ОРГАНІЗАЦІЯ ТВОРЧОЇ РОБОТИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ ТВОРЧОЇ РОБОТИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ НА УРОКАХ ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА
Альтернативное Название: ОРГАНИЗАЦИЯ ТВОРЧЕСКОЙ РАБОТЫ МЛАДШИХ ШКОЛЬНИКОВ НА УРОКАХ ИЗОБРАЗИТЕЛЬНОГО ИСКУССТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження й виявлено протиріччя, які зумовили вибір проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, сформульовано гіпотезу та завдання дослідження, висвітлено основні етапи експерименту, надано вихідні методологічні та теоретичні положення, розкрито наукову новизну та практичну значущість дослідження, викладено основні методи, а також відомості про апробацію та впровадження результатів наукової роботи.


У першому розділі “Теоретичні засади організації творчої роботи молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва” представлено результати аналізу філософських, психологічних та педагогічних аспектів організації творчої роботи молодших школярів, виділено її особливості, обґрунтовано дидактичні умови організації творчої роботи молодших школярів.


У дослідженні обґрунтовано сутність, мету й завдання організації  творчої роботи молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва як навчальної діяльності, основою якої є естетичне ставлення до дійсності й мистецтва. Творча робота молодших школярів здійснюється в процесі взаємодії вчителя та учнів, носить цілеспрямований характер, має за мету розвиток і виховання самостійної активності, опанування знаннями й навичками образотворчості і призводить не тільки до створення нового матеріального продукту, але й якісних  новоутворень у їх естетичному ставленні до навколишнього світу. Це дало підставу вважати, що організацією творчої роботи молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва є упорядкована і визначена згідно основних дидактичних принципів діяльність вчителя, що впливає на творчу активність молодших школярів і формує у них естетичне ставлення до дійсності й мистецтва.


Філософське трактування творчої роботи є найбільш продуктивним у розкритті її сутності й закономірностей з погляду діалектико-матеріалістичного підходу, а вивчення психологічних механізмів художньої  творчості дозволило визначити особливості її організації на уроках образотворчого мистецтва.


Сутнісна характеристика творчої роботи молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва з погляду педагогічного підходу передбачає розуміння її як особливого виду навчальної діяльності, що містить у собі широкі можливості прилучення дітей до світу прекрасного в дійсності й мистецтві, розвитку творчих сил і здібностей, пов’язаних зі сприйманням, осмисленням і творенням прекрасного в повсякденному житті й мистецтві, надання дітям педагогічної допомоги на основі взаєморозуміння та співпраці в естетичному освоєнні навколишнього світу. Мета організації творчої роботи молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва полягає в ефективному використанні її можливостей в актуалізації, виявленні й відображенні естетичного ставлення молодших школярів до навколишньої дійсності й мистецтва.


 Завданнями організації творчої роботи на уроках образотворчого мистецтва є: стимулювання естетичного ставлення учнів до дійсності й мистецтва, яке виражається в пробудженні інтересу до прекрасного, художньо-естетичній орієнтації учнів, формуванні потреби учнів у спілкуванні з прекрасним; збагачення естетичного досвіду учнів через сприймання прекрасного, естетичну оцінку та осмислення художньо-естетичних явищ; оволодіння учнями  необхідними уміннями творчої роботи на уроках образотворчого мистецтва, що характеризується передачею художньо-естетичних почуттів, втіленням художньо-естетичної уяви та створенням художньо-естетичного образу.


Аналіз літератури засвідчив надмірне використання натурного малювання в початковій школі та ігнорування інтуїтивного, емоційно-чуттєвого розвитку особистості. У розділі поставлено ряд питань про доцільність застосування натурного малювання в початковій школі, його відповідність віковим і фізіологічним особливостям розвитку молодших школярів та негативний вплив на розвиток психічних процесів учнів початкових класів. Ототожнення дитячого малювання взагалі з творчою роботою призводить до формалістичного підходу в процесі її організації на уроках образотворчого мистецтва.


 


Нами з’ясовано, що психологічна природа творчої роботи учнів молодших класів містить у собі репродукцію знань та окремих засобів вирішення завдання, що поставали раніше в суспільно-історичній практиці в якості творчих та продовжують бути творчими для індивіда, який не знайомий з основами їх вирішення.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)