Фостолович В.А. Удосконалення технології вирощування вики ярої на зерно в умовах центрального Лісостепу України




  • скачать файл:
Название:
Фостолович В.А. Удосконалення технології вирощування вики ярої на зерно в умовах центрального Лісостепу України
Альтернативное Название: Фостолович В.А. Усовершенствование технологии выращивания вики яростной на зерно в условиях центральной Лесостепи Украины
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

НАУКОВІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ УРОЖАЙНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗЕРНА ВИКИ ЯРОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ВПЛИВУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ


 


У розділі наведено аналіз результатів досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених з питань вивчення факторів, що впливають на формування урожайності і якості зерна вики ярої в умовах центрального Лісостепу України. Встановлено доцільність проведення комплексних досліджень з питань впливу строків та густоти рослин на формування урожайності і якості зерна вики ярої.


 


УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ


Польові дослідження з вивчення особливостей формування урожайності зерна вики ярої сортів Прибузька-19 та Подільська-9 залежно від впливу строку сівби та густоти рослин в умовах центрального Лісостепу України проводили протягом 2000-2002 рр. на спільному дослідному полі Вінницького державного аграрного університету та Вінницької державної сільськогосподарської дослідної станції с. Агрономічне.


Ґрунтовий покрив дослідних ділянок представлено сірими лісовими середньо- суглинковими ґрунтами, для яких характерний низький вміст гумусу – 2,03% та легкогідролізованого азоту 4,4 мг на 100 г ґрунту, середній – рухомого фосфору – 11,5 мг на 100 г ґрунту і обмінного калію – 12,7 мг на 100 г ґрунту. Сума ввібраних основ – 14,6 мг-екв на 100 г ґрунту. Гідролітична кислотність – 2,62 мг-екв на 100 г ґрунту, рН сольове – 5,5.


Гідротермічні умови в роки проведення досліджень характеризувались певними відмінами від середніх багаторічних показників за сумою активних температур та кількістю і розподілом опадів у період вегетації вики ярої. Так, кількість опадів за період квітень-серпень становила у 2000р. - 350 мм, у 2001р. – 304 мм, у 2002р – 451 мм при середній багаторічній кількості – 359 мм. Суми активних температур за вказані роки відповідно становили: 2476°С; 2482°С; 2503°С за середньо багаторічного показника - 2301°С.


 


У досліді вивчали дію та взаємодію трьох факторів: А- сорти ; В-строк сівби; С - густота рослин. Співвідношення цих факторів 2:3:4. Повторність у досліді чотириразова. Розміщення варіантів систематичне в два яруси. Площа облікової ділянки – 30 м2. Сівбу вики ярої проводили із врахуванням динаміки температурного режиму ґрунту на глибині 10 см. У перший строк сівбу проводили за температури ґрунту – 6оС, другий – 8 і третій - 10оС на глибині 10 см.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)