Качан Л.М. Продуктивність гібридів цукрових буряків залежно від системи удобрення у правобережному Лісостепу України




  • скачать файл:
Название:
Качан Л.М. Продуктивність гібридів цукрових буряків залежно від системи удобрення у правобережному Лісостепу України
Альтернативное Название: Качан Л.М. Производительность гибридов сахарной свеклы в зависимости от системы удобрения в правобережной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Стан вивченості питання і обґрунтування вибраного напрямку досліджень (огляд літератури).


У розділі подано аналіз наукових публікацій з біології рослин цукрових буряків, значення сорту у формуванні їх продуктивності, реакції сортів і гібридів на рівні мінерального живлення.


На основі аналізу літературних джерел визначено недостатньо вивчені питання впливу окремих факторів і їх поєднаної дії на продуктивність цукрових буряків нових гібридів. Обґрунтована необхідність їх подальшого вивчення.


Умови та методика проведення досліджень


Експериментальна частина роботи полягала у проведенні польових дослідів і лабораторних досліджень на дослідному полі Білоцерківського державного аграрного університету протягом 1996–1998 років. Дослідження виконувалися в десятипільній зерно-просапній сівозміні у ланці з багаторічними травами стаціонарного досліду кафедри буряківництва.


Ґрунт дослідного поля - чорнозем вилугуваний, середньоглибокий, малогумусний, легкосуглинковий. Вміст гумусу за Тюріним і Кононовою 3,5–4,2%, азоту, що легко гідролізується, за Корнфілдом - 90–120, рухомого фосфору і обмінного калію за Чириковим відповідно 130–160 і 120–130 мг/кг ґрунту. Гідролітична кислотність становить 1,5–1,8 мг-екв/100 г ґрунту. Реакція ґрунтового розчину близька до нейтральної (рН сольове 6,5–6,9).


Місце проведення досліджень характеризується помірноконтинентальним кліматом і належить до зони нестійкого зволоження. Сума позитивних температур (вище +100С) дорівнює 26500С. Умови зволоження нестійкі. Середньорічна сума опадів становить 538 мм і коливається в межах від 350 до 850 мм. За період вегетації в середньому випадає 316 мм опадів.


 


Погодні умови за роки проведення досліджень були в основному сприятливими для вирощування цукрових буряків. Однак відмічені окремі періоди, які негативно впливали на формування врожаю і технологічну якість коренеплодів. Недостатня кількість опадів у травні і відсутність їх у першій декаді червня 1996 року не сприяли росту молодих проростків; він значно уповільнився на фоні високої температури повітря, яка, в свою чергу, пригнічувала їхній ріст. Нестача опадів спостерігалася і в серпні, що негативно позначилося на рості коренеплодів у цей період, але було сприятливим для накопичення в них цукру. У 1997 році метеорологічні умови позитивно впливали на ріст коренеплодів, але були менш сприятливими для цукронакопичення. Вегетаційний період 1998 року відзначався несталістю погодних умов. У травні, червні і вересні спостерігалася недостатня кількість опадів, що в деякій мірі сповільнювало ріст цукрових буряків. В інші місяці вегетаційного періоду кількість опадів була достатньою для нормального росту і розвитку рослин.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)