Горлов О.І. Розробка та удосконалення методів селекційно-генетичних досліджень у молочному скотарстві




  • скачать файл:
Название:
Горлов О.І. Розробка та удосконалення методів селекційно-генетичних досліджень у молочному скотарстві
Альтернативное Название: Горлов О.И. Разработка и усовершенствование методов селекционно-генетических исследований в молочном скотоводстве
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Досліди  виконувались в  період  1981-1999 рр. на даних племінних і продуктивних  якостей поголів’я племзаводів “Асканія-Нова”  Чаплинського, ім. Кірова Білозерського районів Херсонської, “Широке” Кримської та “Диктатура”  Донецької областей, червоної степової, англерської, голштинської порід і напівкровних помісей перших двох.


 


 


 


Таблиця 1 - Схема  проведення досліджень


 









Аналіз існуючих методів селекційно-генетичних досліджень у  молочному скотарстві



ß















Оцінки  препотентності  бугаїв-плідників



Оцінка параметрів популяції за характеристиками  


вибірки



Формування груп корів-аналогів для досліджень



Оцінка вірогідності параметрів багатофакторних моделей в селекції



Визначення генетичних кореляцій для селекційних


індексів



Визначення критеріїв оптимізації програм  селекції молочної худоби




ß









Удосконалення і розробка методів селекційно-генетичних досліджень  в молочному скотарстві



                                                                ß















Удосконалення оцінки бугаїв-плідників з врахуванням препотентності



Визначення об’єма вибірки для ймовірної оцінки параметрів популяції



Розробка об’єк-тивного методу формування  груп  тварин-аналогів



Удосконалення методу оцінки вірогідності параметрів багатофакторних моделей



Розробка  об’єк-тивного методу визначення генетичних кореляцій для селекційних


індексів



Розробка комплексного критерія оптимізації програм селекції молочної


 худоби




ß










Розробка   алгоритмів і програм для реалізації методів селекційно-генетичних досліджень  в молочному скотарстві на ЕОМ




ß









Апробація  розроблених програм  при підготовці  вихідних даних  для оптимізації програми селекції молочної худоби   на півдні  України



ß










Оптимізований    варіант програми селекції для корегування перспективного плана удосконалення червоної степової худоби на півдні України




У дослідах використані дані 10945 корів і 259 бугаїв-плідників за період  1964-1982рр. та 1985-1999 рр.


Визначення критерію препотентності бугая-плідника проводилося методом детального аналізу відповідних розробок авторитетних вчених (Кравченко Н.А., Винничук Д.Т., 1965; Назаренко В.Г., 1970;  Рузский С.А.,  1963; Солдатов А.П., Эрнст Л.К., 1965; Эйснер Ф.Ф., 1986) з метою забезпечення можливості однозначної градації на препотентних  і непрепотентних.


 Відпрацювання методу оптимізації селекційних процесів у племінних стадах півдня України проводили шляхом використання основних положень відповідних методик Басовського М.З.,  Кузнєцова В.М. [1982].


При розробці методу формування груп-аналогів для селекційно-генетичних досліджень використано математичний апарат векторної алгебри. Перевірку методу проведено на коровах червоної степової породи. Добір аналогів  проводили за такими ознаками: Х1- надій первісток за 305 днів або скорочену лактацію, кг; Х2 - відсоток вмісту жиру в молоці; Х3- жива маса корів, кг; Х4 - вік при першому отеленні, місяців; Х5 - надій матері первістки за першу лактацію, кг; Х6 - відсотковий вміст жиру в молоці матері.


В основу розробки методики оцінки параметрів стада за характеристиками випадкової вибірки був покладений метод рендомізованих вибірок. Визначення вірогідності багатофакторних моделей в селекції проводилося на основі оцінки залишкової дисперсії біля лінії регресії. Удосконалення способу визначення генетичних кореляцій з метою підвищення об’єктивності селекційних індексів проводилось на основі застосування частинних кореляцій.


 


Результати досліджень і аналіз отриманих даних


Оцінка бугаїв-плідників з урахуванням препотентності


Впровадження інформаційних технологій  в систему управління селекційним процесом  дозволило провести глибокий оперативний аналіз і ухвалювати оптимальні рішення.


 При використанні принципів великомасштабної селекції зростає актуальність визначення найбільш цінних бугаїв-плідників для виявлення препотентних поліпшувачів. На наш погляд, різниця коефіцієнтів мінливості ознаки предка і нащадка може бути критерієм оцінки препотентності. Теоретичною передумовою даного підходу є положення корифеїв науки Е.А.Богданова і М.Ф.Іванова про домінантність певної ознаки у генотипа, як основи препотентності, що виявляється у звуженні розмаху мінливості нащадків першої генерації. Позитивне значення критерію свідчить про препотентність плідника, а величина - про її міру, що дозволяє формалізувати процес добору.


 


Нами розроблений алгоритм і програма на ППЕОМ для оцінки бугаїв-плідників за методом дочок-ровесниць, в результаті якої видається каталог достовірних препотентних поліпшувачів з ранговою оцінкою за кожною ознакою окремо і за двома,  трьома - комплексно.

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)