Гордієнко В.В. Потенціал складових національної колекції картоплі у створенні форм, придатних для генеративного розмноження



Название:
Гордієнко В.В. Потенціал складових національної колекції картоплі у створенні форм, придатних для генеративного розмноження
Альтернативное Название: Гордиенко В.В. Потенциал составляющих национальной коллекции картофеля в создании форм, пригодных для генеративного размножения
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Теоретичні основи та практична можливість вирощування картоплі з використанням ботанічного насіння (огляд наукової літератури)


 


Аналіз даних, викладених в літературних джерелах, свідчить, що впродовж всього періоду, починаючи з інтродукції картоплі в Європу, вирощення її з використанням ботанічного насіння відпрацьовувалося багатьма вченими. Водночас, значно більша увага приділялася вегетативному розмноженню картоплі. У великій мірі саме це спричинило різке зменшення кількості сортів з добрим квітуванням і ягодоутворенням, що ускладнило добір вихідних форм для вирощування картоплі з істинного насіння. Існують і інші перешкоди для поширення цього методу: мале за розмірами насіння, з часом втрата його схожості, необхідність проведення додаткових заходів для отримання сіянців першого року і одне з основних – складна генетична природа культури і, в зв’язку з цим, складність в отриманні однорідного потомства. Водночас, вирішення цих проблем дозволить успішно вирощувати картоплю з ботанічного насіння. Саме таким є напрям виконаних досліджень, що свідчить про їхню актуальність і перспективність.


Умови, матеріали та методи дослідження. Дисертаційна робота виконана в лабораторії вихідного матеріалу Інституту картоплярства УААН впродовж 1994-2006 років. Польові дослідження проведені в селекційній сівозміні, ґрунти якої мають наступну агрохімічну характеристику: глибина орного шару 19-21 см, уміст гумусу (за Тюріним) – 1,32-1,68%, рухомих форм фосфору (за Кірсановим) - 115-133, а калію (за Масловою) – 80-89 мг/1000г ґрунту, рН сольової витяжки – 4,9-5,2, ступінь насиченості основами – 46,3-59,8%.


Клімат центральної частини Полісся України помірно-континентальний. За період виконання дослідження метеорологічні умови іноді значно відрізнялися від середньої багаторічної.


Вихідним матеріалом для дослідження була колекція сортів, міжвидових гібридів та дигаплоїдів. В роботі використані загальноприйняті в картоплярстві методи (1967, 1994, 2002). Облік ураження вірусними хворобами здійснювали за 9-ти баловою шкалою (Подгаєцький А.А., Піка М.А., 1990). Для поліпшення схожості насіння використовували: достатнє зволоження, розчини параамінобензойної кислоти, потейтину, емістиму С.


Експериментальні дані обробляли методами дисперсійного і кореляційного аналізу (Доспєхов П.А., 1995, Рокицький П.Ф., 1973).


 


Розвиток генеративних органів у складових генофонду картоплі


 


Квітування сортів, міжвидових гібридів, дигаплоїдів. Встановлено, що в середньому близько половини сортів не квітує (табл.1), хоча зовнішні умови можуть сприяти поліпшенню цього процесу (2004 р.) або навпаки – гальмувати його (2000 р.). У першому випадку за період вегетації відмічена найнижча температура повітря (13,6оС) і середня кількість опадів (274 мм), що обумовило високе (1,3) значення ГТК, яке сприяло доброму квітуванню.


За кількістю опадів, що випали під час вегетації, екстремальними з від’ємним значенням коефіцієнту істотності (Кі) були 1996, 2000, 2002 роки, температурою повітря вищою за багаторічну – 2003 р., ГТК з додатнім значенням – 1995 р. Встановлено середню додатну залежність між коефіцієнтом істотності відхилення температури повітря за період вегетації і кількістю неквітуючих сортів (0,48) та першим показником і числом сортів, що мають рясне квітування за період проходження фази (-0,34). В середньому за вісім років максимальним проявом ознаки характеризуються сорти: Обрій, Димок, Українська рожева, Західна, Assia.


Порівняно з сортами, особливість міжвидових гібридів стосовно квітування у меншій частці неквітуючих форм (на 3-28%), іншим модальним класом розподілу матеріалу (у більшості років 5 балів проти балу 1 у сортів), вищою часткою зразків з добрим квітуванням (5-9 балів) та відносно високим середнім балом прояву ознаки. Кращими за проявом ознаки є гібриди 85.568с9 (8,6 бала), 90.673/77 (8,8), що свідчить  про  значний їх  потенціал  у  цьому відношенні. Виділені  потомки   від беккросування: 85.568с9, 85.385с177 з добрим відтворенням цієї ознаки в матеріалі від самозапилення.


 


Особливо рясним квітуванням характеризуються дигаплоїди. Лише у 1994, 1995, 2000, 2001, 2003 роках серед них виділені форми, що не квітували. Модальним класом при розподілі матеріалу в 1997, 2000 роках є 7 балів, а в 1996, 1999, 2001, 2004рр.– 9.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины