ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХВОРИХ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ НИРОК



Название:
ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКАРСЬКОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ХВОРИХ ІЗ ЗАХВОРЮВАННЯМИ НИРОК
Альтернативное Название: ОПТИМИЗАЦИЯ ЛЕКАРСТВЕННОГО ОБЕСПЕЧЕНИЯ Больных с заболеваниями почек
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

Вступ до основного змісту роботи ґрунтується на описі актуальності теми, оцінці ступеня наукового опрацювання проблеми, формулюванні мети й завдання дослідження, його об’єктів, предмету та методів, доведенні наукової новизни отриманих результатів, їх теоретичного і практичного значення, а також форм їх втілення.


Дослідження науково-практичних аспектів захворюваності й лікування хвороб нирок у населення України та деяких країн світу


Розповсюдженість і рівень захворювання населення України хворобами нирок значні і мають тенденцію до зростання. За статистичними і науковими даними серед таких хвороб в першу чергу виділяють хронічну ниркову недостатність, гломерулонефрити, пієлонефрити, сечокам’яну хворобу, класифікація яких здійснюється за Міжнародною класифікацією хвороб (МКХ – 10).


Особлива увага приділяється профілактиці захворювань нирок, ранній їх діагностиці на початкових стадіях розвитку і своєчасній лікарської терапії з метою віддалення замісної терапії, яка є набагато фінансово і економічно затратнішою. Тому раціональне використання ЛП є важливою умовою здешевлення їх затратних механізмів, особливо в умовах обмеженого фінансування (актуально для сучасного стану вітчизняної охорони здоров'я), що можливо завдяки його оптимізації на підставі наукових фармакоекономічних пропозицій. Використання фармакоекономічних методів дослідження набувають в Україні розвитку і, з урахуванням закордонного досвіду, набувають все більшого значення та актуальності при  обгрунтуванні лікарської терапії найпоширеніших захворювань за умови недостатнього фінансування закладів охорони здоров'я. Вказані підходи є актуальними стосовно захворювань нефрологічного характеру.


 


Обгрунтування методичних підходів, об’єктів та методів дослідження лікарського забезпечення хворих із захворюваннями нирок


Методичні підходи у дослідженнях лікарського забезпечення хворих із захворюваннями нирок в умовах спеціалізованого стаціонару ґрунтуються на сучасній нормативно-правовій базі, сукупності знань і методології фармакоекономіки, виборі медичних технологій з оптимальним співвідношенням «витрати – ефективність», «витрати – користь», використанні певної термінології.


Об’єктами безпосередніх досліджень були спеціалізовані стаціонари (відділення) 12 профільних лікувально-профілактичних установ, у яких здійснено 409 спостережень за медичними технологіями лікування хворих із захворюваннями нирок та використанням ЛП (2000 історій хвороб) із залученням 246 фахівців-експертів протягом 2002-2006 років. У дослідженнях використані сучасні наукові методи, в тому числі безпосередніх спостережень і експертного оцінювання, анкетування фахівців за спеціально створеною схемою (500 анкет), за найпоширенішими нозологіями захворювань нирок: сечокам’яна хвороба, пієлонефрити, гломерулонефрити.


Для досягнення поставленої мети і виконання наукових завдань обґрунтований комплексний підхід послідовного здійснення головних етапів досліджень −  від  вивчення науково-практичних аспектів до отримання конкретних результатів, їх апробації і впровадження у практичну медицину і фармацію, пропозицій з оптимізації лікарського забезпечення хворих із захворюваннями нирок шляхом створення мінімального переліку ЛП, опрацювання фармакоекономічних параметрів стандартів лікування для кожної нозології, раціоналізації витрат на їх придбання.


Дослідження стану лікарського забезпечення хворих із захворюваннями нирок на сучасному етапі розвитку вітчизняного фармацевтичного ринку


Встановлено, що актуальним і до кінця не вирішеним є питання практичної нефрології з раннього виявлення та лікування найбільш поширених захворювань нирок, що зможе попередити хронізацію гострих процесів і надалі сприяти стабілізації перебігу, а також уповільненню прогресування таких захворювань. Основною запорукою успіху в цьому є оптимізація лікарського забезпечення, більш гнучка терапевтична тактика, що включає оцінку ефективності, безпеки і вартості лікування на підставі чіткого уявлення про стан забезпечення ним хворих із захворюваннями нирок на сучасному етапі розвитку охорони здоров'я і фармації.


Дослідження показали, що для лікування захворювань нирок в умовах стаціонару за з’ясованими діючими схемами частіше всього залучається 81 ЛП, які представлені 11 загальними розділами та підрозділами відповідно до міжнародної класифікації АТС. Встановлено, що додатково необхідно брати до уваги 240 препаратів-синонімів, які дозволені до обігу на вітчизняному фармацевтичному ринку.


 


За кількістю вивчених базових ЛП і їх синонімів переважають розділи J «Протимікробні засоби для системного застосування» (відповідно 27,2 і 47,5%), С «Засоби, що впливають на серцево – судинну систему» (відповідно 19,8 і 23,8%), А «Засоби, що впливають на травну систему і метаболізм» (відповідно 14,8 і 15,0%) та ін. Досліджений вплив низки чинників на їх обіг в умовах вітчизняного фармацевтичного ринку та його відбиття на рівні та якості фармакотерапії хворих із захворюваннями нирок. Серед них нами виділені такі: походження ЛП за виробником (вітчизняний, закордонний, їх кількість), наявність синонімів і можливість їх використання у схемах лікування, ціна, терапевтична ефективність.

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины