ОСОБЛИВОСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СВІТОВОЇ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ




  • скачать файл:
Название:
ОСОБЛИВОСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ СВІТОВОЇ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. З набуттям незалежності Україна почала розбудовуватись як демократична, правова держава, зорієнтована на побудову громадянського суспільства, в центрі якого є людина, а захист її прав і законних інтересів – найпріоритетніший напрямок державної діяльності. Виконавча влада, реалізуючи своє призначення, забезпечує права і свободи громадян, а також надає їм широке коло державних, в тому числі управлінських, послуг. Здійснення внутрішнього та судового контролю за діяльністю органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх посадових осіб, насамперед, з позиції забезпечення поваги до особи та справедливості, підвищить ефективність державного управління. Як свідчить зарубіжний досвід, одним з найефективніших елементів механізму захисту прав і свобод громадян від порушень з боку цих органів є адміністративно-судовий захист. В Україні процес становлення зазначеного інституту тільки розпочався.

Конституція України (ст. 125) передбачає, що система судів загальної юрисдикції в Україні будується за принципами територіальності і спеціалізації, а Закон “Про судоустрій України” від 7 лютого 2002 року закріпив систему адміністративних судів. Проте, адміністративна юстиція в Україні ще не набула остаточного законодавчого закріплення, а порядок діяльності адміністративних судів щодо розгляду адміністративних справ не визначений на рівні закону. Тому  актуальним є прийняття Адміністративного процесуального кодексу України, важливим завданням якого є встановлення порядку адміністративно-судового розгляду звернень фізичних та юридичних осіб незалежно від форми власності з метою визначення відповідності Конституції України та Законам України нормативно-правових актів, рішень, дій чи бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування їх посадових та службових осіб; визначення повноважень адміністративного суду в справах, що виникають з публічно-правових спорів у сфері конституційно- та адміністративно-правових відносин.

Крім того, ефективність здійснення судово- та адміністративно-правової реформи залежить, передусім, від якісно нових уявлень про роль та значення судової влади в системі державної влади, що потребує певної корекції правової свідомості громадян щодо правозахисного призначення цієї гілки влади. З огляду на це, запровадження дієвого та доступного для громадян інституту адміністративної юстиції в Україні має створити передумови підвищення їх правової культури  щодо використання засобів захисту прав і свобод у взаємовідносинах з суб’єктами управлінської діяльності.

Визначення функціонально-цільового призначення адміністративних судів у системі органів судової влади та закріплення першочергового його завдання – захисту прав і свобод громадян від порушень органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування – має важливе значення для функціонування правозахисного механізму держави в цілому, а також вирішення теоретичних і практичних завдань створення адміністративної юстиції в Україні як елемента цього механізму, зокрема.

Значний внесок у розробку загальних засад встановлення адміністративної юстиції зробили вчені-правознавці С.С.Алексєєв, В.Б.Авер’янов, І.П.Голосніченко, В.О.Глушков, Ю.М.Грошевий, Є.В.Додін, А.Ф.Зелінський, В.В.Копєйчиков, О.П.Копиленко, Р.А.Калюжний, С.В.Ківалов, Л.В.Коваль, М.П.Орзіх, В.Ф.Опришко, В.Ф.Погорілко, І.М.Пахомов, О.О.Погрібний, П.М.Рабінович, О.В.Скрипнюк, Ю.Н.Старілов, В.П.Столбовий, О.В.Сурілов, О.Ф.Фрицький, Є.О.Харитонов, М.В.Цвік, Ю.С.Шемшученко та інші. Важливу роль у становленні теорії і практики адміністративної юстиції в нашій державі відіграють праці відомих учених і практиків Ю.П. Битяка, В.М. Кампа, І.Б. Коліушка, А.Т. Комзюка, Є.Б. Кубка, В.В.Онопенка, А.О. Селіванова, В.С. Стефанюка, М.М. Тищенка, В.І. Шишкіна та інших.

Незважаючи на відносно велику кількість досліджень проблематики, пов’язаної зі створенням адміністративної юстиції в Україні, залишаються недостатньо розробленими окремі аспекти запровадження та функціонування зазначеного інституту. Крім того, проекти нормативних актів, які мають урегулювати суспільні відносини у сфері функціонування адміністративної юстиції, не є досконалими та містять певні дискусійні положення, що потребує подальшого наукового дослідження питань запровадження адміністративної юстиції в Україні з урахуванням зарубіжного досвіду.

Наведені аргументи обґрунтовують актуальність і необхідність наукового дослідження проблеми запровадження адміністративної юстиції в Україні в контексті світової адміністративної теорії та практики.

 Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Розвиток інституту судового захисту громадян визначено серед пріоритетних напрямів Концепції адміністративної реформи в Україні, затвердженої Указом Президента України від 22.07.1998 р. № 810/98. Тема дисертаційного дослідження передбачена планом наукових досліджень Національної академії внутрішніх справ України і затверджена її вченою радою (“Основні напрямки наукових досліджень Національної академії внутрішніх справ України на 2000-2005 рр.”). Враховуючи проблему запровадження адміністративної юстиції в Україні в контексті конституційної і адміністративної теорії та практики реформи адміністративного права в Україні, обрана тема належить до однієї з пріоритетних у галузі адміністративного права і адміністративного процесу і проводиться відповідно до планів Міністерства внутрішніх справ України ("Пріоритетні напрямки фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідних установ МВС України на період 2002-2005 років", затверджені наказом МВС України від 30 червня 2002 р. № 635), Міністерства юстиції України щодо концепції розвитку адміністративного права України на 1997-2005 роки.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)