СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ В ПЕРШІЙ ЧЕХОСЛОВАЦЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ (1918–1938 рр.)




  • скачать файл:
Название:
СТАНОВЛЕННЯ І РОЗВИТОК ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ГОСПОДАРСЬКУ ДІЯЛЬНІСТЬ В ПЕРШІЙ ЧЕХОСЛОВАЦЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ (1918–1938 рр.)
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Економічна система України перебуває в інтенсивному розвитку, що зумовлює необхідність постійного вдосконалення правових норм, які регулюють господарську діяльність. Однією з умов входження сучасної України до світового економічного співтовариства є вдосконалення законодавства про господарську діяльність. Це в свою чергу потребує глибокого всебічного наукового аналізу правових основ господарської діяльності не тільки України, але й інших держав. Великого значення у вирішенні даної проблеми набуває вивчення історичного державно-правового досвіду країн Центральної Європи, зокрема Чехії та Словаччини. Цікавим для українських правознавців у цьому зв’язку є дослідження становлення і розвитку законодавства про господарську діяльність в першій Чехословацькій республіці в міжвоєнний період, у складі якої перебувало Закарпаття. Необхідність цього актуалізується і тим, що нині Україна, Чехія та Словаччина прагнуть гармонізувати національне законодавство, в тому числі і законодавство про господарську діяльність, з нормами міжнародного права.

У першій Чехословацькій республіці були певні труднощі у процесі становлення законодавства про господарську діяльність, оскільки законом Чехословацької республіки від 30 жовтня 1918 року “Про утворення самостійної Чехословацької республіки” в державі був створений правовий дуалізм. Правові норми, запозичені та перенесені на територію республіки з австрійського та угорського правового порядку колишньої Австро-Угорщини були різними на різних територіях держави. З огляду на значну різницю в правовому розвитку чеських земель, Словаччини та Закарпаття використовувалися дві різні правові системи. Подальший розвиток законодавства про господарську діяльність в першій Чехословацькій республіці дозволив значно уніфікувати законодавство, хоча правового дуалізму повністю не ліквідував.

Ця проблема була предметом наукової зацікавленості представників різних суспільних наук: істориків, політологів, юристів. Проте, історико-правові особливості становлення і розвитку законодавства про господарську діяльність в першій Чехословацькій республіці досі залишаються малодослідженими, що обумовлює актуальність теми дисертаційного дослідження.

На нашу думку, виконане дослідження дозволить поглибити знання історико-правових закономірностей становлення і розвитку законодавства про господарську діяльність в першій Чехословацькій республіці, зробити певні висновки, що матимуть історико-правове та практичне значення для української юридичної науки.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження входить у науково-дослідну проблематику ряду кафедр юридичних факультетів та вузів України. Дисертаційне дослідження виконане згідно з планами наукової діяльності Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права “Правове забезпечення розбудови держави: регіональний аспект”, затвердженої Вченою радою інституту 25.01.2001, протокол №5.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)