РИНОК НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ В СТРУКТУРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
Название:
РИНОК НАУКОВО-ТЕХНІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ В СТРУКТУРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Статья
Краткое содержание:


Загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження. Сучасний етап прискорення науково-технічного прогресу викликає трансформацію всіх соціально-економічних процесів, зокрема зміни у способах і формах суспільного відтворення, модифікацію продуктивних сил і виробничих відносин. За умови сьогодення складним уявляється економічне зростання будь-якої країни без поглиблення інформатизації, посилення ролі інформації в господарсько-економічних процесах, що потребує поширення науково-технологічного обміну і міжнародного трансферту технологій в рамках реалізації інноваційної стратегії економічного розвитку.

В останні роки, коли потреба створення умов переходу до інноваційної моделі розвитку набула актуальності, за даними Держкомстату України, витрати на фінансування науково-технічних робіт в Україні у 2006 р. складали 1-1,3% ВВП, з яких: державний бюджет – 30-35%; власні кошти учасників науково-технічної діяльності – 5-8%; кошти вітчизняних замовників – 32-34%; кошти іноземних замовників – 20-22%; інші джерела – 5-7%. Ці показники обумовлені трансформацією структури національної економіки, що відбувається на тлі сучасного історичного етапу соціально-економічний розвитку, підйому продуктивних сил, постійного зростання продуктивності праці й ефективності виробництва, які базуються на науково-технічному прогресі (НТП), для прискорення якого чимале значення має удосконалення структури наукового потенціалу національної економіки і процесу обміну результатами науково-технічної діяльності. Ці процеси спричинили появу такого економічного феномена сучасності як ринок науково-технічної інформації (РНТІ), перетворення якого в важливий фактор економічного зростання країни обумовлює потребу осмислення його місця і ролі в структурі національної економіки з урахуванням макро- і мікроекономічних аспектів функціонування, результатів наукової, дослідницької і технологічно-підприємницької діяльності людини.

Розвиток інформаційно-економічних відносин, заснованих на інноваційних процесах, який поширюється в сучасних світогосподарських зв'язках, приводить, з одного боку, до доцільності вживання своєчасних заходів щодо розширення українського національного сегменту ринку науково-технічного обміну як органічної складової міжнародного РНТІ, а, з іншого боку, вимагає розробки механізму захисту національних інтересів країни і забезпечення її соціально-економічної й інформаційної безпеки.

Учені відзначають незаперечну роль науково-технічної інформації у різних сферах життєдіяльності сучасної людини. Наукові праці присвячені аналізу, оцінці і дослідженню впливу науково-технічної інформації на розширене відтворення і структуру національної економки взагалі. Теоретико-методологічні основи даної проблеми досліджені такими вітчизняними і закордонними вченими, як: Н.Апатова, С.Архієреєв, Д.Белл, В.Геєць, Дж.Гелбрейт, П.Друкер, В.Іноземцев, М.Кастельс, Д.Ламбертон, К.Маркс, И.Мелюхін, С.Мочерний, Л.Мяснікова, С.Наливайченко, Ю.Пахомов, І.Пенькова, О.Соснін, Дж. Стиглєр, Дж. Стиглиць, Т. Сьомкіна, Е.Тоффлер, А.Урсул, О.Чубукова, А.Чухно, К.Шенон, О.Щедрін і інші.

Проте, на сьогодні, по-перше, існує різноманітність наукових точок зору щодо аналізу процесів виробництва і обміну науково-технічної інформації і оцінки ступеня її впливу на державну інноваційну політику. По-друге, в економічній науці відчувається певний брак комплексного дослідження ринку науково-технічної інформації як цілісної системи, що функціонує і розвивається в структурі національної економіки і одночасно впливає на її зростання. Таким чином, за умов дискусійності теоретичних положень і наявності різноманітних підходів щодо визначення ролі і місця ринку науково-технічної інформації в структурі національної економіки, уявляється нагальним і актуальним дослідження особливостей функціонування РНТІ як єдиного органічного механізму за умов інноваційного розвитку держави.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в рамках державних бюджетних тем відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького національного технічного університету «Національна економіка: теорія, методологія, основи викладання» (№ М1-07) у 2007 р., в рамках якої обґрунтовано методологічні основи дослідження функціонування ринку науково-технічної інформації в структурі національної економіки, і Донецького державного університету управління «Інституціональні основи управління зовнішньоекономічною діяльністю у контексті міжнародних інтеграційних процесів» у 2005-2006 рр. (номер державної реєстрації 0104U003081), внесок до якої здобувача полягає в удосконаленні інструментів аналізу інституційного середовища ринку науково-технічної інформації.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є вирішення актуального наукового завдання з обґрунтування теоретичних і методичних положень та розробка практичних рекомендацій, спрямованих на аналіз ефективності функціонування ринку науково-технічної інформації в структурі національної економіки.

Для досягнення поставленої мети в дисертаційній роботі вирішено такі задачі:

проведено науковий аналіз теоретико-методологічних основ дослідження ринку науково-технічної інформації;

визначено роль і місце ринку науково-технічної інформації в процесі відтворення і в структурі національної економіки;

виявлено особливості взаємозалежності і взаємовпливу НТП і економічної структурної політики держави;

досліджено основні особливості функціонування ринку науково-технічної інформації;

визначено суб’єкти і об’єкти ринку науково-технічної інформації;

проаналізовано ринок науково-технічної інформації як фактор інноваційного розвитку країни;

досліджено макроекономічні аспекти функціонування ринку науково-технічної інформації;

виявлено проблеми втілення науково-технічної інформації у національне виробництво та запропоновано шляхи їх подолання;

визначено складові соціально-економічного та інституціонального середовища розвитку і функціонування ринку науково-технічної інформації і особливості його впливу на підвищення ефективності впровадження результатів науково-технічної діяльності.

Предметом дослідження є система відносин ринку науково-технічної інформації, що функціонує під впливом процесів, пов'язаних зі світовою тенденцією прискорення науково-технічного прогресу і інноваційної спрямованості національної економіки.

Об'єктом дослідження є процес розвитку ринку науково-технічної інформації під впливом трансформацій, які відбуваються в світогосподарських зв’язках і в національній економіці.

Методи дослідження. В основу методології дослідження покладено фундаментальні роботи вітчизняних і зарубіжних вчених, що досліджують особливості функціонування інформації в структурі національної економіки. Зокрема, системний і історичний підходи застосовано до виявлення теоретико-методологічних основ дослідження ринку науково-технічної інформації, абстрактно-логічний й графічний методи використано при дослідженні особливостей обігу науково-технічної інформації і виявленні закономірностей функціонування ринку науково-технічної інформації; при вивченні взаємозв’язку НТП і структурної економічної політики держави використовувався системний аналіз, а методи соціального аналізу поряд з економічними інструментами – при виявленні основних закономірностей обігу і функціонування науково-технічної інформації у сучасній системі економічних відносин.

Інформаційною базою дослідження стали законодавчі і нормативні акти України, монографічні і дисертаційні роботи закордонних та вітчизняних вчених, офіційні статистичні дані, матеріали міжнародних й українських конференцій і семінарів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у вирішенні наукового завдання щодо розробки заходів з підвищення ефективності позитивного впливу ринку науково-технічної інформації на національну економіку, зокрема на відтворювальний процес з урахуванням макро- і мікроекономічних аспектів розвитку РНТІ.

Основні положення дисертаційної роботи, що визначають її наукову новизну, полягають у такому:

вперше:

запропоновано інструментарій дослідження ринку науково-технічної інформації, який ґрунтується на авторській класифікації теоретико-методологічних основ аналізу науково-технічної інформації за критеріями процесу відтворення, науково-технічного прогресу, ринкових відносин і соціалізації економіки на підставі ретроспективного аналізу наукових підходів щодо визначення випливу науково-технічної інформації на економічне зростання, що дозволяє визначити фактори зростання національної економіки за умов розвитку ринку науково-технічної інформації;

виявлено і зведено у систему фактори, які впливають на ефективність функціонування ринку науково-технічної інформації, на основі дослідження підприємства, виробництва, держави, ринку, сфери освіти і науки, соціальної сфери і культури на підґрунті проведеного наукового аналізу соціально-економічного й інституційного середовища функціонування і розвитку ринку науково-технічної інформації, що дозволяє удосконалити концептуальну схему функціонування ринку науково-технічної інформації на підставі узагальнення зовнішніх впливових факторів і внутрішнього улаштування ринку науково-технічної інформації на основі дослідження особливостей функціонування цього ринку, його об’єктів і суб’єктів.

удосконалено:

методологію дослідження ринкових відносин з приводу обміну науково-технічною інформацією, її виробництва, продажу і купівлі, ґрунтуючись на принципі ринкової рівноваги і теорії процесу відтворення, що надає можливості дослідження сучасних соціально-економічних процесів з урахуванням функціонування і поширення науково-технічної інформації;

дістали подальшого розвитку:

теорія інноваційного розвитку країни, яку застосовано до дослідження взаємозв’язку і взаємовпливу процесу розвитку ринку науково-технічної інформації і НТП, що надало змоги застосувати теорії глобалізації і регіоналізації, яка інтерпретується як процес поглиблення інтеграції економік країн на основі об’єктивного загальносвітового процесу прискорення НТП і розвитку міжнародного і внутрішнього національного технологічного обміну.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що теоретичні положення і висновки безпосередньо доведено до рівня конкретних практичних пропозицій і рішень. Вони є підґрунтям подальшого розвитку нового напряму наукових досліджень у сфері розвитку національної економіки. Розроблені в дисертації підходи, заходи й отримані результати становлять методичну базу щодо вдосконалення механізму перерозподілу науково-технічної інформації в структурі національної економіки.

Практичне значення результатів дисертаційного дослідження підтверджено відповідними довідками про їх впровадження: при формулюванні стратегії розвитку національної економіки України під час активізації міжнародних відносин в сфері науково-технічного обміну Донецькою торгово-промисловою палатою відділенням у місті Краматорськ (довідка № 18/-2 від 24.10.2007р.); при розробці і обґрунтуванні стратегічних цілей підприємства в сфері реалізації результатів науково-технічної діяльності в рамках інноваційної спрямованості національної економіки відкритого акціонерного товариства Старокраматорський машинобудівний завод ВАТ «СКМЗ» (довідка № 015/1 від 05.09.2007р.); при розробці законопроектів відносно контролю і регулювання обігу науково-технічної інформації в національній економіці України Донецькою обласною громадською організацією «Центр законодавчих ініціатив» (довідка № 49/6 від 12.10.2007 р.).

Результати дисертаційного дослідження використовуються в Донецькому національному технічному університеті, Донецькому державному університеті управління при викладанні економічних дисциплін бакалаврам і магістрам економічних спеціальностей.

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки і висновки дисертації, що виносяться на захист, отримані автором самостійно. У них викладений авторський підхід до вирішення наукового завдання щодо дослідження місця і ролі науково-технічної інформації в структурі національної економіки. Більшість публікацій з теми дослідження підготовлено автором самостійно. З робіт, опублікованих у співавторстві, використані тільки ті результати, які отримані особисто автором.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати досліджень, що містить дисертація, викладено автором на науково-практичних конференціях, симпозіумах і семінарах: Всеукраїнській науково-практичній конференції «Актуальні проблеми і перспективи розвитку економіки України» (Алушта, вересень - жовтень 2004), Другій міжнародній науково-практичній конференції «Теорія і практика економіки і підприємництва» (Алушта, травень 2005), Четвертій всеукраїнській науково-практичній конференції «Менеджмент підприємницької діяльності» (Сімферополь, квітень 2006), П'ятій міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми і перспективи розвитку економіки України» (Алушта, вересень 2006), Тринадцятому міжнародному науково-практичному семінарі «Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект» (Донецьк, січень 2007).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 9 роботах, у тому числі у 5 статей – у фахових виданнях, і 4 – за матеріалами конференцій. Загальний обсяг публікацій – 3,9 д. а., з яких особисто автору належать – 2,8 д. а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 165 сторінках комп’ютерного тексту, що включає 12 таблиць і 10 рисунків, які наведені на 11 сторінках. Список використаних джерел із 165 найменувань приведений на 14 сторінках і один додаток на 7 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)