Блащук М.І. Продуктивність сортів сої залежно від технологічних прийомів вирощування в умовах правобережного Лісостепу України




  • скачать файл:
Название:
Блащук М.І. Продуктивність сортів сої залежно від технологічних прийомів вирощування в умовах правобережного Лісостепу України
Альтернативное Название: Блащук М.И. Производительность сортов сои в зависимости от технологических приемов выращивания в условиях правобережной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

ВПЛИВ ПРИЙОМІВ ТЕХНОЛОГІЇ НА ФОРМУВАННЯ УРОЖАЮ І ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ (огляд літератури)


 


У першому розділі наведено короткий огляд опублікованих результатів дослі­джень вітчизняних та зарубіжних вчених з питань впливу окремих прийомів техноло­гії вирощування, на реалізацію потенційної продуктивності сортів сої. Доведено необ­хідність поєднання мінеральних та бактеріальних добрив, диференційованого підходу до вибору строку сівби, густоти рослин для різних сортів. Аналіз літературних джерел свідчить про те, що не достатньо вивчено механізм комплексної взаємодії предмету та об`єкту досліджень в конкретних грунтово-кліматичних умовах. У ході аналізу визна­чено ряд питань, вивчення яких необхідно продовжити, а також розроблено програму дослідження згідно теми дисертації.


 


УМОВИ І МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


 


Експериментальна робота виконувалась в Черкаському інституті агропромисло­вого виробництва УААН, на полях державного дослідного сільськогосподарського підприємства "Черкаське"  в 2000 – 2003 рр.           


Ґрунт – чорнозем реградований, крупно пилувато середньо суглинковий, на ка­рбонатному лесі. Максимальна польова вологоємність в 1,5 м шарі ґрунту складає 24%, або 456 мм, запаси доступної вологи – 280 – 290 мм. Вміст гумусу в орному шарі (0-20см) ґрунту – 2,50 – 2,69 %.


 Реакція ґрунтового розчину близька до нейтральної (рН – 6,4-6,7). Забезпече­ність азотом середня, фосфором і калієм – висока. Але в зв’язку з тим, що переважна більшість фосфору знаходиться в малодоступних для рослин органічних сполуках, на­сичених магнієм і кальцієм, рослини добре реагують на сумісне внесення азотних, фо­сфорних і калійних добрив.


Сума активних температур (> +10єС) за період квітень-вересень становить 2700 – 3000є. Клімат помірно-континентальний з нестійким зволоженням.


За період проведення досліджень (2000–2003 рр.) гідротермічні умови різнились від середніх багаторічних показників, що істотно впливало на продуктивність сортів сої. Умови 2001-2002 рр. характеризувалися підвищеним температурним режимом ґрунту та повітря в літній період, недобором кількості опадів та нерівномірним їх роз­поділом у часі і по території. В умовах 2003 р. періоди з високою температурою спів­падали з достатнім вологозабезпеченням, що сприяло повнішій реалізації генетичного потенціалу сортів сої.


            Дослід № 1.


Вплив мінеральних добрив на продуктивність і якість насіння сої


Фактор                                            Варіант досліду


Сорт                                                Агат, Подільська 416 ;


Дози мінеральних добрив             N30; Р60; К60,


Інокуляція                                       Інокуляція штамом


                                                          Bradyrhizobium japonikum 71Т.


                        Схема досліду:


1. Без добрив;                                 6. N30 Р60 + інокуляція;      


2. Без добрив + інокуляція;           7. N30 К60 + інокуляція


3. N30 + інокуляція;                        8. Р60К60 + інокуляція;


4. Р60 + інокуляція;                        9. N30 Р60 К60 + інокуляція. 


5. К60  + інокуляція;


 


Інокуляцію насіння проводили в день сівби за загальноприйнятою методикою. Мінеральні добрива: аміачну селітру (34,4 % д.р.), гранульований суперфосфат (19,8 % д.р.), калімагнезія (28,0 % д.р.) вносили під передпосівну культивацію. Норма ви­сіву – 650 тис./га схожих насінин, ширина міжряддя – 45см. Розміщення варіантів у досліді рендомізоване, кількість повторень – чотириразова. Площа посівної ділянки – 151,2 мІ, облікової – 103 мІ. 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)