Грищенко О.М. Врожайність і якість цукрових буряків при сівбі інкрустованим насінням : Грищенко О.М. Урожайность и качество сахарной свеклы при севе инкрустированными семенами



Название:
Грищенко О.М. Врожайність і якість цукрових буряків при сівбі інкрустованим насінням
Альтернативное Название: Грищенко О.М. Урожайность и качество сахарной свеклы при севе инкрустированными семенами
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОГЛЯД  ЛІТЕРАТУРИ


 


У розділі подано детальний аналіз літературних джерел з питань росту, розвитку і формування врожайності цукрових буряків і впливу пестицидів на фізіологічні процеси та продуктивність рослин.


Як показує світова і вітчизняна практика, надійним шляхом підвищення врожайності та валових зборів сільськогосподарських культур є впровадження у виробництво інтенсивних технологій їх вирощування. Однією із важливих складових при вирощуванні цукрових буряків за українською інтенсивною технологією є система захисту рослин, у тому числі інкрустація насіння хімічними препаратами.


У літературі недостатньо інформації про реакцію рослин цукрових буряків на сучасні протруйники. Зокрема, майже відсутні дані про їх вплив на розвиток рослин у початковий період росту і протягом вегетації культури, формування врожаю, що потребувало проведення спеціальних досліджень.


 


УМОВИ  ТА  МЕТОДИКА  ПРОВЕДЕННЯ  ДОСЛІДЖЕНЬ


Дослідження з визначення врожайності і якості цукрових буряків при сівбі інкрустованим насінням проводили упродовж 1999-2001 років у дослідному господарстві “Саливінківське” (Київська обл.), Інституті цукрових буряків. Виробничі досліди та впровадження наукових розробок проводили в СВК АФ “Перемога” Кагарлицького району, Київської області у 2002 році.


Ґрунти на дослідних ділянках – чорноземи малогумусні, мають високий потенціал родючості.


Клімат зони помірно-континентальний і в цілому сприятливий для вирощування цукрових буряків. Середньорічна кількість опадів знаходиться в межах 550-580 мм. Найбільше опадів припадає на серпень – 73,5 мм, найменше – на січень – 17,7 мм. У роки досліджень погодні умови були близькими до середніх багаторічних, характерні для зони.


Вирощування цукрових буряків у дослідах проводили за рекомендованою для даної зони технологією.


Вивчали: енергію проростання; лабораторну і польову схожість насіння; динаміку появи сходів; ріст рослин у початковий період; інтенсивність наростання біомаси рослин; динаміку накопичення сухих речовин та цукру в коренеплодах; продуктивність фотосинтезу; густоту рослин перед збиранням урожаю; врожайність, цукристість і технологічні якості коренеплодів. Також були визначені чисельність агрономічно цінних груп мікроорганізмів і токсичність грунту під впливом інкрустованого пестицидами насіння.


 


Всі дослідження проводилися у відповідності з методикою досліджень по цукрових буряках ІЦБ (1986) та загальноприйнятими методиками польового досліду (Б.А.Доспехов, 1979). Статистичний аналіз проводили за описовим, дисперсійним та кореляційним методами на ЕОМ Pentium II. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины