Гументик М.Я. Підвищення продуктивності цикорію та зменшення втрат коренеплодів при збиранні




  • скачать файл:
Название:
Гументик М.Я. Підвищення продуктивності цикорію та зменшення втрат коренеплодів при збиранні
Альтернативное Название: Гументик М.Я. Повышение производительности цикория и уменьшения потерь корнеплодов при сборе
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У першому розділі “Стан досліджень агрофізичних властивостей і технологічних процесів виробництва цикорію” розглянуті основні етапи розвитку досліджень, викладені особливості сучасної технології вирощування і способи збирання коренеплодів цикорію та їх недоліки.


Проаналізовано існуючий стан цикорієвої галузі та визначена важливість використання сировини цикорію в Україні і Європейських країнах як цукрозамінника для виробництва низькокалорійних наповнювачів продуктів харчування, сиропів, фруктози, інуліну та пектину.


Охарактеризовано ботанічні та біологічні особливості цикорію і його значення в культурі землеробства. Наукові дослідження в цьому напрямі проводили вітчизняні вчені: Вільчак В.А., Борін А.А., Городній Н.Г., Трембіцький В.М., Карасьов А.С., Борисюк В.О., Маковецький К.А., Яценко А.О., Манько А.Є., Орлов С.Д., Зуєв М.М., Зуб П.Н., Стельмах В.М., Вергунов В.А., Кузьмич В.М., Миколюк Ю.В., Ткач О.В. та інші. Селекціонерами виведено нові якісні високопродуктивні сорти цикорію, які занесені до Державного реєстру України (Уманський 90, Уманський 95, Уманський 96, Уманський 97, Уманський 99).


Поряд із досягненнями сучасна технологія вирощування цикорію має багато невирішених проблем. Це стосується, перш за все, механізації формування густоти посівів та збирання коренеплодів. Саме тому важливим завданням є удосконалення елементів технології вирощування урожаю та пошук альтернативних шляхів покращання процесу механізованого збирання цикорію.


У другому розділі “Умови і методика досліджень” описано грунтово-кліматичні та технологічні умови проведення польових дослідів. Грунтово-кліматичні умови науково-дослідного відділу Інституту цукрових буряків УААН “Черниші” Васильківського району Київської області характерні для вирощування цикорію. Клімат зони помірний з нестійким зволоженням. Ґрунт – чорнозем типовий малогумусний сильновилужений середньосуглинковий. Вміст гумусу за Тюриним 4,53...4.6 %, рН сольової витяжки 6,5. У вегетаційний період випало за середніми даними 480…550 мм опадів. Сума активних температур повітря (вище 10°С) становила 2600…2800˚ С.


Погодні умови за температурою повітря, кількістю опадів і розподілом їх протягом вегетації цикорію відрізнялися за роками проведення досліджень, але були сприятливими для росту і розвитку рослин.


В дослідах висівали насіння цикорію сорту Уманський 95, Уманський 97 із лабораторною схожістю 89,0…90,5%, висівними апаратами механічної сівалки ССТ-12В, які були обладнані спеціальним пристроєм.


Відповідно до програми досліджень подано методику теоретичних та експериментальних досліджень.


Теоретичні дослідження проводили з використанням елементів теорії ймовірностей та теорії надійності, а експериментальні - із застосуванням методів математичного моделювання та математичної статистики.


В процесі досліджень визначали параметри агрофізичних властивостей цикорію, закономірності розміщення рослин в рядку, вихідні вимоги на робочі органи і макети машин для механізації його збирання.


 


Польові досліди проводили за загальноприйнятою методикою польових досліджень (Б. А. Доспехов, 1985), ВНІЦ (Київ, 1986), а також за методиками з вивчення умов вирощування та визначення параметрів агрофізичних властивостей сільськогосподарських рослин, досліджень технологічних операцій, якості роботи різних робочих органів і машин, розробленими науково-дослідними інститутами ІЦБ УААН, (Київ, 2003) і ВАСХНІЛ, (Москва, 1991), та ін.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)