РЕСУРСОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
РЕСУРСОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Економічні ресурси є основою виробництва споживчих благ, що в свою чергу задовольняє все зростаючі потреби людей. В силу природних, виробничих та людських факторів, виробничі ресурси є обмеженими. В свою чергу кожна стадія життєвого циклу підприємств має особливу систему ресурсозабезпечення. Зародження потребує значних фінансових, та як наслідок їх використання – виробничих ресурсів. На етапі становлення з’являється потреба в сировинних ресурсах: встановлюються зв’язки з постачальниками, здійснюється розрахунок потрібних норм використання. На стадії росту залучаються всі наявні ресурси підприємства: фінансові, технічні сировинні, останні з яких становлять найбільшу частку. Затрачені фінансові ресурси авансуються в життєвий цикл, тому вони відновлюються в процесі кругообороту. Стадія насичення говорить про гальмування масштабів виробництва та зниження рівня використання ресурсів; стадія спаду передує ліквідації підприємства чи його подальшій реорганізації, тому знову, як на першій стадії зародження, сировинні та технічні ресурси не виконують своєї головної ролі, а на перший план виступають фінансові. Таким чином, виробнича діяльність підприємства супроводжується безперервним кругооборотом ресурсів, що є у його розпорядженні.

В умовах командної економіки була відсутня єдина система управління життєвого циклу підприємства, існувала лише послідовність етапів цільового фінансування – використання матеріальних ресурсів – виробництва  та збуту продукції. В ринкових умовах господарювання ще не побудовано системи управління за умов послідовності та завершеності життєвого циклу підприємства. Це свідчить про актуальність та необхідність наукових досліджень проблем системи управління життєвим циклом підприємства для збереження її цілісності та єдності, що є передумовою ефективної господарської діяльності підприємства.

В сучасних умовах господарювання негативний вплив на ресурсозабезпечення промислового виробництва України мають ресурсоємний характер економіки та практично відсутність економічного механізму ресурсозабезпечння, що відбивається на основних економічних показниках роботи промисловості: падінні обсягів виробництва, зростанні ресурсоємності та зниження якості продукції, що виробляється. В цих умовах постала необхідність проведення глибоких теоретичних та прикладних досліджень, спрямованих на розробку науково обґрунтованих рішень і заходів щодо удосконалення ресурсозабезпечення розвитку промислових підприємств, подолання ресурсоємного характеру виробництва.

Наукові публікації засвідчують, що дослідники приділяють увагу проблемам життєвого циклу підприємства, які висвітлені у працях таких вітчизняних вчених, як Воротіна Л. І., Василенко В. О., Міночкіна О. М, Бєліченко А. Ю., Дайновський Ю. А. та зарубіжних – Федерман Р., Борман Д. Дослідження економічних ресурсів висвітлені у працях Базилевича В. Д., Воротіної Л. І., Мочерного С. В., Новицького В. Є., Баликоєва В. З., Євдокимової М. А., Хаматової Л. А. та інших. Проблеми ресурсного забезпечення підприємства досліджені у працях таких вітчизняних та зарубіжних вчених, як Геєць В. М., Панченко Є. Г., Окландер М. А., Іванієнко В. В.  Іванов Н. І., Бреславцева О. В., Сухоруков А. І., Воробйов Ю. М., Холод Б. І., Фролова Л. В., Тридід О. М., Бажин І. І., Сисоєв В. В., Фасоляк Н. Д., Невельов А. М., Касьян І. І., Мате Б., Тиксьє Д., Фірон Х., Ліндерс М., Букан Д.Ж., Кенінгсберг Е. Питання характеристики та особливостей використання матеріальних ресурсів підприємства та для машинобудівних підприємства зокрема, висвітлені у працях таких вітчизняних та зарубіжних вчених, як: Деречін В. В., Дубровін Ф. Є., Павленко В. В., Жуков А. А., Кавецький В. В., Коновалюк Д. М., Коновальчук Р. М., Крупицький Б. А., Кузнецов В. І., Малащенко В. О. Покарев Г. М. Методики аналізу та оцінки процесу ресурсозабезпечення підприємства досліджені у працях таких вчених: Кобринський Г., Сисоєв В., Меджибовська Н.,  Іванов Н. І., Бреславцева О. В., Сухоруков А. І., Окландер М. А., Хромов А. П. Дубровін Ф. Є. та інші. Але, на нашу думку, потребують додаткового теоретичного обґрунтування та практичного узагальнення проблеми ресурсозабезпечення в системі управління життєвого циклу підприємств.

Стан ресурсозабезпеченості промислових підприємств в поєднанні з відсутністю єдиної системи управління життєвого циклу підприємства, нерозв'язаність багатьох аспектів цієї проблеми, нерозвиненість методів їх вирішення з урахуванням умов, що склалися, свідчать про актуальність теми дисертаційного дослідження. Вона охоплює широке коле взаємопов'язаних питань, які мають важливе наукове та практичне значення, що визначило мету та завдання дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану аспірантської підготовки, узгодженого з плановою темою науково-дослідних робіт кафедри менеджменту Європейського Університету Зокрема виконувалася відповідно до теми «Організація та управління стратегічним розвитком промислових підприємств»» (номер державної реєстрації № 0107V002007).

Мета і завдання дослідження. Основна мета дисертаційного дослідження полягає в теоретико-методологічному обґрунтуванні та розробці моделей, методичних і практичних рекомендацій щодо процесу ресурсозабезпечення в системі управління життєвого циклу промислових підприємств, що дає можливість для розв’язання проблем обмеженості економічних ресурсів на тлі відсутності єдиної системи управління життєвого циклу.

Для досягнення поставленої мети передбачено постановку, формулювання та вирішення завдань теоретичного, методичного та практичного характеру, а саме:

-                      посилити теоретико-методологічне обґрунтування ресурсного забезпечення життєвого циклу підприємства;

-                      уточнити економічну сутність та особливості системи управління життєвим циклом підприємства;

-                      дослідити сучасний стан та проблеми розвитку машинобудування в структурі промисловості України;

-                      дослідити життєвий цикл та процес ресурсозабезпечення промислових підприємств машинобудівної галузі регіону;

-                      оцінити сучасну систему ресурсозабезпечення та ресурсовикористання промислових підприємств;

-                      спланувати логістичний цикл процесу ресурсного забезпечення життєвого циклу підприємства;

-                      уточнити механізм подолання обмеженості ресурсів шляхом процесу ресурсозбереження;

-                      вдосконалити методику визначення стану життєвого циклу підприємства з урахуванням процесу ресурсного забезпечення;

-                      розробити модель ресурсного забезпечення відповідно до стану життєвого циклу підприємства.

Предметом дослідження є процес ресурсозабезпечення промислових підприємств в системі управління життєвого циклу.

Об’єктом дослідження є підприємства машинобудівної галузі Вінницького регіону на матеріалах ВАТ «Вінницький завод Пневматика», ВАТ «Вінницький завод тракторних агрегатів», ВАТ «Будмаш», ВАТ «Вінницький завод Металіст», ВАТ «Вінницький інструментальний завод», ВАТ «Барський машинобудівний завод».

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою дослідження є діалектична теорія пізнання та системний підхід до вивчення економічних явищ, процесів. Поставлені в дисертаційній роботі завдання розв'язувались за допомогою наступних методів, прийнятих в економічній науці: діалектичний та абстрактно-логічний (при узагальненні теоретичних і методичних засад процесу ресурсного забезпечення суб’єктів господарювання); аналіз, порівняння, групування, систематизація та узагальнення (при дослідженні сучасного стану машинобудування); метод аналізу показників фінансового стану підприємства (при дослідженні життєвого циклу підприємств). Застосовано економіко - статистичний метод аналізу при виявленні впливу факторів, зокрема на ефективність процесу ресурсозабезпечення, розрахунково-конструктивний та порівняльний; на етапі формування концепції кардинального реформування ресурсного забезпечення в системі управління життєвого циклу підприємства – моделювання, групування, узагальнення та порівняння.

Інформаційною базою дисертаційної роботи стали теоретичні положення вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем теорії та практики ресурсозабезпечення та управління життєвим циклом підприємства, законодавчі та нормативні акти, аналітичні і статистичні матеріали Державного комітету статистики, фактичні дані роботи підприємств та власні дослідження автора.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційної роботи полягає в формуванні концепції кардинального реформування ресурсного забезпечення життєвого циклу підприємства. Новизна проведеного дослідження та особливості доробок автора визначаються такими конкретними результатами.

Вперше:

-                      здійснено теоретико-методологічне обґрунтування ресурсного забезпечення життєвого циклу підприємства;

-                      розроблено модель ресурсного забезпечення підприємства у відповідності до об’єктивних вимог збереження та завершення всіх етапів і життєвого циклу в цілому.

Удосконалено:

-                      процедуру оцінки ефективності процесу ресурсозабезпечення підприємств шляхом визначення рівня ефективності використання ресурсів; оцінки якості та виконання планів матеріально-технічного забезпечення; аналізу системи управління запасами; оцінки постачальників матеріальних ресурсів підприємств.

-                      планування логістичного циклу процесу ресурсного забезпечення життєвого циклу підприємства;

-                      механізм подолання обмеженості ресурсів шляхом аналізу ресурсозбереження з застосуванням сукупності показників, які визначають рівень ефективності використання ресурсів підприємства з застосуванням кореляційно-регресійного аналізу як методу визначення впливу окремих показників на перевитрату ресурсів; оцінки ефективності заходів щодо економії матеріальних ресурсів шляхом виявлення взаємозв’язку причин неефективного використання ресурсів, резервів економії і заходів щодо їх реалізації.

-                      методику визначення стану життєвого циклу підприємства з урахуванням процесу ресурсного забезпечення.

Набули подальшого розвитку:

-                      оцінка ефективності заходів економії матеріальних ресурсів шляхом виявлення взаємозв’язку причин неефективного використання ресурсів, резервів економії і заходів щодо їх реалізації.

-                      модель ресурсного забезпечення підприємства у відповідності до об’єктивних вимог збереження та завершення всіх етапів життєвого циклу та методика визначення стану життєвого циклу підприємства з урахуванням процесу ресурсного забезпечення.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані до використання методичні рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення процесу ресурсного забезпечення в системі управління життєвого циклу підприємств доцільно застосовувати для реформування системи ресурсного забезпечення підприємства у відповідності до стану його життєвого циклу.

Запропоновані методичні розробки автора мають прикладний характер, знайшли практичне застосування на підприємствах машинобудівної галузі Вінницької області. Зокрема на ВАТ «Вінницький завод Пневматика» (довідка №3 від 12.03.2008), ВАТ «Вінницький завод тракторних агрегатів» (довідка №7 від 19.03.2008), ТОВ «Теплогазмонтаж-СК (довідка №4 від 18.03.2008), ТОВ «Амовіо» (довідка №23 від 4.03.2008), ТОВ «Водолій Енергосервіс» (довідка № 9 від 22.03.2008).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, в якій обґрунтовано теоретичні положення, методичні та практичні рекомендації щодо процесу ресурсозабезпечення в системі управління життєвого циклу підприємства. З наукових публікацій, які видані в співавторстві, в дисертації використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача. Конкретний внесок здобувача у ці праці зазначено у переліку за темою.

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень були викладені в доповідях та отримали схвальні оцінки на: конференції «Молодь, освіта і наука» (м. Київ, 2006 р.); третій регіональній конференції «Стратегічна реструктуризація економіки та соціальної сфери (у контексті вступу України до СОТ)» (м. Вінниця 2006 р.) а також на радах спеціалістів підприємств ВАТ «Вінницький завод Пневматика», ВАТ «Вінницький завод тракторних агрегатів» з рекомендаціями щодо процесу ресурсного забезпечення життєвого циклу підприємства, які були прийняті до впровадження.

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковано в 8 друкованих працях загальним обсягом  4,53 друк. арк., з них у наукових фахових виданнях – 6 праць, загальним обсягом 3,55 друк. арк., із них особисто автору належить 2,58 друк. аркушів.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 178 найменувань на 18 сторінках та 66 додатків, які займають 54 сторінки. Основний текст дисертаційної роботи викладено на 183 сторінках, що містять  45 таблиць і 29 рисунків.

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)