублікована заявка на винахід № а 200601863 від 21.02.2006 р. «Спосіб визначення оптимального рівня бюджетного фінансування оперативно-рятувальної служби». Загальний обсяг публікацій 7,39 д.а., з них особисто автору належить 5,69 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Основний текст викладено на 186 сторінках, робота містить 29 таблиць на 28 сторінках; 35 рисунків та схем на 32 сторінках, 12 додатків на 33 сторінках. Список використаних джерел включає 197 найменувань на 18 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)