Динник О.В. Поліморфізм вихідного матеріалу льону-довгунця за господарсько-корисними ознаками та перспективи його використання в селекції



Название:
Динник О.В. Поліморфізм вихідного матеріалу льону-довгунця за господарсько-корисними ознаками та перспективи його використання в селекції
Альтернативное Название: Динник А.В. Полиморфизм исходного материала льна-долгунца по хозяйственно-полезным признакам и перспективы его использования в селекции
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Розділ 1. Льон-довгунець. особливості росту, біологічна характеристика та основні напрямки селекції


(огляд наукової літератури)


В розділі проаналізовано результати попередніх досліджень з питань вивчення генетичних джерел кількості і якості волокна, насіннєвої продуктивності, стійкості льону-довгунця до основних хвороб і вилягання та тривалості вегетаційного періоду. За результатами літературних джерел, розглянуто також питання існуючих методів селекції. На основі здійснення аналізу визначено питання, які ще недостатньо вивченні і обґрунтована необхідність проведення нових досліджень, як у напрямку поглибленого вивчення генетичного фонду льону-довгунця, так і в здійсненні удосконалення методів селекції та застосування їх в селекційній практиці.


Розділ 2. Умови, матеріал та методи


проведення дослідження


Дослідження за темою дисертації проводилися протягом 1999-2002 рр. в дослідному господарстві “Чабани” Інституту землеробства УААН в 8-пільній селекційній сівозміні, ґрунтовий покрив якої представлений в основному дерново-підзолистими грунтами легкого механічного складу. Окультуреність грунтів середня.


Погодні умови в роки проведення досліджень були досить різноманітними, але сприятливими для росту і розвитку рослин льону-довгунцю та отримання достовірних результатів.


Вихідний матеріал для досліджень представлений 29 сортами із національного банку генетичних ресурсів рослин української селекції, Росії, Білорусії та деякі кращі сорти із Франції, Бельгії і Польщі. Відібрані сорти за врожайністю соломи, волокна і насіння вивчали в порівнянні із стандартом сортом Могильовський 2, за якістю волокна із національним стандартом сортом Зоря 87. Стійкість до хвороб вивчали в порівняні із національним стандартом сортом Київський. При вивченні загальної висоти рослин, технічної довжини стебел та кількості насіннєвих коробочок на рослині вибірка складає 25-50 рослин. Для вивчення вмісту волокна в стеблах та визначення його якості брали 100 г соломи кожного сорту.


Статистичну обробку експериментальних даних здійснювали за методикою Б.А.Доспєхова  на ПЕОМ із застосуванням програми дисперсійного аналізу.


Розділ 3. Біологічні і господарські особливості генетичного фонду колекційних зразків льону-довгунця


за ознаками кількості волокна


Для підвищення ефективності селекційної роботи по виведенню нових високопродуктивних із стабільним проявом по роках сортів льону-довгунця необхідною умовою є включення до цього процесу вихідного матеріалу з високими показниками генетично обумовлених господарсько-корисних ознак. В результаті проведених в різні роки досліджень виявлені  особливості прояву у сортів різного еколого-географічного походження ознак: загальної висоти рослин, технічної довжини стебел, вмісту волокна в стеблах, кількості насіннєвих коробочок на рослині, кількості насінин в коробочці, маси 1000 насінин, прядивної здатності волокна та тривалості періоду вегетації. З метою прискорення терміну виведення нових сортів, значного зменшення витрат робочого часу і грошових вкладень, за рахунок чого підвищити ефективність селекційної роботи, удосконалено методику визначення вмісту волокна в стеблах і його якості; удосконалено оцінку селекційного матеріалу за ознакою “стійкість до вилягання” та техніку проведення гібридизації, що забезпечило можливість виділити генетичні джерела цих ознак, а також їх комплексне використання.


 


Виділення і оцінка сортів за ознаками “загальна висота рослин” і “технічна довжина стебел”. Загальна висота рослин у різних сортів варіювала в межах 74,6-94,3 см. Серед вивчаємих сортів виділено 8, які достовірно перевищили стандарт сорт Могильовський 2 за цією ознакою на 6,2-12,8 см (НІР05 = 2,05 см). Ці ж сорти перевищили стандарт і за ознакою “технічна довжина стебел”. У стандарту технічна довжина стебел була в межах 69,7-72,8 см, а у виділених високорослих сортів вона була на рівні 79,6-84,2, або перевищили вони стандарт на 6,8-11,4 см. В зв'язку з цим високорослі сорти забезпечили  підвищену врожайність соломи на рівні 475-582 г/м2, при  врожайності стандарту 432 г/м2.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины