ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПЛАТЕЖІВ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПЛАТЕЖІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Розвиток та зміцнення української держави, включення її до європейських та світових інтеграційних процесів, ствердження власного шляху розвитку нерозривно пов’язується з реформуванням податкової системи та загалом системи публічних доходів країни, удосконаленням їх правового регулювання та досягненням ними відповідності сучасним тенденціям правового розвитку та міжнародним стандартам у цій сфері. 

Зміни, які відбуваються в фінансовій і ,зокрема, податковій та бюджетній системах України вимагають концептуального перегляду основних фінансово-правових категорій та понять, обґрунтування еволюційного розвитку та трансформації фінансово-правових інститутів. Ці вимоги безпосередньо зачіпають і правове регулювання державних доходів в цілому та окремих їх видів, оскільки ефективна діяльність держави та її інституцій залежить від вироблення чіткого механізму правового регулювання відносин в цій сфері.

Провідна роль у формуванні державного та місцевих бюджетів, державних централізованих позабюджетних фондів належить платежам, які є стабільним джерелом доходів, мають регулярний характер, сплата яких є обов’язком для платника і забезпечується примусовою силою держави. Названі риси притаманні обов’язковим платежам, пріоритет серед яких належить податкам. Введення державою обов’язковості платежів, визначення їх розміру і строків внесення сприяють забезпеченню повноти, стабільності і регулярності грошових надходжень до централізованих державних фондів.

Відповідно до частини 2 статті 92 Конституції України виключно законами України встановлюються система оподаткування, податки і збори. Однак жодне із названих понять не знайшло чіткого визначення в чинному законодавстві. Законодавець не дає відповіді, які платежі охоплює система оподаткування; чи всі обов’язкові платежі необхідно встановлювати законами, чи ця вимога розповсюджується лише на податки та збори. Враховуючи неоднозначний підхід законодавця до цієї проблеми, на сьогодні діють обов’язкові платежі встановлені не тільки законами, а й постановами Кабінету Міністрів України, указами Президента України.

Сьогодні в Україні є потреба в серйозних наукових дослідженнях, присвячених природі обов’язкових платежів, з’ясуванню їх місця в системі публічних доходів, характеристиці з точки зору правового режиму та особливостей правового регулювання, методів і форм справляння, вирішенню спірних питань, пов’язаних із характером правового регулювання відносин, що виникають при справлянні обов’язкових платежів та при їх стягненні тощо. Вироблення єдиних підходів у тлумаченні терміну „обов’язкові платежі” буде, по-перше, сприяти правильному і однозначному застосуванню норм фінансово-правового законодавства в процесі акумуляції доходів до централізованих грошових фондів, по-друге, дозволить визначити обсяг повноважень владного суб’єкта в правовідносинах, що виникають в цій сфері.

За радянських часів до питання обов’язкових платежів звертались лише в аспекті дослідження проблем правового регулювання доходів державного бюджету СРСР. Саме тоді було підготовлено ряд наукових праць С.Д.Ципкіним за вказаною проблематикою, зокрема, монографія „Доходи державного бюджету. Правові питання”, М.І.Піскотіним - монографія „Радянське бюджетне право”. У сучасній вітчизняній юридичній літературі проблеми правового регулювання обов’язкових платежів не отримали достатнього наукового опрацювання. Ні в наукових працях, ні в чинному законодавстві не міститься визначення поняття „обов’язкових платежів”, не розкривається зміст системи цих платежів та не визначено місце правового регулювання обов’язкових платежів в системі фінансового права.

            В українській фінансово-правовій науці увага вчених сконцентрована на дослідженні проблем податкового права. Однак не всі питання вирішені і щодо правового регулювання податків. Не дивлячись на чисельні звернення вчених до проблем інституту податкового права все ж частина питань залишається до кінця не з’ясованою. Не розкрито окремі понятійні категорії, серед яких –„момент виконання обов’язку зі сплати податку”, „податковий процес”, „податкове провадження”, відсутнє єдине розуміння поняття податку, збору тощо.

            Проблема правового регулювання обов’язкових платежів є важливою не тільки для України. Це універсальна проблема зокрема для країн створених на терені колишнього Радянського Союзу та Східної Європи, що знаходить своє відображення як в юридичній науці, так і правозастосовчій практиці цих країн.

            Найбільш важливими в науковому плані для автора під час роботи над дисертацією були теоретичні висновки фахівців сучасної української та російської юридичної науки С.С.Алексєєва, В.І.Андрейцева, Д.А.Бекерської, А.М.Васильєва, Л.К.Воронової, Н.В.Воротіної, О.М.Горбунової, Р.О.Гаврилюк, О.Ю.Грачової, В.Б.Ісакова, Н.К.Ісаєвої, С.Т.Кадькаленка, Р.А.Калюжного, А.М.Колодія, М.В.Карасьової, А.Н.Козиріна, А.А.Козловського, О.Л.Копиленка, Ю.А.Крохіної, М.П.Кучерявенка, О.Е.Лейста, Н.І.Матузова, А.В.Малько, О.Г.Мурашина, П.О. Недбайла, А.А.Нечай, О.А.Ногіної, Н.М.Оніщенко, П.С.Пацурківського, С.Г.Пепеляєва, Г.В.Петрової, М.І.Піскотіна, П.М.Рабіновича, Ю.А.Ровінського, Л.А.Савченко, А.О.Селіванова, О.Ф.Скакун, Г.П.Толстопятенко, Р.О.Халфіної, Н.І.Хімічевої, С.Д.Ципкіна, А.Ф.Шебанова.

            Розкриваючи місце і роль місцевих доходів в системі державних доходів, аналізуючи особливості правовідносин в сфері справляння обов’язкових платежів, автор керувалась теоретичними розробками і положеннями представників конституційного та адміністративного права В.Б.Авер’янова, О.Ф.Андрійко, Г.В.Атаманчука, О.М.Бандурки, Д.Н.Бахраха, А.М.Вітченка, Б.М.Лазарєва, В.Ф.Погорілка, В.Д.Сорокіна, Ю.О.Тихомирова, В.М.Шаповала.

Автором дисертаційного дослідження опрацьовано питання правового аналізу державних доходів, яким присвячено праці класиків російської та світової фінансової, фінансово-правової науки кінця ХІХ – початку ХХ століття В.Безобразова, Е.Берендтса, І.Горлова, К.Т.ф.-Еєберга, С.Іловайського, А.А.Ісаєва, Косса Луіджі, В.Лебедєва, Д.Львова, І.Озерова, І.Тарасова, І.Янжула.

Окремі висновки щодо характеристики правової природи видів обов’язкових платежів, поняття державних та публічних доходів зроблені автором з використанням положень економічної науки, представлених в роботах С.А.Буковинського, О.Д.Василика, В.І.Кравченка, П.В.Мельника, А.А.Мілліонщикова, В.М.Опаріна, В.В.Рибака, А.А.Соколова, А.М.Соколовської, Д.Г.Черника, В.М.Федосова.         

Автором використано роботи таких відомих зарубіжних дослідників в сфері фінансів та фінансового права як А.С.Ангелова, Д.Берліна, Ш.Бланкарта, П.Годме, Л.Караніколова, М.Костова, П.Маттсона, З.Шевіча, які фундаментально опрацювали окремі питання фінансових та податкових правовідносин. Ряд ґрунтовних досліджень з проблематики правового регулювання обов’язкових платежів здійснено в Російській Федерації (А.В.Бризгалін, Д.В.Вінницький, О.Ю.Грачова, І.І.Кучеров, Г.В.Петрова, Н.І.Хімічева тощо), але основну увагу в них зосереджено на одному із видів обов’язкових платежів – податках та проблемах податкового права і викладено їх з урахуванням специфіки законодавства Російської Федерації.

   Відсутність на правовому рівні розробки теоретичних положень у сфері регулювання зборів, страхових внесків, неподаткових платежів, наявність суперечливих питань, юридичних колізій, відсутність комплексного дослідження правових проблем регулювання обов’язкових платежів свідчать на користь актуальності й своєчасності теми дисертації. Сьогодні гостро відчувається потреба у комплексному дослідженні правовідносин у сфері регулювання обов’язкових платежів в цілому, а не лише однієї з їх складових – податків.

Вагомість зазначених проблем, необхідність їх вирішення та актуальність зумовили вибір теми дисертаційного досліження та окреслили коло питань, які в ньому розглядаються.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана як частина загального плану науково-дослідної роботи кафедри конституційного та адміністративного права юридичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Обраний напрям дослідження є складовою частиною цільових комплексних програм: „Вдосконалення правового становища суб’єктів господарської діяльності в умовах формування ринкової економіки України” (номер державної реєстрації 0198 W 004863), яка розроблялась на юридичному факультеті в період з 1 січня 1997 року по 31 грудня 2000 року; та „Формування механізму реалізації та захисту прав та свобод громадян в Україні” (номер державної реєстрації №01БФ04201), яка почала розроблятись на юридичному факультеті з 1 січня 2000 року. Дисертація являє собою певний внесок у розкриття напрямків загального дослідження, визначеного у цих програмах.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)