Василик І.О. Мінливість продуктивності рослин в популяції винограду сорту Мускат рожевий і відбір високопродуктивних клонів




  • скачать файл:
Название:
Василик І.О. Мінливість продуктивності рослин в популяції винограду сорту Мускат рожевий і відбір високопродуктивних клонів
Альтернативное Название: Василик И.О. Изменчивость производительности растений в популяции винограда сорта Мускат розовый и отбор высокопродуктивных клонов
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ


На підставі робіт вітчизняних і закордонних вчених (М.А. Лазаревський,  Л.П.Трошин, М.І.Тулаєва, H. Schoffling, J.G. Deroo та ін.) показано, що в процесі тривалого вирощування класичних сортів винограду в їх популяціях відбувається накопичення відхилень як позитивного, так і негативного характеру. Ці відхилення бувають найрізноманітніші: зміни явно помітні – морфологічні  та фізіологічні, невловимі  з першого погляду (в інтенсивності розвитку і плодоносіння, кількість і якість врожаю). Ефективним способом протидії зниженню продуктивності, до якого схильні усі сорти винограду що вирощуються, є клоновий відбір.


Розглянуто різні методи дослідження мінливості кількісних ознак винограду і відбору клонів, запропоновані різними авторами. На підставі огляду визначені мета і задачі подальших досліджень.


 


ОБ'ЄКТИ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ


Матеріалом досліджень є кущі сорту Мускат рожевий.


Дослідження проводилися в 1999 – 2002 р. на насадженнях сорту Мускат рожевий, розташованих в ДП АФ "Магарач" у 5 км на схід м. Ялта (ПБК).


Площа досліджуваних насаджень складає 0,5 га, висота ділянки над рівнем моря – 100 м, експозиція – південна,  крутість схилу – 7 – 8°. Схема посадки рослин – 3х1,5м, форма ведення куща – средньоштамбове віяло на четирьохпроволочній  шпалері. Культура винограду – щеплена, богарна.


Згідно " Методическим рекомендациям по клоновой селекции винограда на продуктивность " на виробничій ділянці у вибірку були відібрані 461 типових для  сорту Мускат рожевий куща, на яких протягом 3-х років проводили збір інформації про господарсько-корисні ознаки.


Фенологічні спостереження проводили за методикою М.А.Лазаревського (1963) і М.В.Мелконяна, В.А. Волинкіна (1999). Агробіологічну оцінку проводили протягом 3-х років згідно " Агротехническими исследованиями по созданию интенсивных виноградных насаждений на промышленной основе " (1978). Вивчення динаміки сахаронакопичення – рефрактометричним та ареометричним методами за ДСТ 27198-87; масової концентрації титрованих кислот – титруванням 0,1 моль/дм3 розчином NaOH за ДСТ 25555-82. Механічний аналіз грон проводили за методикою Н.Н.Простосердова (1963). Дослідні зразки вин із врожаю кусто-клонів готували методом мікровиноробства. Хімічну і дегустаційну оцінку виноматеріалів проводили відповідно до рекомендацій, викладених в "Справочнике по виноделию" за редакцією Г.Г.Валуйко, В.Т.Косюри (2005). Розрахунок передбачуваного економічного ефекту від вирощування клонів здійснювали відповідно до методики, описаної в "Методичних рекомендаціях з агротехнічних досліджень у виноградарстві України" (2004). Статистичну обробку отриманих даних проводили з застосуванням методів дисперсійного, варіаційного і регресійного аналізів.


РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ І ЇХ ОБГОВОРЕННЯ


Аналіз популяції сорту Мускат рожевий


Аналіз особливостей проходження фаз вегетації в популяції сорту Мускат рожевий показав, що в середньому за роки досліджень початок і закінчення фаз вегетації відбувалося трохи раніше середньобагаторічних значень. Так, настання фази початок розпускання бруньок приходиться на 15 квітня, початок цвітіння – на 4 червня, закінчення цвітіння – 11 червня, початок дозрівання – 4 серпня, промислова зрілість – 3 жовтня. Для досягнення технічної зрілості, придатної для виробництва десертних вин лікерного типу, сортові Мускат рожевий в умовах Південного берега Криму необхідна сума активних температур 35000 – 37000 С при оптимальній вологозабезпеченості в період дозрівання ягід винограду.


 


Метеорологічні умови за роки проведення досліджень були вкрай різноманітні і сприяли широкому прояву внутрішньосортової мінливості популяції сорту Мускат рожевий.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)