ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ (НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ)



Название:
ВАРТІСНО-ОРІЄНТОВАНЕ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ (НА ПРИКЛАДІ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ)
Альтернативное Название: Стоимостные-ОРИЕНТИРОВАННОЕ УПРАВЛЕНИЯ ПРЕДПРИЯТИЕМ (НА ПРИМЕРЕ ПРЕДПРИЯТИЙ ЛЕГКОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету, предмет і об’єкт, сформульовано завдання, висвітлено наукову новизну, теоретичне та практичне значення отриманих результатів, подано відомості про їх апробацію.


У першому розділі “Теоретичні засади вартісно-орієнтованого управління промисловим підприємством” узагальнено теоретичні, понятійні та термінологічні питання вартісно-орієнтованого управління підприємством, систематизовано чинники формування його вартості та запропоновано концепцію вартісно-орієнтованого управління промисловим підприємством.


На підставі аналізу концептуальних підходів до управління підприємством визначено, що вони поступово трансформуються із систем управління ресурсами (основними матеріалами, виробничими та фінансовими ресурсами, виробничими потужностями) до систем управління, що орієнтуються на ринок та вартість підприємства. Це зумовлено об’єктивною потребою підвищення результатів діяльності підприємства в сучасних та перспективних умовах на основі маркетингової складової, врахування інтересів широкого кола зацікавлених осіб та необхідності їх стимулювання.


Встановлено, що поширення концепцій управління вартістю підприємства обумовлено: глобалізацією бізнесу і формуванням стратегічних альянсів; активізацією фондового ринку та збільшенням числа приватних осіб-власників акцій; зростанням ролі опціонів на акції, як одного з елементів системи стимулювання топ-менеджерів; інвестуванням в нематеріальні активи, зокрема в інформаційний капітали; посиленням ролі пенсійних фондів на ринках капіталів.


Узагальнення підходів науковців дозволило зробити висновок про наявність різних трактувань дефініції вартісно-орієнтованого управління. В дисертації під вартісно-орієнтованим управлінням запропоновано розуміти упорядковану сукупність процесів прийняття ефективних рішень і управлінських дій, спрямованих на збільшення вартості підприємства з урахуванням інтересів широкого кола зацікавлених сторін.


Аналіз і узагальнення тенденцій розвитку вартісно-орієнтованого управління підприємством дозволили виділити наявність чотирьох методичних підходів до оцінки та управління вартістю підприємства: 1) за грошовим потоком (концепції А.Раппапорта та Т. Коупленда, Т. Коллера, Дж. Мурріна); 2) за доданою вартістю чистого грошового потоку – CVA (концепція Т.Г. Левіса); 3) за економічною доданою вартістю – EVA (концепції Д.М. Стерна, Дж.Б. Стюарта й Д. Хана, Х. Хунгенберга); 4) за ринковою доданою вартістю – MVA (концепції Д.М. Стерна, Дж.Б. Стюарта й Д. Хана, Х. Хунгенберга). Встановлено послідовність та порядок розрахунку показників вартості, сфери застосування, основні переваги та недоліки кожного підходу. 


Внаслідок дослідження зроблено висновок про доцільність здійснювати оцінку та управління вартістю підприємства в залежності від часового періоду: в короткостроковому періоді з використанням економічної доданої вартості, в довгостроковому – ринкової доданої вартості. Основними перевагами використання економічної та ринкової доданої вартості є комплексне оцінювання діяльності підприємства в поточному та перспективних періодах, врахування вартості капіталу, можливість створення системи стимулювання з урахуванням внеску у вартість підприємства топ-менеджерів, менеджерів та окремих працівників, необтяжливий обсяг розрахунків і прийнятну ймовірність помилкової оцінки. Позитивне значення економічної доданої вартості свідчить про збільшення вартості підприємства, а негативне – про її зменшення.


 


Систематизацію складу чинників формування вартості підприємства застосовано для встановлення причинно-наслідкових взаємозв’язків між ними з використанням діаграми Ісікави, що дозволило виявити такі ключові чинники: чистий грошовий потік, середньозважену вартість капіталу, величину інвестованого капіталу та рентабельність інвестованого капіталу. 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины