Шваб С.Б. Продуктивність льону олійного залежно від норм висіву та мінеральних добрив в умовах Полісся України




  • скачать файл:
Название:
Шваб С.Б. Продуктивність льону олійного залежно від норм висіву та мінеральних добрив в умовах Полісся України
Альтернативное Название: Шваб С.Б. Производительность льна масляного в зависимости от норм высева и минеральных удобрений в условиях Полесья Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ З ДОСЛІДЖУВАНИХ ПИТАНЬ


 


У розділі узагальнено результати багаторічних досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців з питань впливу норм висіву насіння льону олійного та норм мінеральних добрив на формування врожаю та якість насіння і соломи. На основі аналізу літературних джерел встановлено рівень проведених досліджень з питань розробки технології вирощування льону олійного та визначені основні напрямки її вдосконалення в умовах Полісся, а також визначено мету і завдання досліджень.


 


МІСЦЕ, УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Експериментальна частина досліджень виконувалася протягом 2002-2004 рр. на полях дослідного поля Державного агроекологічного університету (навчальне господарство ”Україна” Черняхівського району Житомирської області). Лабораторні агрохімічні та біохімічні дослідження рослин і ґрунту – в лабораторіях кафедри рослинництва, науково-дослідного інституту регіональних екологічних проблем Державного агроекологічного університету і Житомирського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості ґрунтів і якості продукції,  технологічні дослідження льонопродукції – в Інституті сільського господарства Полісся УААН.  


Ґрунт дослідної ділянки сірий лісовий супіщаний. Вміст гумусу в орному шарі становить 1,6-1,8 %, рН сольовий – 5,5-5,7, легкогідролізованого азоту – 7,2-7,6 мг/100 г ґрунту, рухомого фосфору -  10,8-12,1 мг/100 г ґрунту та обмінного калію – 8,7-9,1 мг/100 г ґрунту. Грунт характеризується легким механічним складом, доброю водопроникністю і високою аерацією, що сприяє відносно швидкому розкладанню органічних речовин і значному вимиванню елементів мінерального живлення з верхніх горизонтів в нижні. Перерви у випаданні атмосферних опадів призводять до швидкого пересихання верхнього шару ґрунту, що негативно впливає на розвиток рослин льону, особливо в період його швидкого росту.


За багаторічними даними клімат в зоні проведення польових дослідів помірно континентальний з м’якою зимою, вологим і теплим літом. Середня багаторічна температура повітря становить 6,8оС, сума ефективних температур за період вегетації – до 2500оС. Річна сума позитивних температур складає 2854оС. За багаторічними даними тривалість періоду з середньодобовою температурою вище 5оС становить біля 200 днів (з середини першої декади квітня до середини третьої декади жовтня), а з температурою вище 0оС – 250 днів.


В середньому за рік випадає до 560 мм опадів, з яких на період з середньодобовою температурою повітря 10оС припадає 310-360 мм.


Найбільша кількість опадів випадає в кінці весни і влітку, проте іноді в літні місяці бувають посушливі періоди.


         Середньорічна відносна вологість повітря становить 75-85%. В період активного росту і розвитку льону відносна вологість повітря коливається в межах середньорічного показника, а в посушливі періоди року може знижуватися до 50-45% і нижче.


 


Аналізуючи погодні умови вегетаційних періодів 2002-2004 років можна констатувати, що в 2002 році вони в цілому відповідали біологічним вимогам льону олійного й сприяли формуванню високого врожаю насіння та волокна. В той же час погодні умови в період вегетації в 2003-2004 роках були гіршими від 2002 року, а тому урожай насіння льону сформувався меншим.      

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)